Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

Billede af: Kim Vadskær

NY POLITISK AFTALE GIVER LEDIGE MERE I DAGPENGE

I går blev et flertal i Folketinget enige om at vedtage en ny lov, der hæver dagpengene for ledige lønmodtagere, men sænker dagpengene for ledige dimittender. Loven står til at træde i kraft den 1. oktober 2023. Vi giver et overblik over aftalen her.

Ledig - 10. juni 2022 - Lene Søemod

En højere dagpengesats har længe været på ønskelisten i landets a-kasser og hos ledige. Ganske enkelt fordi udviklingen af dagpengene er sakket agterud i forhold til lønudviklingen de sidste mange år.

I går blev det ønske så til virkelighed. Folketinget vedtog nemlig en ny lov, der ændrer dagpengesatsen for ledige på både godt og ondt.

Ledige lønmodtagere får mere i posen i tre måneder

Når medlemmer står ledig efter et afsluttet arbejdsforhold eller selvstændig virksomhed, kan de se frem til at få mere i dagpenge i de første tre måneders ledighed.

I dag kan ledige max få 19.351 kr./md. i dagpenge. Med den nye lov vil de kunne få op til 23.000 kr./md. i de første tre måneder, de er ledig, hvis deres tidligere løn har været høj nok til at give dem en sats på 23.000 kr. om måneden.

Derefter vender dagpengesatsen tilbage til den nuværende sats.

Dimittenders dagpenge bliver kraftigt forringede

Desværre er det ikke alle ledige, der kan få den højere dagpengesats. Når medlemmer står uden job, efter de har afsluttet deres uddannelse, vil dagpengesatsen tværtimod falde, medmindre medlemmet har forsørgerpligt for et barn under 18 år. Dimittender vil få sænket deres dagpengesats fra 13.836 kr./md. til 9.675 kr./md.

Det svarer til, at dimittender i dag kan få 71% af den højeste dagpengesats, men at de fra oktober 2023 kan få 50% af den højeste dagpengesats.

Desuden bliver dagpengeperioden for dimittender sat ned, så de kun kan få dagpenge i 1 år i stedet for i 2 år, som de kan i dag.

I FTFa mener vi

I FTFa jubler vi på den ene side over, at dagpengesatsen endelig bliver sat op, samtidig med at vi er fortørnede over, at det endnu engang er de nyuddannede, der får dårligere vilkår.

Steen Lund Olsen, der er formand i FTFa, udtaler sig således om den politiske aftale:

”At ledige kan få en værdigere dagpengesats har været tiltrængt i mange, mange år, så det er en stor sejr. Men at politikerne beder dimittenderne om at betale regningen ved at skære i deres dagpenge, finder jeg dybt urimeligt.”

Han understreger dog, at vi i FTFa er klar til at løfte vores ansvar for, at nyuddannede får en god start på arbejdslivet:

”Vi vil fortsætte vores arbejde med de studerende, hvor vi underviser dem i, hvordan de kan finde vej ind på arbejdsmarkedet allerede under deres uddannelse. Ud over et politisk pres er det vores bedste modsvar til politikernes slankeøvelse, så vi bedst støtter vores studerende og dimittender.”

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...