Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

MIN FØRSTE TID SOM NY I JOB

Vi har samlet erfaringer og gode råd til dig, der er ny i job. For det er en stor forandring at træde fra studielivet ud i arbejdslivet.

Her kan du lytte til to podcasts, hvor Anton og Christine fortæller om deres første erfaringer med job efter studiet. Du kan også teste dig selv for at finde ud af, om du er ekstrovert eller introvert. Sidst men ikke mindst har vi samlet 8 gode råd til, hvordan du kan falde godt til i dit nye job.

Podcast: Antons erfaringer fra den første tid i job

Jeg ville egentlige gerne se om jeg kunne finde en kombination, hvor jeg kunne have med den finansielle verden at gøre, men også hvor jeg kunne komme lidt ud af huset og tale face-to-face med kunderne Anton Kleberg, ejendomsmægler

Lyt med når Anton fortæller om sin personlige afklaring, de udfordringer han har mødt, og hvilke gode råd han vil give til andre nyuddannede, der ligesom ham selv, ønsker at få en stærk og god start på deres karriere. Anton giver os indblik i studiejobbets effekt, praktikforløbets værdi og arbejdslivet efter dimission fra finansøkonomi.

Anton F. Kleberg (f. 1994) er salgschef og ejendomsmægler MDE hos LokalBolig. Han blev uddannet finansøkonom fra Copenhagen Business Academy som 23 årig og tog derefter 2 års trainee-forløb hos LokalBolig, hvor han i dag sidder, som en af områdets førende mæglere.

Podcast: Christines første erfaringer som ny i job

Det var mega grænseoverskridende at spørge om hjælp som ny. Det er hele den frygt i at virke uvidende. Du vil gerne vise dig fra din bedste side, og så er det bare super ufedt at sidde og stille nogle af de mest simple spørgsmål. Christine Petersen, socialrådgiver

Hør om Christines rejse fra at studere til socialrådgiver til et succesfyldt arbejdsliv som sagsbehandler i Københavns kommune. Christine fortæller om hendes personlige afklaring, de udfordringer hun har mødt og hun giver gode råd til andre nyuddannede, der ligesom hende selv, ønsker at få god start på deres karriere.

Christine Petersen (f. 1997) er uddannet Socialrådgiver fra Københavns Professionshøjskole. Hun arbejder nu som sagsbehandler hos Københavns Kommune.

ER DU INTROVERT ELLER EKSTROVERT?

Tag testen ved at svare på 10 spørgsmål, og find ud af om du har flest introverte eller ekstroverte træk. Vi er allesammen forskellige. Og når vi er sammen med andre mennesker, er det rigtig godt at være bevidst om, hvad vi er særligt gode til og måske mindre gode til. Særligt når du starter på et nyt job, kan du bruge dine styrker og være bevidst om dine svagheder, til at få den bedste start.

Find ud af om du er introvert eller ekstrovert her
ER DU INTROVERT ELLER EKSTROVERT?

8 GODE RÅD: SPRINGET FRA STUDIE TIL JOB

Deadlines, ansvar og snak over kaffemaskinen. Hverdagen som ansat kan være meget anderledes end hverdagen som studerende. Vi har samlet 8 råd til, hvordan du kan falde godt til i dit nye job.

  1. Vær opsøgende på opgaver
    Som ny i jobbet er det ikke sikkert, at din chef og dine kolleger ved, hvad du kan, eller hvad du gerne vil prøve kræfter med. Byd ind på opgaver og sig højt, hvad du har af ønsker i forhold til arbejdsopgaver.

  2. Det er okay at sige fra
    Dine kolleger har sikkert set frem til, at du starter, så I sammen kan løfte større og flere arbejdsopgaver. Derfor vil du måske blive tilbudt opgaver, som du vil have svært ved at nå, eller som måske ikke burde ende på dit skrivebord. Det er en del af dit job at sige nej, hvis du har rigeligt med opgaver.

  3. Forventningsafstem med din nærmeste leder eller dit team
    Som ny på jobbet er det ofte rart at vide, hvad der forventes af dig. Hvornår har du løst din opgave godt nok? Hvor selvkørende skal du være? Og hvornår forventer din chef at hun/han bliver orienteret eller inddraget? Nogle gange sker det helt naturligt, andre gange kan der være behov for, at I lige sætter jer sammen og taler om det. Er du i tvivl, kan du fx spørge dine venner, hvilke erfaringer, de har gjort sig.

  4. Lær kollegerne at kende
    Gode, inspirerende eller sjove kolleger gør ofte forskellen mellem en fin arbejdsplads og en fantastisk arbejdsplads. Brug derfor tid på at lære dine kolleger at kende – og på at de kan kende dig. Du kan fx spørge ind til deres weekend, familieforhold og interesser eller til deres arbejdsopgaver og erfaringer.

  5. Planlæg fremad
    Det kan være overvældende at sidde med ansvaret for sine egne opgaver, som andre er afhængige af. Både nyuddannede og gamle rotter i faget kan nogle gange blive så optagede af deres opgaver her og nu, og de glemmer at se frem i tiden. Planlæg din tid, også frem i tiden, så du ikke bliver overrasket over de opgaver, der kommer. Vær på forkant så meget du kan fx ved at spørge dine kolleger, om hvilke opgaver der er i pipelinen.

  6. Del succeser og udfordringer
    Nogle dage vil du køre med succes efter succes, mens andre dage kan være frustrerende og svære at tage fat på. I begge tilfælde er det rart at dele følelsen, enten med kolleger eller venner. Det vil få din succes til at vokse, og i mange tilfælde kan et godt råd være vejen frem til at få knækket den nød, du har siddet og kæmpet med. Husk, at det er ok at spørge om hjælp og råd hos dine kolleger, hvis du sidder med en opgave, du har brug for sparring på.

  7. Tag den med ro
    At være nyuddannet kan føles som et backflash til teenage-tiden, hvor frygten for at gå glip af noget var stor. Som nyuddannet vil du vise, hvad du kan, og der er mange opgaver, der er nye og spændende at prøve af. Medmindre du har sat dig et mål for, at du vil give dig fuldt ud til at arbejde, så husk at tage den med ro. Du har mange år på arbejdsmarkedet, og du skal nok nå dine mål. Pas på dig selv.

  8. Skriv ideer i Kina-bogen
    I stedet for at pitche alle dine gode ideer på første arbejdsdag, så skriv dem løbende ned i en Kina-bog eller et dokument. Når de første 100 dage er gået, så tager du din liste frem og pitcher de ideer, du stadig tænker er relevante. På dette tidspunkt har du fået en større fornemmelse af, hvilke af dine ideer, der er særlig egnede at gå videre med. De første 100 dage er nemlig en gave for enhver virksomhed. Du kommer ind som ny medarbejder og kan se alting med friske øjne. Du kan spotte når noget virker ulogisk eller ineffektivt.