Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

MINDRE UDDANNELSE TIL LEDIGE ER ET SELVMÅL

De ledige får dårligere jobchancer, og arbejdsgiverne kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Det bliver konsekvensen, hvis retten til jobrettet uddannelse bliver udskudt, som Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats lægger op til med deres nye anbefalinger. Det mener formanden for a-kassen FTFa.

Debat - 24. juni 2024 - FTFa

I dag har regeringens ekspertgruppe på beskæftigelsesområdet fremlagt deres anbefalinger til, hvordan fremtidens beskæftigelsesindsats skal se ud, når der skal spares 3 milliarder kroner.

6-ugers jobrettet uddannelse er en af de rettigheder, som ekspertgruppen lægger op til at ændre på. Anbefalingen går på, at ledige dagpengemodtagere først får ret til 6-ugers jobrettet uddannelse efter 26 ugers ledighed. Som reglerne er i dag, kan ledige blive opkvalificeret allerede efter 5 ugers ledighed.

”Anbefalingerne er en buket med flere tidsler end roser. Det er et kæmpe problem, at man nu fjerner retten til uddannelse for rigtig mange ledige, fordi jobrettet uddannelse reelt kun bliver en mulighed for dem, der er langtidsledige. Taberne bliver både de ledige, der får dårligere jobchancer, og arbejdsgiverne, som risikerer at mangle den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for i fremtiden. Vi skal netop kunne uddanne ledige til de job, der er behov for i fremtiden. Det er ikke på uddannelse, vi skal spare,” understreger Steen Lund Olsen, der er formand for a-kassen FTFa.

I dag er det sådan, at 6-ugers jobrettet uddannelse bliver administreret af a-kasserne. Det er en ret for ledige, der modtager dagpenge, og som enten er ufaglærte, faglærte eller har en kort videregående uddannelse.

”Det her virker som en løsning, der bygger ovenpå tidens tårnhøje beskæftigelse, hvor arbejdsgiverne mangler arbejdskraft, og måske er positive overfor selv at finansiere medarbejderes opkvalificering. Men i det øjeblik beskæftigelsen falder igen, så er det her altså ved at save et ben af flexicuritymodellen, fordi beskæftigelsessystemet med forringelsen ikke sørger for at holde de ledige opkvalificerede,” uddyber Steen Lund Olsen.

Færre proceskrav er en kæmpe fordel

Til gengæld glæder FTFa’s formand sig over de anbefalinger, der gør beskæftigelsesindsatsen mere behovsorienteret.

”Der er også roser i buketten med de nye forslag til beskæftigelsesindsatsen, som er en kæmpe fordel for alle. Nemlig alt det, der handler om afbureaukratisering. Nu ser vi anbefalinger, der veksler rigide proceskrav til en indsats, der tilgodeser de lediges individuelle behov. Det er en sejr for os alle,” siger Steen Lund Olsen.

Lad a-kasserne hjælpe

FTFa’s formand er dog uforstående overfor ekspertgruppens manglende anbefaling om at give a-kasserne ansvaret for de forsikrede ledige ud over de første tre måneder.

”Vi har allerede fået et enklere kontaktforløb med a-kasserne som ansvarlige de første tre måneder. Men det undrer mig, at der ikke bliver taget imod håndsrækningen fra a-kasserne om at tage ansvaret og hjælpe de ledige i endnu længere tid. Det ville både gøre de lediges forløb endnu mere enkelt, og det ville spare staten mange penge,” pointerer Steen Lund Olsen.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...