Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

Billede af: Kim Vadskær

FRA POLITIBETJENT TIL GRØNT RENGØRINGSFIRMA: GABY FIK SUCCES MED EGEN VIRKSOMHED

En graviditet og ønsket om at finde mere mening i sit arbejde blev startskuddet til Gabys forretningsidé om et grønt rengøringsfirma. Efter et år har hun nu fire ansatte i sit firma Mies Verden.

Ledig - 21. august 2020 - Lene Sømoed

For fem år siden pakkede Gaby van Zon sin kuffert for at følge med kærligheden til Danmark. Med i bagagen havde hun en uddannelse som politibetjent, som hun som hollandsk statsborger ikke kunne bruge i Danmark. Til gengæld førte hendes udvidede køreevner fra politiet til et job som chauffør for en ambassade.

Mens hun arbejdede, fandt Gaby dog hurtigt ud af, at der manglede noget, når hun satte sig ind bag rettet:

”Jeg har tidligere arbejdet med børneforvaltning i England og som politibetjent i Holland, og det gav mig følelsen af, at jeg bidrog til noget større. At jeg gjorde en forskel. Den samme motivation havde jeg ikke i jobbet som chauffør,” forklarer Gaby.

Hun vidste derfor, at det ikke var et job, hun skulle blive gammel i, men hun vidste ikke, hvad der i stedet kunne motivere hende.

Graviditet vækkede ny passion

Da Gaby blev gravid, oplevede hun en fornyet opmærksomhed på bæredygtighed, og hvilken kemi hun bragte ind i sit hjem – også selvom hun gik efter svanemærket eller økologiske produkter.

Når jeg gravede mig lidt dybere ind bag forskellige rengøringsprodukter, fandt jeg ud af, at mange produkter faktisk var skadelige for miljøet på trods af deres tillidsvækkende mærkater. Dermed var kimen til min forretningsidé lagt: Jeg ville gøre en forskel med et rengøringsfirma med grønne værdier og produkter. Gaby van Zon

Med sin forretningsidé havde Gaby fundet en måde at kombinere sit ønske om at bidrage til samfundet, samtidig med at hun kunne gøre en forskel for en sag, der lå hende på sinde.

Seks måneders omfattende research og kompromisløshed

Efter lang tids research viste sig at være lidt af en opgave at finde de produkter, der levede op til Gabys visioner for sit firma.

”Der var pludselig rigtig mange valg og fravalg, jeg skulle tage stilling til, inden jeg kunne gå i gang. Lige fra hvordan jeg skulle komme rundt til kunderne på en CO2-venlig måde, til hvilke klude og børster jeg kunne bruge uden at belaste miljøet med mikroplast og kemikalier,” husker Gaby.

Udfordringen blev ikke nemmere af, at Gaby fra starten var fast besluttet på at ville samarbejde med leverandører fra Danmark eller nabolandene for at mindske miljøbelastningen.

”Jeg havde det sådan, at når jeg havde sat mig for at starte et miljøbevidst firma, måtte jeg også efterleve mine værdier. Det gjorde det lidt sværere for mig selv, men jeg er i dag rigtig glad for mine valg.”

”Jeg tog imod al den hjælp, jeg kunne få”

For de fleste iværksættere er det angstprovokerende at tage hul på et kapitel som selvstændig. Men for Gaby var der ekstra nerver forbundet med opstarten, fordi hun skulle starte op i et land, hvor hun ikke kendte reglerne, systemerne eller sproget. Derfor opsøgte hun al den hjælp, hun kunne finde:

”Jeg var til kurser hos Erhvervshuset i Københavns Kommune og til en workshop hos FTFa for iværksættere, og begge steder fik jeg en masse med mig hjem,” fortæller Gaby, der stadig har gemt sine noter fra workshoppen hos FTFa:

”Workshoppen hos FTFa havde virkelig fokus på de behov, jeg sad med som snarlig iværksætter. Indtil da havde jeg sparret med mine venner, men jeg fandt hurtigt ud af, at sparring udefra gør en kæmpe forskel. På workshoppen var der interaktion, og de input og den feedback som jeg havde brug for til at udvikle min idé.”

Kunder stod i kø efter tre måneder

I foråret 2019 var Gabys barsels slut, og det betød, at hun nu skulle søsætte sit firma, Mies Verden, som hun har opkaldt efter sin datter.

Til markedsføring reklamerede Gaby med opslag på Instagram og Facebook, men allerede efter tre måneder blev hun nødt til at stoppe igen. Hendes kalender var nemlig fuldt booket.

Om sin pludselige succes siger Gaby:

”Det var fantastisk dejligt at få bekræftet, at Mies Verden udfyldte et behov, som folk sad med. Altså at folk gerne vil have en grønnere rengøring, hvis bare de får valget.”

Faktisk var den eneste ”ulempe”, at det gav Gaby endnu mere arbejde, oveni det fuldtidsarbejde, som Mies Verden i forvejen var.

Der var brug for nye lokaler, mere udstyr, mere administration og ny viden om ansættelseskontrakter og rekruttering.

Det var uden tvivl mere stressende at drive Mies Verden, end jeg havde forventet. Men samtidig gav mit arbejde også bare så meget mere mening, som var det, jeg tidligere havde savnet i mit job her i Danmark. Gaby Van Zon

”Og samtidig er det meget givende ikke alene at kunne bidrage til samfundet med min egen indtjening, men også at kunne tage det ekstra ansvar, det er at tilbyde andre et meningsfuldt job,” slutter Gaby af.

I dag har Mies Verden, foruden Gaby selv, fire ansatte, der på el-ladcykler cykler rundt og sørger for, at Storkøbenhavn ikke alene bliver renere, men også lidt grønnere.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...