Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

FIND DIN INDRE MOTIVATION UD FRA DINE STØRSTE STYRKER

En gratis test giver dig et hurtigt overblik over dine styrker og værdier, så du bliver klogere på, hvad der driver dig i dit daglige arbejde.

Jobsøgning - 03. august 2020 - Camilla Bech Hornung

Hvad driver dig i dit arbejde? Det er ikke usædvanligt at blive spurgt om, når der sker nyt i dit arbejdsliv. Og det forventes også i højere grad, at du ved, hvad dine styrker er som leder eller medarbejder, fordi den værdibasserede samtale er i fokus på mange arbejdspladser.

Men rigtig mange bliver lange i mælet, når de skal fortælle om deres styrker og motivation. Du kan tage en online test og få vist, hvilke styrker, der giver dig mest energi, og hvilke du ikke er så stærk i.

Tag testen online på 10 minutter

Styrketesten kan du tage gratis på viacharacter.org, efter du har oprettet dig som bruger. Testen tager ca. 10 minutter at udfylde, og den består af en række udsagn, hvor du skal vurdere, om de passer godt eller mindre godt på dig. Bagefter får du en oversigt over dine styrker fra top til bund.

Karsten Madsen har arbejdet som karrierecoach i FTFa i mange år. Han mener, du bør investere tid på testen, hvis du, ligesom mange andre, har svært ved at tale om, hvad der er dine styrker eller motivation:

Jeg ved ikke, om det er janteloven, der er i spil, men når jeg taler med medlemmer, er det langt fra alle, der kan fortælle om deres personlige styrker. Selv efter mange år på arbejdsmarkedet er det svært for mange. Karsten Madsen, karrierecoach FTFa

Ifølge Karsten Madsen er styrketesten et værktøj, der nemt giver dig et overblik om, hvad der driver dig, og hvad der er vigtigt for dig, for at du trives både i dit privatliv og arbejdsliv.

Testen giver dig ikke en grundig analyse. I stedet er det et umiddelbart overblik over dine styrker. Det betyder, at resultatet er hurtigt at overskue, og at du bagefter kan vælge, hvor meget du vil arbejde med dine styrker fremadrettet.

Brug testen til at blive klogere på dig selv

I testen er der 24 styrker, som bliver rangeret. Styrkerne vil alle være egenskaber, som du har i en eller anden grad, men nogle vil være mere fremherskende hos dig end andre. Styrkerne er rangeret fra top til bund. Styrkerne i bunden kalder Karsten Madsen for bundstyrker, mens dem i toppen er dine topstyrker.

Testens rangering af dine styrker siger ikke så meget i sig selv, medmindre du dvæler lidt ved den. Du kan fx begynde med at kigge lidt på dine fem topstyrker og stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvornår bruger jeg styrken, og hvordan ser det ud, når jeg bruger den?
  • Hvornår er styrken en fordel for mig?
  • Hvornår spænder den ben for mig?

Synergi mellem top- og bundstyrker

Når du har reflekteret over dine styrker, og hvordan de bidrager positivt og negativt til dit liv, er det tid til, at du går ned i bunden af styrkerne. Dine bundstyrker kan nemlig være med til at skabe balance, fortæller Karsten Madsen med et eksempel:

”Jeg talte med en person, der havde nysgerrighed som sin topstyrke, og selvkontrol som sin bundstyrke. Nysgerrighed var en stor motivation i hendes arbejde, men hun oplevede også, at den gjorde, at hendes tidsplaner skred, fordi hun lige blev nysgerrig på noget og lige skulle undersøge det nærmere. Hendes udviklingsmål blev derfor at sætte sin selvdisciplin lidt i højsædet, så hendes nysgerrighed kunne få frit løb, når der var rum til det.”

Et andet af Karsten Madsens eksempler er en person, hvis topstyrke var social intelligens og empati. Vedkommende oplevede at overforbruge denne styrke og spændte dermed ben for sig selv, fordi han kom til at give for meget af sig selv og endte med at være lav på energi.” I det eksempel satte han sig som udviklingsmål at dyrke de ting, der gav ham energi for i sidste ende at få en bedre balance. Energi og gejst var netop hans bundstyrke.

Eksemplerne viser, hvordan du kan bruge testen til at få en større bevidsthed om dine styrker, og hvad der motiverer dig.

Start din egen udvikling - tal men en karrierecoach

Idéen med at arbejde med sig selv er et efterspurgt område i dag, og testen er et redskab, der er nemt for dig at gå til for at lære dig selv bedre at kende. Ifølge Karsten Madsens erfaring får du de største aha-oplevelser, når du taler med andre om din test:

”I virkeligheden er testen et dialogredskab, som fungerer allerbedst, når du taler med andre om den. Det kan både være en professionel karrierecoach, eller en du er fortrolig med. Bruger du dine styrker bevidst, er der også større sandsynlighed for at du i højere grad ved hvad, der motiverer dig – det er en god ting som man kan bruge såvel i sit privatliv og arbejdsliv, og når man skal videre i karrieren.”

Læs mere om FTFa's karriererådgivning

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...