Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

DEN STØRSTE UDFORDRING ER AT SKILLE SIG UD

I jagten på jobbet er den største udfordring at skille sig ud blandt alle de andre dygtige ansøgere. Det mener 25-årige Erika Balint, der selv var ledig i fire måneder, efter hun afsluttede sit studie sidste år. Hendes bedste råd til dig, der søger job, er at komme tidligt i gang og ikke at gøre det alene.

Nyuddannet - 11. september 2017 - Camilla Bech Hornung

I februar sidste år stod Erika Balint med sit eksamensbevis i hånden fra Copenhagen Business School. Hun havde læst en PBA i Innovation og Entrepreneurship. Der gik fire måneder, før hun fik et jobtilbud.

”En af de største udfordringer i jobsøgningsprocessen var at blive lagt mærke til. Derfor prøvede jeg at skille mig ud ved at starte tidligt. Jeg lavede bl.a. frivilligt arbejde allerede under mit studie, hvor jeg underviste såkaldte pitching workshops for nye studerende. I forbindelse med forskellige studieprojekter fik jeg chancen for at tale med potentielle arbejdsgivere, og så brugte jeg meget tid på at hjælpe medstuderende med fx referencer og med at læse korrektur på ansøgninger,” fortæller Erika Balint.

Det hårde arbejde bar frugt. En dag fik hun nemlig en mail fra en tidligere underviser med et tip om et studiejob hos en medicinal virksomhed. Erika tog til jobsamtale og fik jobbet. Studenterstillingen blev til en deltidsstilling på 30 timer om ugen, og i september 2016 blev det til en fuldtidsstilling.

”De første fire måneder i mit nye job var hårde. De var intense, fordi jeg ville gøre mit bedste og gøre et godt indtryk. I dag tænker jeg tit på et råd, som jeg fik af en fremmed, jeg mødte i toget. Hans råd var, at så længe du gør dit bedste, så kan ingen beskylde dig for andet. Heller ikke dig selv. Det, tror jeg på, er rigtigt,” smiler Erika Balint.

Gør det ikke alene

Erika Balint virker umiddelbart som en ekstrovert person, men det er hun faktisk ikke. Det er i stedet noget, hun har lært ved at være en del af teatertruppen Improv Comedy.

”Jeg er 100 % introvert. Jeg har det ikke så godt med at stå foran en gruppe mennesker. Jeg foretrækker at pleje mine relationer på tomandshånd, og jeg er god til at lægge øre til menneskers meninger og problemer. For mig er samarbejde en rigtig god måde at netværke på,” forklarer Erika og fortsætter:

”Mit bedste råd til dig, der er nyuddannet, er at sørge for at alliere dig med andre, der også søger job. Det er vigtigt at kunne dele tips og hjælpe hinanden. Det kan nemlig være hårdt, hvis eller når du får afvisninger.”

Da Erika Balint afsluttede sit studie meldte hun sig ind i FTFa’s Graduate Network.

”Her delte vi kompetencer, og jeg fik virkelig følelsen af at være en del af et fællesskab. Jeg fik fornemmelsen af fremdrift, og det hjalp mig at tale med de andre nyuddannede, som var i samme situation som mig. Det gjorde samtidig a-kassen FTFa mere menneskelig, og jeg snakker endda med nogle af de andre nyuddannede den dag i dag.”

Vær ærlig til jobsamtalen

De kompetencer, som Erika Balint har fået ved at stå på scenen med Improv Comedy Group, kan hun også bruge til jobsamtalen.

”Det har givet mig selvtillid til at sige min mening og evnen til at læse det rum, jeg træder ind i. At være ærlig til jobsamtalen er virkelig vigtigt, fordi det øger chancen for, at du kommer til at trives i dit job. Du er nødt til at være ærlig, så arbejdsgiverens forventninger stemmer overens med dine kompetencer,” siger Erika og uddyber:

“Jeg fik mange afslag. Men jeg prøvede ikke at tænke for meget over det og i stedet holde mig i gang med Improv, cykelture og andre fritidsaktiviteter. Det er vigtigt at være positiv og ikke at give sig selv skyldfølelse og dårlig samvittighed.”

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...