Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

SÅDAN FOREBYGGER DU DIN NERVØSITET

Bliver du nervøs, når du skal til jobsamtale eller eksamen? Så er du ikke alene. Nervøsitet er din krops måde at forberede sig på svære udfordringer. Her får du råd til, hvordan du forebygger din nervøsitet.

Gennemslagskraft - FTFa

Hvorfor bliver vi nervøse?

Når du bliver nervøs, er det faktisk din krops måde at forsøge at hjælpe dig på. Nervøsitet er også kroppens alarmberedskab, der sikrer at du lynhurtigt er klar, når der er ”fare” på færde.

Helt konkret sker der det, at hjernen, når den opfatter en faretruende situation, pumper et stort skud opkvikkende adrenalin ud i blodet. Adrenalinet pepper dig op, så du bliver klar til at kæmpe eller flygte. For at kunne håndtere nervøsiteten gælder det om at blive ven med den, så du undgår at gå i baglås, når du mærker den.

8 råd der tøjler din nervøsitet:

1. Lær at bruge din nervøsitet

Du skal lære at rumme din nervøsitet. Nervøsiteten er i bund og grund skabt for at hjælpe dig med at overleve. Acceptér derfor fornemmelsen og sig til dig selv, at nu vil du koncentrere dig fuldstændig om den eksamen eller den samtale, du skal til.

Få også psykolog Camilla Karmarks råd til at komme nervøsiteten til livs

2. Træk vejret helt ned i maven

Dybe rolige vejrtrækninger kan gøre underværker, når du er nervøs. Sæt dig ned på en stol med fødderne solidt plantet på gulvet. Luk øjnene og træk vejret ved at forestille dig, at du trækker vejret gennem dine fødder og hele vejen op gennem kroppen til brystet. Og modsatte vej når du ånder ud. Fokusér på at gøre din vejrtrækning langsom og dyb, indtil du mærker nervøsiteten blive minimeret.

3. Hvad er det værste, der kan ske?

Når du bliver nervøs, kan dine tanker løbe løbsk. Prøv derfor at spørge dig selv: ”Hvad er det værste, der kan ske?” Kan du dø af det? Hvis ikke, så er det måske ikke helt så slemt alligevel. Husk på, at alle mennesker bliver nervøse engang imellem.

4. Forbered dig

Sørg for at have styr på så meget som muligt. Hvilket lokale skal du være i? Hvad skal du have på af tøj? Hvordan kommer du derhen? Og sørg for at have styr på, hvad du vil sige. Din forberedelse vil styrke din følelse af ro og kontrol. Du vil føle dig bedre klædt på til situationen.

5. Løb eller gå en tur

Når du bevæger dig eller dyrker motion, pumpes en række gode stoffer ud i din krop (endofiner og dopamin). Samtidig brænder du en masse stresshormoner af. Så vær aktiv, så snart du mærker nerverne komme snigende.

6. Tal med nogen om din nervøsitet

Sørg for at dele din nervøsitet med andre. Det vil typisk få det hele til at virke lidt lettere, samtidig med at du måske finder ud af at du ikke er alene om at være nervøs. Måske kan I sammen udveksle erfaringer om, hvordan man stopper nervøsiteten.

7. Stop med at speedsnakke

Flere begynder at tale hurtigt, når de er nervøse fx under en fremlæggelse eller til en jobsamtale. Prøv at tvinge dig selv til at tale langsommere end du normalt ville. Tag pauser, hvor du trækker vejret helt ned i maven, inden du går videre. Eller forestil dig, at du er med i et afsnit af DRs Matador, hvor skuespillerne virkelig taler langsomt.

8. Tænk positivt om dig selv

Tænk på tidligere succesoplevelser. Det behøver ikke nødvendigvis at være i en eksamens-/jobsøgningssituation, men blot en situation hvor du har klaret dig godt. Mærk den gode følelse i maven. Den følelse skal du prøve at holde fast i, så vil du komme meget tættere på en ny succes. Du kan evt. finde forskellige gratis mindfulness apps og øvelser, der vil kunne hjælpe dig i denne proces.