Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

SÅDAN BRUGER DU VIDEO I DIN JOBSØGNING

Her får du gode råd til at brænde igennem linsen, så du kan skille dig ud i ansøgerfeltet.

Du kan også se et eksempel på en videoansøgning.

HVAD SKAL EN VIDEOANSØGNING INDEHOLDE?

Mange har svært ved at komme i gang med jobsøgning på video, for hvad skal man sige? Karina Borgen Larsen, stifter af videoansøgningsportalen PlayApply, anbefaler, at du lægger vægt på din motivation. Så kan arbejdsgiver ikke alene læse om din motivation, men også mærke den i din video. Her giver Karina Borgen Larsen dig tre råd til, hvordan du kan vise din motivation på film:

1. En god start
”Jeg hedder Jens. Jeg er bygningskonstruktør og søger jobbet som byggeteknisk rådgiver hos ”virksomheds navn”. En god måde at starte din video på er ultra kort at præsentere dig selv. Bruger du firmaets navn og laver en video til hver virksomhed du søger hos, viser du allerede, at du er motiveret.

2. Uddybning af motivation
Herefter skal du uddybe din motivation – hvorfor søger du jobbet? Er det fx stillingen, som er spændende, eller er det arbejdspladsen, der især motiverer dig? En hjælp til at sætte ord på det er fx at sammenligne med andre virksomheder: Hvad var det, der fik dig til at søge hos netop denne virksomhed og ikke en anden?

3. Eksempler frem for forklaringer
Noget, der rammer plet hos de fleste arbejdsgivere, er, at du viser din motivation gennem eksempler, hvor du har haft succes med med noget, som har værdi i det job, du søger. Beskriv fx hvordan du har taget initiativ til at få løst en opgave eller et projekt. Var det din planlægning, din idérighed eller noget helt tredje, som gjorde, at du opnåede gode resultater? Er du nyuddannet, så fortæl om, hvordan du har gjort det på dit studie.

Hvad skal du undgå i din videoansøgning?

1. Opremsning
Din videoansøgning skal være et supplement til dit cv og din ansøgning. Det er din mulighed for at vise din personlighed. Undgå at opremse dit cv eller at læse hele din skrevne ansøgning op - det er de færreste, der kan gøre det med en overbevisende energi.

2. Oplæsning
Videoen skal give arbejdsgiveren en chance for at lære dig at kende. Tal som du ville gøre det, hvis du sad over for et andet menneske, og gør dit bedste for ikke at læse op. Det kan føles mekanisk for den, der ser din video.

FIF FRA KARRIERECOACHEN

Jens Dinsen viser dig, hvordan du bl.a. kan arbejde med øjenkontakt og lys i din video. Han giver dig også et par ekstra fif til dit manus.

Brug gerne eksempler til at give arbejdsgiver en forståelse af hvad fx fleksibelt betyder for dig. Vær dog ikke for specifik. Der skal være luft i din fortælling, så den også kan lade sig gøre hos den nye virksomhed.

FIF FRA KARRIERECOACHEN

FÅ TEKNIKKEN PÅ PLADS

 • Brug kameraet på din mobiltelefon eller din computer
 • Undgå baggrundsstøj, fx et åbent vindue eller et tændt fjernsyn
 • Hav øjenkontakt med kameraet
 • Undgå modlys - brug en neutral baggrund eller en baggrund, der spejler virksomhedens miljø
FÅ TEKNIKKEN PÅ PLADS

VIDEO SOM EN DEL AF JOBSAMTALEN

Jobindex bruger video til at screene flere hundrede ansøgere hvert år. Som oftest foregår det efter, at ansøgning og cv er læst, men inden der udvælges kandidater til jobsamtalen.

Når du besvarer spørgsmål på video gennem en rekrutteringskanal, kan du ofte optage dine svar lige så mange gange, du vil. Her giver rekrutteringsdirektør i Jobindex, Thomas Dahlgaard, et par gode råd med på vejen:

 • Hold dig inden for den afsatte tid. Kan du levere dit budskab endnu kortere, er det et plus
 • Tilpas din påklædning, så den matcher kulturen hos virksomheden
 • Tal langsomt og tydeligt
 • Det er okay at sidde hjemme i stuen og optage videoerne
 • Tænk på din modtager og brug ord, der afspejler både dem og dig

BRUG VIDEO, HVIS:

 • Du er tryg ved mediet og fremstår naturlig og godt tilpas
 • Virksomheden, du søger job hos, er vant til at modtage og arbejde med video
 • Du vil skille dig ud blandt andre ansøgere
 • Du søger udadvendte stillinger, hvor din udstråling er vigtig
 • Du kan levere dit budskab på 20-30 sekunder

Sådan lyder anbefalingerne fra rekrutteringsdirektør i Jobindex Thomas Dahlgaard. Han anbefaler, at videoen er et supplement til din ansøgning og cv.