Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

ARNE-PENSION ELLER EFTERLØN - HVILKEN SKAL DU VÆLGE?

Du kan få udbetalt tidlig pension, også kaldet Arne-pension, hvis du ønsker at gå tidligt på pension og opfylder en række betingelser — herunder har et meget langt arbejdsliv bag dig. Læs mere om Arne-pensionen og efterløn her på siden.

  • Hvad er Arne-pension?
  • Tidlig pension eller efterløn?
  • 3 overvejelser, du skal gøre dig
  • Hvad kan Udbetaling Danmark gøre for dig?
  • Gik du på efterløn før den 1. januar 2022?
  • Du er nået efterlønsalderen med arbejder fortsat

Hvad er Arne-pension?

Arne-pensionen er en ordning i Danmark, der giver dig mulighed for tidligere pensionering. Den blev indført som en del af en politisk aftale i 2022 og giver personer, der er nedslidte, mulighed for at gå på pension fra de er 61 år med en økonomisk kompensation. Formålet med ordningen er at give en større fleksibilitet for en særlig gruppe lønmodtagere med mulighed for tidligere pensionering.

Tidlig pension eller efterløn?

Hvis du er tilmeldt efterlønsordningen, kan du også vælge at gå på efterløn, når du når efterlønsalderen og opfylder betingelserne for ret til efterløn.

Men hvad er egentlig forskellen mellem Arne-pension og efterløn? Mens Arne-pensionen ligger på cirka 13.500 kroner om måneden, ligger efterlønssatsen noget højere. Det kan derfor være en god idé at undersøge begge muligheder nøje, før du træffer en beslutning.

Hvis du har mulighed for at vælge mellem tidlig pension eller efterløn, er det vores anbefaling, at du både kontakter os og Udbetaling Danmark for nærmere vejledning om de to ordninger.

3 overvejelser, du skal gøre dig, inden du beslutter dig for Arne-pension eller efterløn?

Når det kommer til at træffe beslutningen om tidlig pension eller efterløn, er der flere vigtige overvejelser, du bør tage i betragtning. Dit valg kan nemlig have betydning for din økonomiske situation i fremtiden. Så læs med her på siden, og få viden og gode råd, inden du træffer en beslutning.

1. Størrelsen på din pensionsopsparing
Satsen på efterløn er højere end satsen på tidlig pension. Det højeste beløb, du kan modtage om måneden på efterløn, svarer til den dagpengesats, du ville få, hvis du var ledig.

Til gengæld er der en hårdere modregning af dine pensioner. Har du en meget stor pensionsopsparing, kan tidlig pension måske bedre betale sig, fordi der er et bundfradrag i tidlig pension, før der modregnes for pensionen.

2. Ønsker du at forlade arbejdsmarkedet eller arbejde på nedsat tid?
Har du tænkt dig at arbejde en del, bliver du fra 1. januar 2023 ikke længere modregnet i din pension ud fra arbejdsindtægt. Dette gælder både for grundbeløbet samt pensionstillæg baseret på din egen indtægt eller indtægt fra din ægtefælle eller samlever.

Derudover kan du under visse betingelser optjene skattefri præmie, når du fortsat arbejder. Så har du lyst til at fortsætte med at arbejde på nedsat tid, kan det sagtens betale sig.

3. Mulighed for kompensation når du overgår fra efterløn til tidlig pension
Er du overgået til efterløn inden 1. januar 2022, kan du vælge at melde dig ud af efterlønsordningen og skifte til tidlig pension. Her har du mulighed for at modtage en kompensation for dit efterlønsbidrag, som udbetales som et samlet engangsbeløb.

Hvad kan Udbetaling Danmark gøre for dig?

Det er Udbetaling Danmark, der administrerer reglerne om tidlig pension. Det er derfor også Udbetaling Danmark, der afgører, om du opfylder betingelserne for tidlig pension.
Udbetaling Danmark kan også vejlede dig om, hvilken sats du vil kunne få, samt hvad du kan få udbetalt i kompensation for at overgå fra efterløn til tidlig pension, hvis du allerede er overgået til efterløn.

Du kan kontakte Udbetaling Danmark på telefon 70 12 80 94 og læse mere om retten til tidlig pension, hvad du kan få udbetalt, samt fradrag for arbejde og pensioner i tidlig pension på Borger.dk.

Hvis du opfylder betingelserne for ret til tidlig pension, kan du melde dig ud af efterlønsordningen for at gå på tidlig pension. Hvis du melder dig ud af efterlønsordningen for at gå på tidlig pension, kan du få udbetalt dit efterlønsbidrag kontant. Du skal betale en afgift på 30 %, når du får beløbet udbetalt.

Hvis du melder dig ud af efterlønsordningen, vil det betyde, at:

du kan ikke senere fortryde din udmelding
du kan ikke gå på efterløn
du kan ikke optjene skattefri præmie

Du kan også vælge at blive i efterlønsordningen. Hvis du bliver i efterlønsordningen, bevarer du din mulighed for at:

gå på efterløn, når du opfylder betingelserne for ret til efterløn
optjene skattefri præmie, hvis du fortsat arbejder

Hvis du vælger at blive i efterlønsordningen og alligevel går på tidlig pension, skal du være opmærksom på, at det kan betyde, at størrelsen på din skattefrie præmie bliver reduceret med perioden, hvor du modtager tidlig pension.

Hvis du planlægger at arbejde frem til du bliver folkepensionist, uden hverken at gå på efterløn eller tidlig pension, vil det normalt bedst kunne betale sig at blive i efterlønsordningen, da du på denne måde optjener skattefri præmie.

 

I perioden 1. januar 2022 – 30. juni 2022, er der en ekstraordinær mulighed for skattefri tilbagebetaling af efterlønsbidrag. Denne mulighed har man kun så længe man ikke har nået sin efterlønsalder og kun i første halvår af 2022. Hvis man herefter ønsker at udtræde af efterlønsordningen, skal der betales 30% skat af bidragene.

Når man får sine efterlønsbidrag tilbagebetalt, betyder det, at man melder sig ud af efterlønsordningen. Det betyder, at man:

  • Mister muligheden for gå på efterløn.
  • Mister muligheden for at optjene skattefri præmier
  • Mister muligheden for at få et seniorjob.

 

Har du spørgsmål til Arne-pensionen?

Det kan være en kompliceret omgang at skulle få styr på Arne-pensionen og efterløn. Det har vi fuld forståelse for. Derfor står vores dygtige medarbejdere klar ved telefonen for at besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have. Vores job- og karriererådgivere rådgiver dig gennem alle livets faser, og pensionen er ingen undtagelse. Du kan også altid kontakte Udbetaling Danmark eller Borger.dk, hvis du ønsker at blive klogere på dine muligheder. 

Du kan ringe til os på tlf.: 70 13 13 12 eller skrive os os via Tast Selv.