Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

FORTÆL HVAD DU KAN OG FÅ PRAKTIKPLADSEN I HUS

At kunne forklare, hvad du kan, og gøre dine kompetencer relevante for den virksomhed, du søger praktik hos, er afgørende for, om du får pladsen. Her fortæller Alexander Strømberg, hvad der virker for ham.

Jobsøgning - 19. februar 2024 - Camilla Bech Hornung

Lige nu er 22-årige Alexander Strømberg i gang med at undersøge, hvordan man bedst beskytter de mennesker, der bor tæt op ad en aktiv vulkan på Filippinerne.

Han er nemlig i praktik hos NGO’en Alterplan. Det er anden gang, Alexander Strømberg er i praktik. Til daglig læser han på Katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Københavns Professionshøjskole. Her er praktikerfaring en vigtig del af uddannelsen.

Men hvordan lander du egentlig den praktikplads, du har udset dig?

”Du skal skrive en ansøgning, og virksomheden skal forstå, hvad du kan bidrage med. Der er ofte andre om buddet, så du er på en måde i konkurrence med dine medstuderende. Og så er det, du skal finde din indre motivation frem og vise, hvorfor du er bedst egnet til den her praktikplads,” fortæller Alexander Strømberg.

Liste over kompetencer

Selv har han en liste over alle sine kompetencer, som hans studiejobs og praktiksteder har givet ham. Også dem fra hans uddannelse og sabbatår er på listen.

”Det er noget, jeg sørger for at opdatere løbende. Det er simpelthen fordi, når man står til en jobsamtale, så kan man godt glemme alle de ting, man har lavet. Og når jeg kigger i et stillingsopslag, og jeg ser, at jeg fx ville skulle indgå i projekter om sikkerhedskultur, så ved jeg, at jeg kan fremhæve mine kompetencer fra mit studiejob i BST. Så kan jeg nemmere beskrive, hvad mit nuværende studiejob har givet mig, som passer lige ned i det, som virksomheden søger,” forklarer han og understreger:

 

Den eneste, der kan fortælle, hvad man kan komme med, er jo en selv. Det kan arbejdspladsen jo ikke vide. Alexander Strømberg

 

 

BST, hvor Alexander har studiejob, er en forkortelse, der står for Beredskabs- og sikkerhedsteamet på Københavns Professionshøjskole.

Sådan sætter du ord på kompetencerne

Thomas Juhl er informationskonsulent hos a-kassen FTFa, og han møder en gang imellem de studerende for at give dem sparring på deres søgning efter praktikplads. Han minder om, at du ikke behøver at have haft et studierelevant job for at have relevante kompetencer at sætte i spil overfor et praktiksted.

”Selvom du ikke har haft et studierelevant job, har du nogle kompetencer, du kan sætte i spil. For eksempel fra dit fritidsjob eller fra din uddannelse,” fortæller han.

I studieordningen står der alle de kompetencer, dine fag har givet dig. Thomas Juhl anbefaler altid de studerende at stille sig selv to spørgsmål:

  1. Hvorfor vil jeg gerne have den specifikke praktikplads?
  2. Hvordan vil jeg løse opgaverne?

”Svaret på første spørgsmål er din motivation. Svaret på andet spørgsmål handler om dine kompetencer. Det er her, at du konkret kan beskrive hvordan du vil løse en ny arbejdsopgave med et eksempel fra hvordan du tidligere har løst opgaver fx på dit studie eller fritidsjob. I det øjeblik, du kan tale dig ind i opgaverne og binde dem op på dine erfaringer, så får arbejdsgiver ro i maven, og er mere tilbøjelig til at se dig som en oplagt kandidat til praktikken,” forklarer Thomas Juhl.

Dit netværk er vigtigt

Når Alexander ser tilbage på den erfaring, han indtil videre har i bagagen, er han ikke i tvivl om, at det har rustet ham til arbejdsmarkedet. Men han fortæller også, at man skal starte et sted.

”I begyndelsen af uddannelsen blev jeg frivillig i vores studenterråd. Det kan nemlig være nemmere at komme ind i et frivilligt job end i et betalt job. Det gav mig noget erfaring at tage udgangspunkt i, som jeg kunne tage med mig videre i mit næste job. Og når man får sit job nummer to, så har man dobbelt så meget at skrive på sin liste. Groft sagt. Det er lidt en sneboldeffekt,” forklarer Alexander Strømberg og uddyber:

”Stort set alle de jobs, jeg har søgt, har været gennem netværk. Netværk er vigtigt, fordi det kan gøre job synlige for dig. Når man hører om folk, der har spændende jobs, så får man også selv lyst til at søge spændende jobs, fordi det bliver et professionelt forum, hvor man taler om, hvad man laver professionelt.”

Alexander har to gode råd til dig, der står overfor at skulle søge praktikplads eller studiejob:

1) Forvent et afslag, men tag det ikke personligt. Det er en del af gamet og det har ikke noget med din personlighed at gøre. Op på hesten igen og søg videre.

2) Du skal starte et sted. Jo tidligere du starter med at søge, jo længere tid har du til at arbejde dig videre. Du skal bare gøre det nu. Du skal ikke vent ikke til næste semester.

 

Hvad er BST?

BST er en forkortelse for Beredskabs- og Sikkerhedsteamet, som er en studenterforening på Københavns Professionshøjskole. Teamet består af 9 ansatte, som alle er studerende på Katastrofe- og Risikomanageruddannelsen. De støtter skolen i en række forskellige projekter, som alle omhandler sikkerhed. For eksempel laver de sikkerhedsinstruktioner, beredskabsplaner og underviser internationale studerende.

 

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...