Billede af: FTFa

HUSK AT FORTÆLLE, HVEM DU ER SOM PERSON UNDER DIGITALE JOBSAMTALER

Når small-talk, kropsprog og stemning bliver taget ud af rummet, fordi jobsamtalen rykker online, så stiller det andre krav til dig som ansøger. Du skal særligt huske at vise, hvem du er som person. Din personlighed er nemlig vigtig at kende for en arbejdsgiver. Det fortæller Julie Nors Arnesen, der er HR konsulent.

Ledig - 01. februar 2021 - Camilla Bech Hornung

Når jobsamtalen flytter online, får du ikke chancen for at møde din kommende arbejdsgiver ansigt til ansigt. Indtrykket af dig som person bliver skabt ud fra din stemme, dit ansigtsudtryk, dine ord og din baggrund på computeren. Men det kan være svært at mærke kemien. Derfor skal du huske at gøre noget ud af at fortælle om dine interesser og hvem du er, når du ikke er på arbejde.

Det er råddet fra Julie Nors Arnesen. Hun er HR konsulent i a-kassen FTFa og har været med til flere digitale jobsamtaler.

”Den small talk, jeg typisk har med en ansøger på vej op med elevatoren, eller når vi starter med en kop kaffe, er med til at få ansøgeren til at slappe af. Det skaber et trygt rum og giver mig det første indtryk af, hvem vedkommende er. Når vi sidder bag skærmen, så er man bare på med det samme,” siger Julie og fortsætter:

Derfor er det vigtigt, at du fra start forsøger at være afslappet, og være opmærksom på at bruge din stemme til at vise din motivationen, gnist og sætter ord på, hvem du er. Julie Nors Arnesen, HR konsulent

Helt konkret har hun fire råd til dig som ansøger:

1) Gør meget ud af at fortælle hvem du er som person

Det er utrolig vigtigt, at lederen får en god fornemmelse af, hvem du er, selvom han/hun kun kan se dig på skærmen. Det betyder meget for lederen at kunne mærke dig som ansøger, så de kan se, om du matcher teamet.

Lederen og HR konsulenten skal nok få spurgt ind til de faglige. Så du skal selv huske at få fortalt om dig selv. Fortæl om hvem du er, og hvilke interesser du har, ud over dit arbejde. Eksempelvis:

”I bemærker måske, at jeg har en helt blå stol stående ved min sorte væg. Det har jeg, fordi jeg går op i design og tit besøger museer.”

2) Vær nysgerrig på dem, der sidder på den anden side af skærmen

Det er ikke kun arbejdsgiver, der skal lære dig at kende. Du skal også have et indtryk af virksomheden og det team, du måske bliver en del af. Derfor kan du med fordel forberede nogle spørgsmål. Spørg fx ind til, hvordan teamet holder kontakten her under corona. På den måde får du et indtryk af, hvilken type leder, du får.

Det er også okay at spørge ind til, hvor de andre mødedeltagere sidder henne. Alle sidder derhjemme, og derfor er det et oplagt emne for small-talk til start eller slut.

3) Tænk over valg af baggrund

Om du sidder i stuen eller på kontoret derhjemme, så er det et bevidst valg. Så når ansættelsesudvalget ser på den baggrund, du har på skærmen, er det en del af de små bitte indtryk, de får af dig.

4) Hav styr på teknikken

Er du fx til jobsamtale via Teams, så sørg for at din lyd går rent igennem, og at din internetforbindelse er stabil. Sørg også for at du kan se alle deltagere i samtalen på samme tid. Det er i forvejen sværere at afkode kropssprog digitalt, derfor betyder det meget for relationen, at du kan se og høre alle på samme tid og aflæse arbejdsgivers reaktioner på det, du siger.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...