Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

DEN GODE ANSØGNING ER EN MOTIVERET ANSØGNING

Hvordan fanger du arbejdsgiverens opmærksomhed? Få tips til din motiverede ansøgning og få inspiration fra eksempler på gode ansøgninger.

Skriv en god ansøgning, der skiller sig ud i bunken, med disse 5 trin:

Skab opmærksomhed allerede i overskriften. Hent gerne inspiration fra stillingsopslaget og hvad de leder efter. Undgå standardformuleringer som ”Vedrørende jobbet som xx”. Det ved arbejdsgiveren godt.

 

"KVALITETSBEVIDST ERNÆRINGSASSISTENT BRÆNDER FOR SUND MAD...OG LEDELSE"

Fang arbejdsgiverens opmærksomhed og giv personen lyst til at læse videre. I den gode ansøgning er det vigtigt at gøre sig overvejelser om hvad det er for en virksomhed, du søger job hos? Hvordan du kan gøre en forskel, og hvad du vil bidrage til? Gør det tydeligt, hvad arbejdspladsen vil få ud af at ansætte dig, og ikke kun hvad du personligt ønsker at få ud af jobbet.

 

"JEG HAR DYB RESPEKT FOR AT (DETTE) TEATER TØR SKABE EN NY SLAGS MORSKABSTEATER, OG JEG VIL HAMRENDE GERNE VÆRE MED TIL AT FORLØSE DET"

Bind en sløjfe mellem de kompetencer arbejdspladsen søger, de opgaver, de vil have løst, og de kompetencer du kommer med. Giv gerne konkrete eksempler på, hvad du kan bidrage med. Vælg hellere to-tre relevante kompetencer og brug plads på at sætte dem ind i virksomhedens situation, i stedet for at forsøge at remse alt op, som står i dit cv. Det er vigtigt, at du både for flettet dine faglige og personlige kompetencer ind i ansøgningen.

Fortæl hvordan du arbejder, og hvilke personlige kompetencer du kan bidrage med. Brug eksempler til at supplere tillægsordene. Vælg to – tre relevante personlige egenskaber, og giv plads til at folde dem ud. I stedet for at skrive: ”Jeg er et struktureret ordensmenneske.” kan du give arbejdsgiveren eksempler, som skaber billeder i hovedet. Skriv fx i stedet for:

 

"JEG SORTERER ALTID MINE SOKKER EFTER FARVE I SKUFFEN. MIN ORDENSSANS TAGER JEG MED MIG PÅ JOBBET, SÅ I FÅR EN MEDARBEJDER, DER HAR STYR PÅ DETALJERNE. I VIL IKKE OPLEVE AT MAILS FORSVINDER I MÆNGDEN I MIN MAILBOKS, DA JEG SELVFØLGELIG ARBEJDER MED SORTERING I MAPPER OG EFTER FARVER"

Afslut din gode ansøgning med en kort afslutning, der peger frem mod en jobsamtale. Skriv eksempelvis:

 

"JEG SER FREM TIL AT HØRE FRA JER, OG STÅR SELVFØLGELIG TIL RÅDIGHED MED YDERLIGERE INFORMATION, HVIS I SKULLE ØNSKE DET."

HER KAN DU SE EKSEMPLER PÅ DEN GODE ANSØGNING

Alle ansøgnings eksempler er fiktive og skrevet, samt kommenteret på, af erfarne jobrådgivere fra FTFa. De er dog alle meget virkelighedstro og inspireret af rigtige ansøgninger fra forskellige ansøgere, fra forskellige brancher og med forskellige erfaringsniveauer. 

FÅ 24 TIMERS SPARRING PÅ CV OG ANSØGNING

Indenfor 24 timer på hverdage tilbyder vi at give dig telefonisk sparring på din ansøgning og cv. 

Indenfor 24 timer på hverdage tilbyder vi at give dig telefonisk sparring på din ansøgning og dit cv. Vores dygtige jobrådgivere i FTFa kan hjælpe med at vejlede dig, så du både bringer dine kompetencer i spil og målretter dit materiale, så du får en god ansøgning og cv, som er målrettet din virksomhed, du søger hos.

Læs mere om 24 timers sparring her
FÅ 24 TIMERS SPARRING PÅ CV OG ANSØGNING

MØD WAHID OG KATRINE, DER SKREV SIG TIL TOPPEN AF BUNKEN OG FIK DRØMMEJOBBENE

DEN GODE ANSØGNING

Hvordan skriver du en god ansøgning?

En ansøgning kan skrives på flere måde, men fælles for de fleste er, at din ansøgning skal skrives motiveret. Du skal skrive om din lyst til og din motivation for at lave lige netop dé arbejdsopgaver, som følger med den stilling, du søger. Hertil skal du sørge for at lave fængende overskrifter samt skrive en kort afslutning.

Hvor lang skal en ansøgning være?

Længden på din ansøgning kan afhænge af flere forhold, og der findes derfor ikke et entydigt svar. Længden kan blandt andet afhænge af branchen og endda virksomheden, du skriver til. En god tommelfingerregel er dog at holde ansøgningen på maksimalt en side. Men husk at skrive målrettet og altså ikke for at skabe fyld og længde.

DEN GODE ANSØGNING

Brug eksempler, punktér arbejdsgivernes klichéer og analysér dig frem til det behov, der gemmer sig bag. Det er nogle af rådene til, hvordan du skriver dig udenom klichéer i en ansøgning.

1. Eksemplets magt

Ord som ”struktureret” eller ”ordensmenneske” er åbne for fortolkning. Giv arbejdsgiveren et klart billede af din person ved at bruge eksempler i stedet. Farvekoordinerer du fx konsekvent dine mails, eller når du altid dine deadlines, så skriv det i stedet. Har du ikke så meget erfaring at trække på, så brug noget fra hjemmefronten. Datomærker du dine frostposer, eller lægger du ugeplaner for alle dine indkøb, så fortæller det også meget om din person.

2. Spejl og punktér

Det er en god idé at spejle sproget i det stillingsopslag, du søger, men arbejdsgivere er ikke selv kliché-frie. Fx er det en eftertragtet evne at ”kunne holde mange bolde i luften”. Brug ikke arbejdsgiverens klichéer blindt. Prøv i stedet at punktere klichéerne for så at analysere dig frem til det behov, der gemmer sig bag. Er du ernæringsassistent kan det fx være, at du har overblik over ugens vareleveringer, samtidig med at du koordinerer opgaverne til dagens menu og planlægger næste uges madskema.

3. Målret og begræns dig

Er der nogle tillægsord, du ikke kan skrive dig udenom, så brug tommelfingerreglen: Målret og begræns dig. Lav research om arbejdsgiveren/virksomheden og brug analysen af jobopslaget, når du vælger tillægsord om dig selv. Udvælg nogle få tillægsord, som passer til lige netop den virksomhed, du søger job hos. Undgå at bruge de samme tillægsord i alle dine ansøgninger – så risikerer du, at dine ansøgninger ikke er målrettede nok.