Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

64-ÅRIGE FRITS KOM I JOB MOD ALLE ODDS

Da Frits Olsen som 64-årig var ved at løbe tør for dagpenge, forberedte han sig på at gå på tidlig pension. Men et forløb med a-kasse og jobcenter vendte op og ned på Frits’ planer.

Ledig - 30. oktober 2019 - Lene Søemod

To år uden job sætter sine spor. Det oplevede Frits Olsen på egen krop, da han i sommer var ved at have brugt sine dagpenge op. I stedet for at tro på at hans 38-års erhvervserfaring var nok til at lande et job, begyndte han at forberede sig på at få en hverdag som tidlig pensionist til at hænge sammen:

”Hvad fanden gør man? Jeg havde ingen tiltro til, at jeg kunne komme i arbejde, for jeg stod jo uden nogen rigtig uddannelse og var 64 år, så jeg følte ikke, at jeg havde udsigt til noget,” husker Frits tilbage.

“Jeg tænkte på pension, og på hvor mange penge jeg ville have tilbage. Jeg begyndte at trimme mine økonomiske udgifter ned, hvor jeg kunne, så jeg var gearet til et liv som pensionist.”

Med sig i bagagen havde Frits 38 års erfaring inden for finanssektoren. Da han blev opsagt i sommeren 2017, var det første gang i sit lange arbejdsliv, at Frits stod uden job. I de foregående 38 år havde Frits kun haft brug for at sende to ansøgninger afsted, for han blev ansat begge gange.

Men i denne omgang gik jobsøgningen desværre ikke ligeså nemt for Frits, der i 2019, næsten to år senere, stadig var ledig. Men så deltog Frits i et forløb, Dit næste job, i FTFa. Dit næste job er et samarbejde mellem a-kassen og jobcentret, som er tilrettelagt specifikt til personer, der havde rundet de 50 år. Det blev et vendepunkt i Frits’ jobsøgning.

Et stærkt trekløver

Da Frits stemplede ind til det første møde i Dit næste job, havde han intet at miste. Det gav han udtryk for ved at lægge for land med en hudløs ærlig kommentar:

“Der kom jeg jo ind - med en indstilling om at det her fører ikke til noget - så da vi blev spurgt til vores forventninger, var jeg nok temmelig fræk, eller snarere ærlig, da jeg svarede “Ikke en skid!”

Men Dit næste job viste sig hurtigt at overraske Frits positivt:

“Med min åbningskommentar kunne jeg kun blive positivt overrasket - og det skal jeg love for, at det blev jeg. Det var jo en svær situation at stå i for mig, 64 år og uden tiltro til hvad jeg kunne. Men forløbet var skide godt, og jobrådgiverne fra jobcentret og FTFa havde jeg det godt sammen med. Vi talte om, hvad jeg kunne og min erfaring, og så arbejdede vi videre med det i mit ansøgningsmateriale.”

Frits skød papegøjen

Der gik ikke lang tid, før Frits fik brug for sit stærke ansøgningsmateriale. Jobcentrets rådgiver havde nemlig fået kontakt til Svane Køkkenet, der stod og manglede en medarbejder som Frits. Det resulterede i, at Svane Køkkenet skruede et jobopslag sammen, der matchede Frits’ kompetencer - og han i juli måned blev han kaldt til jobsamtale.

“Til jobsamtalen med Svane Køkkenet følte jeg simpelthen, jeg var kommet hjem. Min chef, Heidi, så hvem jeg var som person,” siger Frits.

Til at starte med førte jobsamtalen til fire uger praktik:

“Jeg startede i praktik som blæksprutte, hvor jeg havde mange forskelige opgaver, og hvor jeg kunne prøve knæene af. Jeg har slidgigt, men det viste sig, at de godt kan holde til opgaverne, så min praktik blev forlænget,” fortæller Frits, der fra starten har været glad for at arbejde hos Svane Køkkenet:

“Jeg har den holdning, at et job skal have mening, og det har mit job, så jeg føler virkelig, jeg har skudt papegøjen,” slutter Frits af.

Efter sin praktik kom Frits i løntilskud. Siden den 5. juli har han været fastansat.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...