Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

LÆRING GENNEM SKUESPIL SOM KUNSTNERISK KARRIEREVEJ

Maria og en skuespillerkollega læste en digtsamling om voldtægt, som de brændte for at formidle. Sammen skabte de et kunstnerisk fællesskab, og sammen med forfatteren fik de stablet næsten en million kroner og en succesfuld turné-forestilling på benene.

Arbejdsliv - 06. juni 2019 - Karen Kjærgaard

Man skal passe på med at drømme, for man risikerer, at drømme går i opfyldelse. Sådan lyder en skælmsk talemåde, og det var det, der skete for Maria Aarup-Sørensen og skuespillerkollegaen Ditte Maria le-Fevre for to år siden. De søgte om knap en million kroner til et kunstnerisk teaterprojekt. Og fik pengene.

Så fik de pludselig travlt med at sætte projektet i gang som lovet. Til gengæld har de nu et etableret kunstnerisk fællesskab, Work in Progress CPH, og et forretningskoncept som skuespillere med fokus på læring, der giver mening gennem kunst.

Projektet er forestillingen “blottet” om en voldtægt set fra et offersperspektiv. Den er kombineret med undervisningsmateriale, workshops og en spørgeskemaundersøgelse, som de også selv har udviklet og stået for i tæt samarbejde med digtsamlingens forfatter og iscenesætter Iben Hendel Philipsen. Ved den seks uger lange turné i 2018 blev “blottet” set af omkring 1500 skoleelever over hele landet.

”Det er super meningsfuldt og giver en frihed selv at lave sine ting og selv bestemme i virkeligheden. Lige så hårdt, som det har været at få dette skib i havn, lige så stor en glæde og frihed erdet selv at sejle sit skib i havn,” fortæller Maria Aarup-Sørensen.

De unge kunne spejle sig selv

Det specielle ved konceptet “blottet” er, at de har ladet kunsten stå alene som springbræt til læring.

”Det er en kunstnerisk oplevelse i sig selv at se forestillingen. Vi tror, dette kan noget andet, fordi det kan åbne op for følelser, sanser og kropslighed, hvilket er det, som kunsten kan. Det er yderst relevant i forhold til så sårbart og tungt et emne somvoldtægt,” siger hun.

”Eleverne har helt klart haft en dybere forståelse af emnet ved at have den kunstneriske oplevelse først – både drengene og pigerne. Vi har fået rigtig god respons fra de unge. De kan se sig selv i det, de vil gerne tale om det, og det bragte rigtig mange associationer, tanker og samtaler frem.”

Marias skuespillerkollega i Work in Progress CPH har megen undervisningserfaring. Hun har udviklet workshoppen, som også er meget fysisk og blandt andet handler om at forbinde sig med andre mennesker uden ord og kropssprog, sige fra og til. Workshoppene handlede dog ikke om at dele personlige voldtægtserfaringer.

”Langt de fleste overgreb sker for unge. Det er derfor, det er vigtigt at lære at håndtere og sige fra over for hele repertoiretaf krænkelser fra klap i bagdelen og råb på gaden hen imod voldtægt. Og endnu vigtigere ikke at krænke og forstå, hvad det gør ved andre mennesker. På denne måde håber vi, at vi kan sprede nogle ringe i vandet,” siger Maria Aarup-Sørensen.

Fortsætter med nyt projekt

Efter succes’en med “blottet” arbejder Maria og Ditte nu på et nyt, lignende projekt, som kombinerer kunst og læring. Det er dog for tidligt at løfte sløret for.

”Vi brænder for at lave noget, der handler om samfundet. Noget politisk og samfundsrelevant giver mening for os. At arbejde på denne måde i et kunstnerisk fællesskab giver en kæmpe glæde, stolthed, meningsfuldhed og i særdeleshed nye kompetencer. Det giver også ekstra forståelse for, hvilket kæmpe maskineri det kræver at kunne stå på scenen.”

”Så selvom det er en sindssyg arbejdsbyrde, er det sjovt på den givende måde. Selve skuespillet er en ret lille del af det. Der har været meget “learning by doing” hen ad vejen. Mange filantroper kan nok nikke genkendende til dette – også skuespillere, der generelt brænder så meget for det, vi laver.”

Holder sig varm som skuespiller

For Maria og Ditte har deres kunstneriske fællesskab ikke kun krævet mod og hårdt arbejde. Det har været en nødvendighed, fordi de manglede netværk i branchen, da de kom hjem fra deres skuespilleruddannelse i USA.

”At producere og spille med i ‘blottet’ har selvfølgelig haft den sidegevinst, at det har holdt mig varm som skuespiller. Det har betydet meget for min daglige selvfølelse, som vel smitter af, når man går ind til en casting. Det er jo et lod som freelancer, at der kan gå virkelig lang tid imellem, at man bliver tilbudt job. Så her betyder det meget at være i gang,” siger Maria.

“Fællesskabet og samarbejdet i Work in Progress CPH har også åbnet en masse døre, vi ellers ikke havde kunnet åbne. Bl.a. hardet gjort, at vi nu holder møder med mulige kommende samarbejdspartnere om en masse spændende idéer,” slutter hun.

Marias tips til dig, der drømmer om at skabe dit eget kunstneriske projekt med andre

  • Forventningsafstem på forhånd med dem, du arbejder sammen med.
  • Afklar, hvem I er som personer, og hvordan hver især arbejder. Det er vigtigt, at forstå og have tillid til hinanden for at kunne samarbejde.
  • Sørg for klare aftaler og ansvarsområder samt god kommunikation.
  • Skab balance mellem kvalitet, tid og ressourcer.
  • Forbered projektet så meget ned i detaljen som muligt, inden I søger om penge. For pludselig risikerer I at stå med en stor pose penge og skal i gang.
  • Gør det med nogle mennesker, du kan lide, og hav det sjovt.

Om indsatsen "Blottet"

I 2018 blev 1500 skoleelever over hele landet inviteret gratis i teatret og se Work in Progress CPH’s forestilling “blottet” og deltog efterfølgende i en workshop om hverdags kommunikation og grænsesætning. “Blottet” handler om voldtægt fraofrets perspektiv - på kort og langt sigt.

Før og efter arbejdede eleverne med Work in Progress CPH’s gratis skolemateriale. De deltog også i en spørgeskemaundersøgelse om adfærd, grænser og seksualiserede overgreb.

“Blottet” fik støtte fra Offerfonden, Spar NordFonden og Ottarfonden på 1 mio. kr.

Fakta

Work in Progress CPH er et kunstnerisk fællesskab, ledet af skuespillerne Maria Aarup-Sørensen, 34, og Ditte Maria le-Fevre, 40.

Begge uddannet på The William Esper Studio iNew York.

Work in Progress CPH udvikler forestillinger, webserier, film og læring med mening, bl.a. forestillingen og indsatsen mod voldtægt “blottet”.

Læs mere: workinprogresscph.com

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...