Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

NETVÆRK DIG TIL DIT NÆSTE JOB

At netværke er sandsynligvis ikke fremmed for dig, og det er nogle af fordommene om at netværke måske heller ikke. Jobrådgiver i FTFa, Nicolai Michael Busse Hansen, giver her sit take på netværk, afmonterer et par af de klassiske fordomme og giver gode råd til, hvordan du kan komme i gang med at netværke.

Jobsøgning - 11. februar 2022 - Caspian Christiansen

Evnen til at aktivere sit netværk, pleje det og bruge det aktivt i sin jobsøgning er ofte et centralt element i en succesfuld jobsøgningsproces. Mange stillinger når nemlig aldrig at blive slået op, før de er besat gennem netværk. Dette gælder for mange forskellige brancher, hvor kun meget få stillinger bliver opslået.

”Relationer betyder rigtig meget for os alle, og ofte ser vi, at venner agerer arbejdsgivere/arbejdsformidlere, eller at arbejdsgivere bliver til venner. De faglige, professionelle og sociale relationer er altså i højere grad sammenblandede. Det gælder selvfølgelig mere i visse brancher, som fx inden for kunst og kultur, end i andre brancher,” fortæller Jobrådgiver i FTFa, Nicolai Busse.

At netværke er at plante et frø

Selvom endemålet med at netværke ofte drejer sig om at lande et job, så er det at netværke ofte en mere indirekte proces, hvor begge parter må byde ind for at skabe en god relation.

Nicolai Busse uddyber: ”Når man netværker, er det som at plante et frø. Man kan ikke bare forvente. at omstændighederne eller den anden får det til at gro. Man har også selv et ansvar for at tilføre den næring, der skal til, for at relationen spirer og bærer frugt”.
Det at netværke handler nemlig om, at man spiller hinanden gode – og uanset om du er nyuddannet eller har en lang karriere bag dig, så vil din viden og erfaring udgøre 50 % af relationen. Tænk derfor over, hvad du selv kan byde ind med, og hvor du kan bidrage til at hjælpe den anden – så vil den anden få lyst til at give tilbage og hjælpe dig en anden gang. En vigtig side-effekt af at hjælpe eller give til den anden er, at det reducerer det grænseoverskridende i selv at bede om eller modtage hjælp her og nu eller på et senere tidspunkt.

Folk vil faktisk gerne hjælpe

Hvis man er nyuddannet, ny i branchen eller bare synes det er svært at komme i gang med at netværke, kan det føles grænseoverskridende at række ud til nogen, man ikke kender eller kun kender perifært.
”Hvad hvis jeg kommer til at forstyrre folk, er til besvær eller bliver afvist?” Spørger man Nicolai Busse Hansen vil man dog i langt de fleste tilfælde blive positivt overrasket, når først man forsøger:
”De fleste folk vil faktisk rigtig gerne hjælpe og dele ud af deres erfaringer og råd, så det behøver man ikke være bange for – tænk over, hvordan du selv ville have det, hvis nogen spurgte om din hjælp”.

Kigger man på data, taler tallene da også sit tydelige sprog; i en undersøgelse fra 2017* svarer 51 % af danskerne, at de har hjulpet andre i deres netværk med at få job.
*(Kilde: Undersøgelse af danskernes brug af netværk. Foretaget af Epinion for FTFa, juni 2017).

Tænk over, hvad du vil have ud af samtalen

Før du mødes med en i dit netværk, er det en god ide at tænke over, hvad du vil have ud af samtalen. Er det for at høre mere om en specifik stilling eller arbejdsområde, er det for at blive inspireret, få et godt råd eller høre mere om, hvordan den anden havnede dér, hvor han/hun er havnet? Ved at være skarp på udbyttet bliver det nemmere for dig at stille de rigtige spørgsmål og bruge din nye viden på en konstruktiv måde.

Nicolai Busse understreger samtidig, at en netværksrelation slet ikke behøver at være formel: ”Husk, at en netværkssamtale som regel er uformel og uforpligtende. Det kan f.eks. være, at du er interesseret i at arbejde inden for et bestemt felt, og har fundet en, der allerede arbejder inden for det pågældende felt. Her kan netværket starte i det små med en kort besked på f.eks. LinkedIn, hvor du kan stille et par spørgsmål – senere kan du, som en foreløbig tak, måske tilbyde at fortsætte samtalen over en kop kaffe”.

På FTFa´s hjemmeside kan du læse mere om, hvordan du netværker dig til et nyt job: https://ftfa.dk/vi-tilbyder/alt-om-jobsogning-og-jobsamtalen/netvaerk-dig-til-et-job/ 

Sådan kommer du i gang med at netværke:

Kortlæg dit sociale og faglige netværk – hvem kender du i din omgangskreds, branche, beslægtede brancher eller jobfunktioner, som du kan skrive til/drikke en kaffe med?
Vær aktiv på sociale medier såsom LinkedIn, Facebook – vær nysgerrig, stil spørgsmål og del dine indsigter og erfaringer
Tænk over, hvad du kan bidrage med – husk, at et godt netværk handler lige så meget om at give som at modtage

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...