Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

DU ER MERE END DIT JOB

Jobbet betyder meget for, hvem vi er som person. Derfor kan det være hårdt at miste det – uanset om du bliver fyret eller selv vælger at sige op. Men det er vigtigt at huske på, at du altid har dine kompetencer med dig, ligesom du også har mange andre betydningsfulde titler i dit liv udover din seneste jobtitel. Det er derfor vi siger: Du er mere end dit job.

Arbejdsliv - 20. februar 2024 - Mads Grunnet-Tjustrup og Camilla Bech Hornung

”Hvad laver du så?”

Mange af os kender det nok – en typisk icebreaker i sociale sammenhænge og ofte et af de første spørgsmål, der bliver stillet i en samtale med én, der gerne vil lære os at kende. I foråret 2023 spurgte vi vores ledige medlemmer – og medlemmer, der for nylig havde været ledige – om hvorvidt deres arbejde er vigtigt for, hvem de er som person. Det svarede 73 procent, at det er. I 2016 spurgte vi danskerne i job om det samme. Her svarede 67 procent, at jobbet er vigtigt for, hvem de er som person.

Vi fandt også ud af, at 40 procent af vores ledige medlemmer på et tidspunkt oplever følelsen af skam. Nogle har den ofte, mens andre mærker den af og til. Det er et paradoks, fordi det er en helt naturlig del af vores arbejdsliv på et dynamisk arbejdsmarked at være ledig i en periode. Det er noget, langt de fleste af os kommer til at opleve.

”Nogle føler sig låst fast i sin ledighed. Men når vi sammen får sat ord på deres kompetencer, så får de øje på det hele menneske, de er, og på at kompetencer ikke nødvendigvis kommer fra det seneste job. Det giver selvtillid og mod på at søge jobs, de måske ikke troede var muligt.”

Det fortæller Bettina Drange, der er jobrådgiver hos FTFa.

Det handler om, hvem du er, og hvor du vil hen

Som a-kasse er vi sparringspartner for dig som medlem, så du kommer godt videre til et nyt job. Vi ved godt, at dine personlige kompetencer og styrker, som du bærer med dig gennem livet, definerer dig på langt dybere niveauer end din professionelle rolle nødvendigvis gør.

Hvis du for eksempel drømmer om at skifte branche eller arbejdsopgaver, så skal du have din fortælling klar.

”Hvad er det for en fortælling om dit arbejdsliv, du går ud i verden med? Hvad har du med dig i bagagen, og hvor vil du gerne hen? Du kan finde elementer til den fortælling fra alle aspekter af dit liv. For vi er hele mennesker. Vi har drømme, ønsker, forhåbninger og identitet som vi bærer med os i alle aspekter af vores liv. Så det kan være godt at bruge et grundlæggende kompas til at sætte retning på dit arbejdsliv. Det handler ikke om, hvor du er, men hvor du er på vej hen,” forklarer Karsten Madsen, der er job- og karriererådgiver hos FTFa.

Følg med på @merendjobbet på Instagram

Vi har lavet en ny profil på Instagram, så vi sammen kan minde hinanden om, at vi er mere end vores job. Og vi vil bryde tabuet om at skamme sig over at være ledig. Så får vi måske nemmere ved at svare på spørgsmålet: Hvad laver du så? For det spørgsmål får vi ofte stillet i sociale sammenhænge.

Vi ønsker at skabe et rum, hvor folk kan finde støtte og inspiration, samt fejre deres personlige styrker og kompetencer. For i FTFa ved vi godt, at du er mere end dit job.

At miste sit job eller være uden arbejde er ikke en afspejling af ens værdi som person. Det sker for mange, og kan skyldes mange forskellige årsager. For nogen vil det være det bedste som kunne ske, for andre vil det komme som et chok og kræve bearbejdning i en periode.

Som a-kasse er vi lige ved din side; både som økonomisk sikkerhedsnet og som sparringspartner. Vi bærer alle sammen en unik blanding af personlige styrker og kompetencer, der gør os værdifulde langt ud over vores professionelle roller. Og vi ved godt, at du hurtigst muligt vil tilbage i job igen.

Vi er her for at minde dig om, at du er mere end dit job, og vi støtter dig på din rejse gennem alle arbejdslivets faser.

Følg med og find inspiration på instagram: @merendjobbet

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...