Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

NETVÆRK DIG TIL ET NYT JOB

Det er langt fra alle job, der bliver slået op. Nogle bliver også besat gennem netværk. Kom tættere på de skjulte jobåbninger ved at pleje dit netværk.

Nogle har fordomme om, at det at netværke er overfladisk. Nogle synes også, at det er grænseoverskridende at kontakte folk, man ikke kender særlig godt. Det behøver det ikke at være. I FTFa skelner vi mellem tre typer af netværk:

  1. Dit sociale netværk
  2. Dit faglige netværk
  3. Dit netværks netværk.

Alle tre kan lede til nyt job.

SÅDAN KOMMER DU I GANG MED AT NETVÆRKE:

1. Sæt dig et mål - Start med at overveje, hvad du gerne vil have ud af at arbejde med og udbygge dit netværk. Er det fx at få faglige sparringspartnere, eller er det et mål i sig selv at lære flere folk at kende?

2. Kortlæg dit netværk - Begynd at kortlægge de personer, du kender i forvejen professionelt og privat. Skriv også folk på listen, selvom du ikke har talt med dem i lang tid, og selvom I aldrig har været helt tætte. Er der nogen, der kunne være interessante at tage kontakt til? 

3. Tag kontakt - Vær både digital og fysisk i din tilgang. Du kan holde forbindelsen via sociale medier, mails, telefonsamtaler og fysiske møder. Vær ikke genert i forhold til at starte en relation, selvom den kun foregår digitalt. Ligesom det kan være effektivt at tage mod til sig og invitere til et uformelt møde. Eller spørge dit netværk om der er nogen i deres netværk, som kender nogen inden for en bestemt branche eller i en bestemt funktion, som du tage et uforpligtende møde med for at spørge ind til deres branche, virksomhed, funktion, arbejdsopgaver, arbejdsdag, projekt, osv.

Hvorfor er netværk vigtigt?

Har du mod på at arbejde med og styrke dit netværk, er det vigtigt at holde dig for øje, at det kan være en længerevarende proces. Det er de færreste, der står med drømmejobbet på hånden, når I mødes til kaffe første gang. Netværk er en måde at gøde jorden på. Forhåbentlig betyder det, at du i fremtiden kan høste en eller anden form for gevinst fra en af de kontaktspirer, du har plejet.

Gevinsten kan komme i form af et job, et råd, faglig sparring, en anbefaling – eller en tak for, at du har hjulpet én i dit netværk videre eller delt ud noget af din viden. Skal netværk give værdi, er det vigtigt, at du som udgangspunkt ikke forventer noget til gengæld eller nogen øjeblikkelig gevinst, men at du er aktiv, troværdig og giver noget af dig selv fx i form af sparring eller kontakter.

SÅDAN BLIVER DU EN BEDRE NETVÆRKER

Få ekspertens råd til at blive en bedre netværker. Susie Lynge tager fire fordomme om netværk under luppen og giver gode råd til, hvordan du kan prøve kræfter med at netværke.

Sådan bliver du en bedre netværker
SÅDAN BLIVER DU EN BEDRE NETVÆRKER

VIDSTE DU, AT...

  • 51 % af danskerne har hjulpet deres netværk med at få job.
  • 59 % har hjulpet med viden om virksomhed/arbejdsgiver, som en i netværket vil søge job hos.
  • 52 % bruger Facebook til at holde relationer ved lige i deres professionelle/arbejdsmæssige netværk.
  • 35 % bruger LinkedIn.
  • 61 % svarer, at venner og bekendte fylder mest i deres professionelle netværk.
  • 49 % svarer også, at nuværende kolleger fylder.

Kilde: Undersøgelse af danskernes brug af netværk. Foretaget af Epinion for FTFa, juni 2017.

VI BRUGER VORES NETVÆRK- LÆS 3 HISTORIER HER:

Se flere artikler om netværk her

LINKEDIN

Hvert år bliver flere og flere stillinger landet gennem det sociale medie LinkedIn. Arbejdspladser bruger platformen til både at slå stillinger op og lede efter kandidater.

Så det er et godt sted at være synlig. Fordelen ved LinkedIn er, at du kan samle dit netværk fra arbejdslivet og dele dit cv med dem og med andre interesserede.

Uanset om du er ledig eller i arbejde, har LinkedIn noget at byde på.

Vi har samlet tre gode grunde:

  • Hold styr på dit netværk
    Med LinkedIn kan du bevare overblikket over alle de interessante mennesker, du er stødt på i løbet af dit arbejdsliv. Og folk kan nemmere holde øje med dig, og hvad du arbejder med. Invitér kolleger og studiekammerater ind i dit netværk, men også kunder og samarbejdspartnere, selvom du aldrig ville invitere dem på Facebook. LinkedIn er et netværk for arbejdslivet. 

  • Bliv inspireret af andres arbejdsliv
    LinkedIn er fuld af inspiration til, hvordan andre i din stilling eller med din uddannelse har tacklet deres arbejdsliv. Søg fx efter personer med din jobtitel og se, hvordan de beskriver deres arbejdsområde. Hvilken arbejdsplads er de hos? Hvilke kurser har de deltaget i? 
  • Få værdifuld indsigt om arbejdspladser
    Skriver du en konkret ansøgning, eller er der en arbejdsplads, du overvejer som fremtidig arbejdsgiver og derfor kunne tænke dig at vide mere om, kan du spore dig ind på arbejdspladsen ud fra det, de skriver om på LinkedIn. Du kan også se, hvilke profiler, de har ansat, og hvordan de beskriver deres kerneopgaver. Måske kender du endda nogen, der arbejder der, og som kan fortælle lidt ekstra?

DIT SOCIALE NETVÆRK

Det sociale netværk er alle de personer, du kender. Det kan være familie, venner, kolleger, studiekammerater, chefer osv. De fleste af os har altså grundlaget for et netværk.

Værdien i det sociale netværk bliver opsummeret af historien om en, der kender en, der kender en. Fx din onkel, der kender en, der har brug for en kantinemedarbejder i en eller anden institution. Eller din studiekammerat, der har en bror, hvis arbejdsgiver står og mangler en ny kollega.

Du kan arbejde målrettet med dit sociale netværk (og deres netværk) ved at være åben og opsøgende. Det gælder både, når du er sammen med venner og familie, men også ved at tage kontakt til folk, du ikke kender så godt.

DIT FAGLIGE NETVÆRK

Det er blevet mere normalt at mødes i netværk med folk, som man har en faglig forbindelse til. Fx personer, der arbejder med det samme som dig eller inden for samme branche.

Ofte er den type netværk mere strukturerede end det sociale netværk, fordi I har en fælles interesse i jeres faglige baggrund. Den type netværk bruges typisk til sparring om situationer, I hver især står i, men den kan også bruges til at holde sig orienteret om interessante kandidater til et ledigt job.

Det kan lyde meget ”karriere-minded” at være i et fagligt netværk, men det er som regel rigtig givende.

KONTAKT KARRIERERÅDGIVERNE

- og få gratis coaching.

Vi kender dit fagområde og dine karrieremuligheder, fordi vi samarbejder med en lang række faglige organsationer og virksomheder.

Ring på telefon 70 13 13 12 eller book en samtale via Tast Selv.

Book os her via Tast selv