Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

"STEEN ER PÅ HOLD MED MIG"

I foråret rækker Henrik Larsen ud til os i FTFa, fordi han efter en sygemelding ikke har noget arbejde. Faktisk har han mistet troen på, at der findes et job til ham. Men mødet med FTFa gør ham tryg. Sammen med jobrådgiver Steen Stampe får Henrik Larsen øjnene op for sine kompetencer, og hvad han vil.

Jobsøgning - 28. oktober 2024 - Camilla Hornung

Henrik Larsen er midt i halvtredserne. Tager du et kig på hans cv, ser du en socialrådgiver med masser af erfaring; flere forskellige lederstillinger og en supervisor-uddannelse – for blot at nævne et udpluk. Men arbejdslivet har af og til også givet Henrik Larsen nogle knubs. Så da han i foråret kunne kalde sig selv arbejdsløs efter en sygemelding, ringer han til os i FTFa.

”Jeg havde det som om, jeg var i nærheden af noget opgivelse. Jeg var lidt i krise over, hvad jeg skulle fremover. Er der en arbejdsplads, hvor der er plads til mig og mine værdier?”, spørger Henrik Larsen og uddyber:

”Jeg havde brug for én, der kunne hjælpe mig med at få samling på mig selv og få kigget på mine kompetencer i et nutidigt perspektiv.”

Røde, gule og grønne arbejdsopgaver

Den person blev Steen Stampe, der er jobrådgiver hos FTFa. En af de ting, Steen Stampe og Henrik Larsen tager fat på, er, at undersøge hvilke kompetencer Henrik Larsen har, og hvilke arbejdsopgaver, der giver ham energi.

”Jeg møder ofte medlemmer, som kan rigtig mange ting, men som måske har mistet overblikket og troen på, at det kan lade sig gøre at finde et godt job. Her kan et godt sted at starte være at lave et brutto-cv, der indeholder alle ens arbejdsopgaver fra jobs, praktikker og frivilligt arbejde,” forklarer Steen Stampe.

Han fortæller om en øvelse, hvor du sorterer arbejdsopgaverne efter faglighed og giver dem en overskrift som fx kundeservice, administration eller salg. Hver overskrift dækker en kompetence, du har. Bagefter giver du overskrifterne og arbejdsopgaverne farverne rød, gul eller grøn. Grøn er de arbejdsopgaver, du gerne vil have flere af. Mens de røde er dem, der dræner dig for energi.

”Det er en øjenåbner, fordi det visuelt bliver meget tydeligt, hvad dine stærkeste kompetencer er, hvilke arbejdsopgaver du skal gå efter, og hvilke du skal styre udenom i dit næste job. Når du selv er afklaret og kan sætte ord på dine kompetencer, får du nemmere ved at finde de brancher og job, der passer til dig,” forklarer Steen Stampe.

Øvelsen lavede han sammen med Henrik Larsen.

”Steen er ydmyg og menneskelig uden at tabe fagligheden. Det gjorde mig tryg. Det betød også, at vi kunne tale om de røde, gule og grønne felter. Jeg fik øjnene op for mig selv, og hvad jeg havde brug for, men også for hvilke kompromisser jeg skulle lave,” fortæller Henrik Larsen.

På Henrik Larsens liste står der blandt andet ledelse og undervisning med grønt. Mens ordet vagtplan lyser rødt.

Tre versioner af cv’et

Tidligere rekrutteringsanalyser fra Konsulenthuset ballisager har vist, at flere arbejdsgivere typisk starter med at læse ansøgers cv. I analysen fra i år svarer flere end hver tredje arbejdsgiver (37%), at de savner et godt indledende afsnit/resumé i ansøgernes cv. 

Henrik Larsen lavede tre versioner af sit cv, så det altid var målrettet det konkrete job, han søgte.

”Jeg havde tre forskellige versioner, hvor jeg så lavede små justeringer i fra gang til gang. Fx modererede jeg i beskrivelsen af mine kompetencer for at vise arbejdsgiver, hvad man får med mig,” forklarer Henrik Larsen.

Det er en god idé ifølge jobrådgiveren.

”Man bruger profilteksten til at fange arbejdsgivers opmærksomhed. Så den skal være konkret og matche et fagområde eller det konkrete job, man søger,” forklarer Steen Stampe og peger på, at en profiltekst gerne skal rumme den blanding af faglige og personlige kompetencer og motivation, som arbejdsgiveren finder tiltrækkende.

Bruger kunstig intelligens

Udover sparring fra jobrådgiver Steen Stampe, får Henrik Larsen også en hjælpende hånd fra kunstig intelligens. 

”Steen er på hold med mig. Også når det handler om AI. Vi bruger det sammen under vores møder, og det giver mig god inspiration og nænsom og kærlig feedback,” siger Henrik Larsen med henvisning til, at Jobmakker og ChatGPT er høflig i sin tone.

Steen Stampe viser ham også, hvordan han kan bruge Jobmakker til hurtigt at få skrevet et udkast til en ansøgning.

A-kassen som stærk støtte

I løbet af sin tid på dagpenge er der særlig en ting, Henrik Larsen har lært:

”Jeg har lært at tage mig selv alvorligt. Mere alvorligt end før. Jeg har lært, at der findes rådgivere, der er interesserede i at komme tæt på og støtte. Også i jobcentrene. Men det kræver, at du tager initiativet. Jeg ringede simpelthen til jobcenteret forud for min aftale og fortalte dem, hvad der var vigtigt for mig at tale om, når vi mødtes. Hvis ikke, jeg havde haft opbakningen og støtten fra Steen, så er jeg ikke sikker på, at jeg havde kunnet være så offensiv,” siger Henrik Larsen og slutter af:

”FTFa har været en god a-kasse for mig. Jeg har fået megagod hjælp.”

To jobsamtaler skulle der til, før Henrik Larsen fik tilbudt et nyt job. 

Henrik Larsen er et opdigtet navn, da han gerne vil være anonym af hensyn til sit nye job. FTFa er bekendt med hans rigtige navn.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...