Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

DIMITTENDSATS OG MEDLEMSKAB FOR NYUDDANNEDE

Hos a-kassen FTFa kan du blive medlem som nyuddannet og optjene rettigheder til at modtage dagpenge ved ledighed. Du skal blot melde dig ind i FTFa senest 14 dage efter din sidste eksamen – så får du ret til dagpenge en måned efter, du er færdig med din uddannelse. Læs mere om dimittendsatsen her, og bliv klogere på reglerne.

Meld dig ind i a-kassen i god tid

For at få ret til dagpenge fra din første ledighedsdag efter end uddannelse, så skal du have været medlem af a-kassen i mindst et år. Har du ikke det, så skal du blot melde dig ind senest 14 dage efter din sidste eksamen, og så kan du få dagpenge fra måneden efter. Husk, at et medlemskab i a-kassen er gratis, imens du er studerende, såfremt din uddannelsen opfylder kravene. Så det koster dig altså ingenting, udover de få minutter du bruger på indmeldelsen.

 

Dagpengesatsen som nyuddannet afhænger af, om du har forsørgerpligt for et barn eller ej. Du får derfor ikke en beregnet dagpengesats som nyuddannet men i stedet en fast sats. Er du forsørger for et barn, er satsen 82 % af den højeste dagpengesats, og er du ikke forsørger, er satsen 71,5 % af den maksimale dagpengesats. Får du barn i din ledighedsperiode, vil din dagpengesats stige til 82 %-satsen, måneden efter du har fået forsørgerpligt. 

Dimittendsats uden forsørgerpligt

Som nyuddannet kan du de første tre måneder få op til 14.106 kroner i dagpenge. Efter tre måneder bliver beløbet ændret til 9.700 kroner, når du er under 30 år.

Dimittendsats over 30 år uden forsørgerpligt

Er du over 30 år, så kan du de første tre måneder få op til 14.106 kroner i dagpenge, hvorefter den ændres til 12.235 kroner. 

Dimittendsats med forsørgerpligt

Hvis du er forsørger, får du 16.177 kroner i dagpenge, når du er færdig med din uddannelse.

Skift status, når du er færdiguddannet

Det er ikke alle, der behøver at ændre deres status fra studerende til nyuddannet, og det kommer i høj grad an på, om du har haft lønnet arbejde under din uddannelse. Hvis en ændring i status er nødvendig i dit tilfælde, skal det gennemføres inden for en periode på 14 dage efter afslutningen af din uddannelse. Til det skal du bruge en specifik formular. 

Hvis du tidligere har været gratis medlem af vores a-kasse, skal du indsende en meddelelse om "Uddannelsesafslutning" senest 14 dage efter endt uddannelse, forudsat at du har foretaget en ændring i din medlemsstatus.

Du kan sende meddelelsen via Tast Selv.

Som tidligere nævnt er det gratis at være medlem som studerende, hvorefter din betaling først begynder, når du er færdiguddannet. Prisen for dit medlemskab afhænger af, om du vil være fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret, og om du ønsker at betale til efterløn. Få overblik over priserne her:

Medlemskab uden efterlønsbidrag per måned

  • Fuldtid: 472 kroner
  • Deltid: 350 kroner
  • Studerende: 0 kroner
  • Studerende over 30 år: 368 kroner

Medlemskab med efterlønsbidrag per måned

  • Fuldtid: 1.003 kroner
  • Deltid: 704 kroner

Hvor længe kan jeg være på dimittendsats?

Hvor længe du er nyuddannet og derved på dimittendsats afhænger af flere forhold. I princippet er du nyuddannet, indtil du får dit første job. Men du kan først få beregnet en ny dagpengesats, 6 måneder efter du er dimitteret.

Skal jeg opsige mit studiejob?

Det er muligt at beholde et job, som du har haft under studiet, efter du er færdig med din uddannelse. Hvis det kun er et deltidsarbejde, så kan du i nogle tilfælde få supplerende dagpenge – og det kan du modtage i maksimalt 30 uger (ikke krav om sammenhængende). Når du er blevet godkendt, så skal du hver måned registrere dine arbejdstimer i et dagpengekort, så vi kan modregne dine dagpenge.   

Dimittend og selvstændig

Som nyuddannet og selvstændig er der specifikke regler for dimittendsatsen hos FTFa. Hvis du er medlem med dimittendrettigheder og har en selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse, kan du ansøge om supplerende dagpenge i op til 30 uger. Dog skal a-kassen godkende, at din selvstændige virksomhed er en bibeskæftigelse. Vær opmærksom på, at der er krav til jobsøgning, mødedeltagelse og tilgængelighed for arbejdsmarkedet. Det er vigtigt for at sikre, at du opfylder betingelserne for at modtage dagpenge, samtidig med at du driver din egen virksomhed. 

Få gode råd til at lande dit nye job

Som nyuddannet kan jobsøgningen virke overvældende, men hos FTFa er vi her for at støtte og rådgive dig i din jobsøgningsproces. På vores hjemmeside giver vi dig masser af gode råd til, hvordan du skriver en god ansøgning og et skarpt, kronologisk CV, så du kan øge din chancer for at komme til en jobsamtale. Når du bliver indkaldt til en samtale, så skal du sørge for at forberede dig godt, så du bedst muligt kan vise, at du er perfekt til jobbet. Hvordan du forbereder dig til jobsamtalen, giver vi også mange bud på, og du kan altid booke et fysisk eller online møde med en konsulent, hvis du har brug for dybdegående sparring. 

Som noget helt unikt tilbyder vi hos FTFa vores Jobmakker, som bruger kunstig intelligens til lynhurtigt at lave et udkast til en ansøgning eller give dig feedback på en ansøgning. Du kan også få Jobmakker til at lave en kompetence profil til dig.

BLIV MEDLEM AF FTFa

Bliv medlem af FTFa, og oplev en verden af fordele. Du kan nemt og hurtigt melde dig ind, og som medlem får du adgang til et væld af værdifulde ressourcer, såsom:

  • Vejledning af en kompetent job- og karriererådgiver, som kender til din specifikke branche
  • Guides til studielivet
  • Mulighed for at deltage i inspirerende kurser og webinarer

Vores dygtige job- og karriererådgivere står til rådighed med god vejledning, så du med dine styrker og kompetencer kan øge dine chancer for at komme godt ud på arbejdsmarkedet.

TJEK, HVOR MEGET DU KAN SPARE VED AT SKIFTE A-KASSE TIL FTFa

Besparelsen er udregnet på baggrund af din folkepensionsalder.

Har du spørgsmål til dimittendsatsen, udbetaling af dagpenge eller andet, så er du velkommen til at kontakte os på 7013 1312. Du kan også booke et møde via TastSelv.

Vælg din nuværende A-kasse:

Vælg dit fødselsår:

Din årlige besparelse:
kr.
Din samlede besparelse:
kr.
Priser, satser og regler

LÆS MERE OM NYUDDANNEDE HER

På nyuddannet siden hjælper vi dig godt videre med dine planer, uanset hvad dit næste træk er. 

Gå til nyuddannet siden her
LÆS MERE OM NYUDDANNEDE HER