Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

SÆT MÅL OG PLANLÆG

Når du er klar på, hvilke kompetencer og styrker, du vil bringe i spil i dit næste job og hvad, der betyder noget for dig på en arbejdsplads, kan du sætte retning og handling på din jobsøgning med et S.M.A.R.T. mål og en prioriteret plan.

S.M.A.R.T. står for Specifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk og Tidsbestemt. Det er fem opmærksomhedspunkter, du kan bruge til at definere og teste dine mål og deres holdbarhed. Måden, du definerer målet på, er afgørende for, hvad du prioriterer i din plan, hvordan du prioriterer det og hvorfor.

... du ved præcis, hvordan din målstreg ser ud: Hvad vil du allerhelst opnå/skabe/se tilbage på og hvorfor? Vær så konkret og detaljeret som muligt.

Brug hv-ord til at blive endnu mere specifik. Hvis dit mål fx er ”at arbejde med mennesker” kan du spørge: Hvilket kundesegment? Hvad vil du gøre for dem? Hvilken forskel skal det gøre? Hvordan vil du gøre det? Hvorfor vil du gøre det?

Forestil dig, så godt du kan, hvordan det ser ud, når du er i mål: Hvordan ser din arbejdsdag og hverdag ud – hvad gør du helt konkret? Hvornår ved du, at du er i mål? Hvis ikke du kan svare på det endnu, hvad har du så brug for at undersøge?

... du kan spørge ind til hvor mange, hvor meget, hvor ofte? Fx hvor meget skal du tjene, for at din økonomi er bæredygtig? Eller som freelancer, hvor mange projekter, skal du have i hus for at leve af det? Hvor mange kunder/brugere skal du have? Hvor ofte?

... jobbet er tilpas udfordrende og samtidig noget, du kan bestride. Der skal være balance: Ikke for svært, ikke for nemt eller kedeligt (så er du overkvalificeret). Tjek din motivation: Hvordan vil det være ikke at nå dit mål? Og omvendt, hvad vil det betyde for dig at komme i mål? I forhold til hvor du gerne vil hen, hvad vil det så kræve (fx opkvalificering)?

... du ved, hvornår du sigter mod at nå de første milepæle og selve målstregen. Hvad enten du er ledig eller har et job, som du har besluttet dig for, at du skal videre fra. Hvor længe satser du på at være jobsøgende?

S.M.A.R.T. er en håndgribelig måde at arbejde med mål på. Når du har defineret dit mål, er første skridt at teste om målsætningen kan bære. Der er grænser for, hvor meget vi kan tænke os til. På et tidspunkt er vi nødt til at prøve det af, evaluere, måske justere og enten forsætte mod målstregen eller give slip på målet og give plads til et andet. Lidt som iværksætterånden: ”byg, spørg og lær” eller ”fail fast forward”.


Milepæle, delmål og gøremål
Du kan begynde at teste dit mål ved at se på din tidshorisont og bryde målet op i milepæle. Hvad kunne 3-4 store milepæle være? At komme til samtale? At få foden indenfor i den nye branche? Styrke dit netværk?


For hver milepæl er der delmål. Og for hvert delmål er der gøremål. Prioritér delmålene og gøremålene for hver dag, hver uge, hver måned og beslut dig for, hvor lang tid vil du afsætte til hver af dem. Hvad er det allervigtigste, du kan gøre i dag, i denne uge og i denne måned for at teste eller nå dit mål? Hvad vil du have undersøgt, fulgt op på, øvet dig i eller justeret – hvorfor? Og hvordan? Hvem skal du have talt med eller skrevet til? Og hvordan tackler du eventuelle forhindringer og modstand (både din egen og andres)?


Gør dig selv den tjeneste at skrive dagens og ugens topprioriterede gøremål et sted, hvor du ser dem fx på din smartphone, i kalenderen, på køleskabet eller badeværelsesspejlet!

Vi har lavet en skema-skabelon, så du nemt kan komme i gang med at planlægge din jobsøgning. Fyld på, der hvor det giver mening for dig. Hent skabelonen her (åbner i et nyt vindue).

Når du ved hvilket mål, du går efter, og har lagt en plan for, hvordan du kommer derhen, er det lettere at målrette din ansøgningspakke til hver af de jobmuligheder, du søger. Få inspiration til Fase 3 her

KONTAKT KARRIERERÅDGIVERNE

- og få gratis coaching.

Vi kender dit fagområde og dine karrieremuligheder, fordi vi samarbejder med en lang række faglige organsationer og virksomheder.

Ring på telefon 70 13 13 12 eller book en samtale via Tast Selv.

Book os her via Tast selv