Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

Billede af: Kim Vadskær

HER ER HR CHEFERNES RÅD TIL DIG SOM ANSØGER

HR-chefer er nogle af dem, der har været med til at ansætte allerflest mennesker. De har set og vurderet tusindvis af ansøgninger og cv’er, og de har samlet erfaringer med, hvad der er godt og skidt at gøre som ansøger. Her giver tre erfarne HR-chefer deres personlige råd.

Jobsøgning - 12. juni 2019 - Kristian Fristed Eskildsen

Kan jeg genbruge mine ansøgninger?

Pia Werther Jeppesen (PJ): Jeg kan godt blive lidt træt af de der standardansøgninger, som bare bliver sendt i flæng. De bliver ofte pillet fra. Man behøver ikke lave hele sin ansøgning om, men ret den til, så den bliver mere målrettet.

Hanne Østergaard Nielsen (HN): Det er så dejligt, når jeg udfra papiret kan fornemme, at det er en, der er oprigtigt interesseret. Ansøgeren har gjort sig umage med at skrive, hvorfor man søger denne stilling.

Morten Berg (MB): Der er mange, hvor man tydeligt får et indtryk af, at det her er bare en hurtigt tilrettet standardansøgning. Nogle med bedre held end andre. Det virker, når ansøgeren har forholdt sig reelt til jobopslaget, og jeg kan læse, der er en reel interesse, for hvem vi er.

Hvad er det vigtigste at skrive?

HN: Det gør mig glad, når jeg ser en kandidat, der matcher det behov, vi har. Jeg kan godt lide, at man fortæller åbent om sinesucceshistorier.

MB: Man kan nogle gange læse ansøgninger, som er vældigt lange og fortæller tingene indirekte. Man skal skrive så ordknapt, at man lynhurtigt kan komme ind til, hvorfor søger jeg denne stilling, og hvorfor mener jeg at være kvalificeret til stillingen. Så tænker jeg, at vi har fat i et interessant menneske.

PJ: Når vi nu stiller helt specifikke krav, så brug noget tid på at svare på det, vi efterspørger. Har du en kvalifikation eller erfaring med noget, som virksomheden kalder noget andet, såbrug deres betegnelse.

Hvad betyder huller i cv'et?

HN: Man kommer langt med ærlighed. Er der et hul i cv’et, så forklar det kort med en enkelt sætning.

MB: Jeg spørger ind til det med det samme. Hvad skete der mellem 2006 og 2009? Hvis vedkommende siger, at ansættelsen endte med fritstilling, og arbejdsgiver ikke vil sige noget pænt. Så tænker jeg: Det er fair play. Men krabber vedkommende udenom, så bliver jeg usikker på kandidaten.

PJ: Det gør ikke noget med huller i cv’et, hvis der er redegjort for, hvorfor de var uden for arbejdsmarkedet. Folk skal heller ikke være så bange for at skrive, at de blev opsagt. Det kan da godt være, der var nogle kontroverser. Man er jo ikke altid det perfekte match med en virksomhed, og det går begge veje.

Hvad hvis jeg har et zigzag-cv?

HN: Jeg synes godt, man lige kan bruge en sætning på at forklare det. ’Jeg er klar over, at jeg har shoppet rundt, jeg er blevet headhunted, der opstod muligheder, eller jeg blev interesseret i noget nyt.’ Det behøver ikke være så dårligt.

MB: Det her med, at du har slinger i dit cv, det er lidt forældet. Der er jo ikke mange, der bliver til de får gulduret. Det kommer an på, hvad du rekrutterer fok til. Når vi ansætter til vikarbureauet, så har folk måske erkendt, at de er mest til omskiftelighed. Men ansætter vi til kontoret, så kan det godt være et bekymringspunkt. Der søger vi en long-term. Viser dit cv, at du kun har været et år hvert sted, så spiller det ind.

Betyder småfejl noget?

HN: Jeg går ikke op i grammatik og en enkelt endelsesfejl. Det kan jeg sagtens se igennem fingre med. Skal jeg ansætte en kok eller køkkenassistent, går jeg mere op i motivationen.

PJ: Det første jeg kigger på er, om det ser ordentligt ud. Har du problemer med at skrive fejlfrit, så få en, der er bedre til dansk, til at hjælpe med ansøgningen. Du skal også undgå feriebillederne og nedtone dine private forhold.

MB: Du må gerne fluekneppe din ansøgning. Vi modtager et pænt antal ansøgninger, hvor der står et forkert firmanavn. Så får man tanken, at det fra en, der er på dagpenge og skal søge en masse job og bare copy-paster. Dem sorterer vi fra uden at blinke.

Skal jeg ringe?

PJ: Hvis du ringer bare for at ringe, så lad være. En del ringer og spørger om det, de kan læse i stillingsopslaget eller på hjemmesiden. Eller hvornår samtalen er, fordi man skal på ferie.

MB: Mangler man situationsfornemmelse og snakker i tre kvarter, så rammer det som en boomerang. Men har man tænkt over det og siger: ”Jeg har tre spørgsmål, stillingsopslaget ikke besvarer.” Så er det et plus i bogen, og vi skriver på ansøgningen: ”Ringede med disse spørgsmål. Positiv samtale. Præcis. Behagelig at tale med.”

PJ: En kvinde ringede og spurgte, hvilken type profil eller person man søgte. Efterfølgende sendte hun en video med udgangspunkti svarene fra samtalen. Det virkede så godt.

Pia Werther Jeppesen

Personalechef hos boligselskabet DAB med cirka 1100 ansatte. Her rekrutterer hun medarbejdere til vedligehold af ejendomme, til administration, ledere og akademikere.

 

Hanne Østergaard Nielsen

HR-chef i Det Danske Madhus. Her rekrutterer hun både kandidater med ernæringsmæssig baggrund, administrations- og akademikerjob.

 

Morten Berg

Direktør i PVB koncernen, som har Pædagogisk Vikarbureau samt Kavaleriet (vikarbureau forsocialrådgivere). Her rekrutterer han kandidater til vikarjobs bredt inden for undervisning og det pædagogiske område.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...