Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

Billede af: Caspian Christiansen

HEIDI TOG EN PAUSE FRA SIT FAG OG FIK NY ENERGI

Efter 32 år som socialrådgiver skulle det vise sig, at en praktik på en hotelrestaurant var det, der skulle til for at give Heidi Damsted ny energi. Her fik hun brugt sine kompetencer på en ny måde, og nu er hun tilbage i socialrådgiverfaget.

Jobsøgning - 30. august 2023 - Camilla Bech Hornung

I januar mødes Heidi Damsted og Sanne Lilja Thomas på FTFa’s kontor i Kolding. På det tidspunkt har Heidi Damsted i et halvt år været syg med stress. Men nu har hun meldt sig ledig hos a-kassen og er klar til at finde et nyt job. Det er derfor, hun møder Sanne Lilja Thomas. Hun er job- og karriererådgiver hos a-kassen FTFa og har også en uddannelse som coach.

De to mødes ikke bare én, men tre gange.

”Jeg har været socialrådgiver siden 1991. Jeg har altid været glad for det, og er stadigvæk glad for det. Men det er også hårdt. Så jeg havde brug for at prøve mig selv af i noget andet. Jeg var nysgerrig på, om jeg kunne bruges andre steder med de kompetencer, jeg har,” fortæller Heidi Damsted om sine overvejelser, da hun i januar mødte Sanne Lilja første gang.

Møderne kommer derfor til at handle om, hvad Heidi skal gøre, hvis hun vil søge udenfor sit fag, og om hvilke ting, der er vigtige for Heidi i hendes næste job.

”På en tavle lavede vi et skema med mine ønsker og ikke-ønsker. Jeg skulle selv udfylde og blev på den måde selv aktiv i det. Jeg blev klar over, hvad jeg gerne ville have mere af og mindre af. Det var super godt at få det visualiseret og få det på skrift, fremfor at det bare var inde i mit hoved,” siger Heidi Damsted.

Kolleger, tydelig ledelse med frihed under ansvar og at arbejde med relationen til andre mennesker er nogle af de ting, hun gerne vil have mere af. Til gengæld vil hun have lidt mindre af den administrative del.

Brugte kompetencer i en anden branche

Når du modtager dagpenge, har du mulighed for at komme i praktik for at komme tættere på et nyt job. Den mulighed griber Heidi.

Hvis det, man er allermest glad for, begynder at slide på én, kan det være godt at tage en pause og vende tilbage senere i arbejdslivet. En pause kan være afklarende i og med, at man ser på sit fag med nye øjne. Sanne Lilja Thomas

Den pause bliver for Heidi til fire ugers praktik og derefter afløser som tjener på en restaurant på et hotel. Her taler hun med gæsterne, serverer og rydder af bordene.

”Jeg blev ualmindeligt glad for det. Jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge mange af mine socialrådgiverkompetencer dér også. Det gjorde det enormt nemt at være arbejdsløs, for jeg brugte min tid på noget, som jeg var glad for. Og så fik jeg mulighed for at prøve noget af i forhold til brancheskift,” siger Heidi Damsted.

Får ny energi

I den tid, Heidi Damsted er i praktik på hotellet, siger hendes venner og bekendte til hende, at de kan mærke på hende, at hun er glad.

”Praktikken gav mig enormt meget energi. Folk var glade for det, jeg gjorde for dem. Jeg brugte mine kompetencer som at danne relationer til andre mennesker, skabe overblik og jeg kunne også bruge det med at være systematisk i mit arbejde,” forklarer Heidi Damsted og fortsætter:

Det var en virkelig god oplevelse. Den gode feedback, jeg fik dér, gav mig noget selvtillid i forhold til at tro på, at så kan jeg godt få et job. Heidi Damsted

Og et nyt job får hun. Imens hun har sin hverdag på hotellet, ser hun nemlig et stillingsopslag hos Assens Kommune i børne- og familieafdelingen. Dér har hun arbejdet som socialrådgiver siden 1. maj.

Et vigtigt billede

Tilbage på FTFa-kontoret i januar måned tager Heidi Damsted sin telefon frem og knipser et billede af skemaet på tavlen.

”Når jeg tænker på det skema, jeg udfyldte hos Sanne, har jeg i mit nye job fået meget af det, jeg ville. Jeg har aldrig været så klar på, hvad jeg vil som nu, efter jeg har mødt Sanne. Billedet har jeg gemt, og det kigger jeg på en gang i mellem,” fortæller Heidi Damsted.

At blive bevidst om hvad du er god til, og hvad der giver dig energi, er ikke kun relevant, når du vil have et nyt job.

”Når du er ledig, så er det en god anledning til at stoppe op og blive afklaret. Men afklaring er også vigtig i forhold til at fastholde et job. Når du har fokus på det, du får energi af og er god til, så kan du bedre klare rugbrødsarbejdet – altså de opgaver, som også er en del af hverdagen i et arbejdsliv for langt de fleste mennesker,” siger Sanne Lilja Thomas.

Om Heidi Damsted bliver i socialrådgiverfaget resten af sit arbejdsliv, vil tiden vise. Nu ved hun i hvert fald, at hendes kompetencer kan bruges flere steder.

 

Praktik på dagpenge

Imens du er ledig og får dagpenge, har du mulighed for at komme i virksomhedspraktik i 2 eller 4 uger. Du kan selv tage initiativ til at komme i praktik ved at kontakte en arbejdsgiver. Jobcenteret skal dog altid godkende praktikken, inden du starter. Husk særligt, at:

• Du ikke kan komme i praktik et sted, hvor du har været ansat eller tidligere har været i praktik.

• Du modtager dagpenge og søger job under praktikken, med mindre der er lavet en aftale om fast ansættelse efterfølgende.

• Du sagtens kan være i flere praktikker og altså afprøve forskellige fagområder, få netværk og nye kompetencer.

Vi vil meget gerne sparre med dig om, hvordan du kan bruge virksomhedspraktik til at komme i job igen.

Læs mere om virksomhedspraktik

Deltag i næste webinar om virksomhedspraktik

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...