Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

Billede af: FTFa

FÅ SUCCES MED AT SØGE JOB UOPFORDRET VED AT ÆNDRE DIT MINDSET

Målet med at søge uopfordret er at få et job. Hver tredje bliver også ansat gennem en uopfordret ansøgning. Men ifølge jobrådgiver Hanne Skjoldborg starter indsatsen ofte bedst ved at tage jobbet ud af ligningen og dermed ændre dit mindset. Hun ved nemlig, at det for mange er grænseoverskridende at søge job uopfordret.

Jobsøgning - 23. februar 2021 - Caspian Christiansen

Bare tanken om uopfordrede ansøgninger kan få mange af os til at svede lidt ekstra. Hvad nu, hvis jeg forstyrrer? Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige? Jeg ved jo ikke engang, om virksomheden har brug for flere medarbejdere?

Sådan nogle tanker er naturlige ifølge jobrådgiver Hanne Skjoldborg. Hver dag taler hun med flere medlemmer af a-kassen FTFa, som alle er på jagt efter et nyt job.

”Med den uopfordrede ansøgning træder de fleste af os et godt stykke ud af vores comfort-zone. Heldigvis er der gode råd at hente – for det er, med fare for at fyre en cliché af, når vi skubber ydre grænser, at vi også lærer nyt om os selv, og måske kommer tættere på hvad vi virkelig drømmer om at arbejde med,” siger Hanne Skjoldborg og uddyber:

Den uopfordrede ansøgning handler også om at prøve noget nyt. For når man gør det, man plejer at gøre, får man også de resultater, man plejer at få. Hanne Skjoldborg, jobrådgiver

Tag jobbet ud af ligningen

En uopfordret ansøgning behøver i første omgang ikke at handle om, at den skal føre til et job.

”Nogle gange kan fokus på at lande et job blive for styrende i processen med at søge uopfordret. Ved at tænke over den uopfordrede ansøgning mere som en uopfordret henvendelse, kan noget af presset over, at det nødvendigvis skal ende med et job, blive fjernet,” forklarer Hanne.

I stedet kan du med fordel fokusere på, at den uopfordrede ansøgning kan handle om at skabe nysgerrighed og rum for dialog mellem dig og den potentielle arbejdsgiver.

Ved at søge dialogen skaber du mulighed for at vise arbejdsgiveren, hvad du kan tilbyde, og hvordan du kan skabe værdi for virksomheden. Hanne Skjoldborg, jobrådgiver

Stil de rigtige spørgsmål til arbejdsgiver

En god dialog starter ofte med et godt spørgsmål. Tænk over, hvad du har brug for at vide om virksomheden for at kunne matche din profil til dem. De rigtige spørgsmål kan i sig selv være vejen til, at arbejdsgiver begynder at blive opmærksom på ubevidste behov eller får vakt nysgerrigheden for potentielle uudnyttede muligheder, som netop du kan hjælpe med at realisere.

”Jobsøgning er også tilfældighedernes spil, men ved at skabe rum for at de tilfældigheder kan opstå – og det gør du ved at tage uopfordret kontakt til virksomhederne – så øger du dine chancer markant, ” siger Hanne og uddyber:

”Hvis ikke du lander jobbet hos den første arbejdsgiver, så har de måske hørt om en kunde, samarbejdspartner eller lignende, som du med fordel kan kontakte”.

Se HER for flere konkrete tips/råd til hvordan du kommer i gang med at søge uopfordret.

Du bestemmer kompetencerne

Der er flere fordele ved at søge uopfordret, både for arbejdsgiver og dig. Når du søger uopfordret, havner du ikke i en bunke af ansøgninger, hvor kravet om at skille sig ud er ekstra skærpet. Samtidig giver den uopfordrede ansøgning mulighed for, at du, som ansøger, helt selv kan vælge hvilke kompetenceområder eller faglighed, du ønsker at sætte fokus på.

Med en uopfordret ansøgning kan du være med til at skabe dit eget drømmejob, på en helt anden måde end gennem de opslåede stillinger Hanne Skjoldborg, jobrådgiver

Hanne fremhæver også, at den uopfordrede ansøgning helt automatisk har en signalværdi, der fortæller noget om dig som menneske; nemlig at du er i stand til at vise mod, initiativ og handlekraft. Kvaliteter, de fleste arbejdsgivere sætter pris på.

Du viser motivation og sparer arbejdsgiver penge

Mange arbejdsgivere bruger store summer og mange ressourcer på rekrutteringsbureauer eller jobkonsulenter. Penge og tid, der kan spares, når du sender dem en uopfordret ansøgning.

”Samtidig tilbyder du som ledig en fleksibilitet som andre, der kommer fra en anden stilling og som ofte er bundet af nogle måneders opsigelsesvarsel, ikke kan tilbyde. Du er nemlig klar her og nu, og du kan opfylde virksomhedens behov så snart, det optræder,” siger Hanne og fortsætter:

”Derudover sender din uopfordrede ansøgning et stærkt signal om, at du specifikt har valgt den pågældende virksomhed, og derfor selvsagt er top-motiveret for at arbejde lige netop dér. Det i sig selv er en god start på den dialog, som en jobsøgningsproces udgør. ”

Fang opmærksomheden

Der er mange måder at gribe det an på, når det kommer til uopfordrede ansøgninger. Ifølge Hanne Skjoldborg handler det især om at sætte sig i arbejdsgiverens sted og tænke over hvad der kunne være interessant for dem at møde i en henvendelse. Hvis du har mulighed for det kan det også være en god ide at spørge rundt i dit netværk for at få inspiration.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...