Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

Billede af: Kim Vadskær

LEDIGE FÅR ØKONOMISK HJÆLP FRA VENNER OG FAMILIE FOR AT KLARE SIG PÅ DAGPENGE

Over halvdelen af de ledige medlemmer i FTFa har fået økonomisk eller materiel hjælp af venner og familie til at få hverdagen på dagpenge til at hænge sammen. Det viser en ny stor undersøgelse, som Danske A-kasser har lavet sammen FTFa og 11 andre a-kasser. ”Nu må politikerne indse, at dagpengenes værdi ikke kan fortsætte med at falde,” siger Steen Lund Olsen, formand for FTFa.

Ledig - 14. december 2020 - Camilla Bech Hornung

Forestil dig, at du hver måned er afhængig af din familie og venner økonomisk. Du må spare på mad, dagligvarer og dine børns sociale aktiviteter, fordi du er ledig. Det er desværre virkeligheden for rigtig mange ledige på dagpenge.

Sammen med 12 a-kasser (herunder FTFa) har Danske A-kasser undersøgt de økonomiske følger og afsavn for ledige på dagpenge. Undersøgelsen viser, at 69% af de ledige med hjemmeboende børn må spare på mad og dagligvarer og 53% må også spare på børnenes sociale aktiviteter som fx fødselsdage og fritidsaktiviteter. Dertil kommer, at over halvdelen (56%) af de ledige medlemmer i FTFa, som har svaret på undersøgelsen, får økonomisk eller materiel hjælp af familie, venner m.v.

”Det her viser sort på hvidt, at dagpengene langt fra rækker til at dække de lediges faste månedlige udgifter. Naturligvis tilpasser man som ledig sit forbrug til ens nye økonomiske situation. Men dagpengene skal være det økonomiske sikkerhedsnet, der giver ro, så man kan koncentrere sig om at finde et nyt job. Og det er dagpengene ikke, når de ledige må række ud til venner og familie for at få hverdagen til at hænge sammen,” siger formand for FTFa Steen Lund Olsen.

Dagpengene er blevet mindre værd

Siden 2006 er dagpengenes kompensationsgrad blevet udhulet sådan, at det man før fik i dagpenge på 12 måneder nu kun rækker til 10 måneder.

Blandt FTFa’s ledige medlemmer, der har svaret på undersøgelsen, bruger 67 % af deres opsparing, mens hver tredje optager et lån eller bruger af kassekreditten.

Politikerne må indse, at dagpengenes værdi ikke kan fortsætte med at falde. Når vores medlemmer må gøre store indhug i deres opsparing og endda låne penge af banken, så bliver jeg oprigtigt bekymret for, at de medlemmer, der sjældent er ledige, vælger fællesskabet i a-kassen fra til fordel for private opsparinger og lønsikringer. For mister vi først opbakningen fra disse medlemmer, så undergraver det hele vores solidariske dagpengesystem Steen Lund Olsen, formand for FTFa

Kompensationsgraden skal op for at sikre opbakning

Flere a-kasser har som følge af coronakrisen fået flere medlemmer.

”Desværre er rigtig mange danskere blevet afskediget siden foråret. Men danskernes søgen mod a-kasserne viser også et behov for at sikre sig selv økonomisk gennem a-kassen. Det viser, at danskerne stadig bakker op om dagpengesystemet – alternativet til dagpenge er nemlig tæt på ingenting, fordi hovedparten ikke kan få kontanthjælp,” siger Steen Lund Olsen og understeger:

”Derfor er det så hulens vigtigt, at politikerne husker på den her undersøgelse hver eneste gang, de har muligheden for at gøre en forskel for de ledige. Politikerne skal sikre, at opbakningen til dagpengesystemet fortsætter. Derfor: Stop udhulingen af dagpengene og op med kompensationsgraden! Det kommer både den enkelte ledige og hele samfundet til gavn.”

Undersøgelsen fra Danske A-kasser udkom i november 2020. Den første delrapport vedr. økonomiske følger og afsavn for ledige på dagpenge vedrører a-kassemedlemmer, der har været ledige i minimum tre måneder i løbet af 2020.

Se undersøgelsen her

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...