Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

SÅDAN FÅR ARBEJDSGIVER ØJE PÅ DIG

Når du som nyuddannet vil have arbejdsgivers interesse, så sæt ord på, hvordan du arbejder. Øv dig i kort at fortælle, hvorfor du har valgt netop dén uddannelse, og hvad du vil med den. Så kan din nye chef nemlig mærke, hvem du er, og hvad du kan. Det skiller dig ud fra mængden.

Nyuddannet - 18. august 2020 - Camilla Bech Hornung

Mange nyuddannede har svært ved at forklare, hvad der driver dem, og hvordan de løser en given arbejdsopgave, når de sidder og skriver på ansøgningen og cv’et til drømmejobbet. Her forklarer karrierecoach, Gitte Lønstrup Dal Santo, hvordan du kan gøre:

”Henover sommeren har jeg læst rigtig mange ansøgninger fra nyuddannede, der alle beskriver sig selv på samme måde. Alle ”elsker at arbejde med mennesker”. Alle er ”strukturerede” og ”trives med både at arbejde selvstændigt og i teams”. Fortæl mig i stedet en historie, der folder det ud. Fortæl hvordan det ser ud, når du arbejder med mennesker, og hvad resultatet er for de mennesker og for virksomheden. Ellers kan arbejdsgiver ikke fornemme, hvem du er og hvad du kan,” forklarer karrierecoach Gitte Lønstrup dal Santo og fortsætter:

”Udfordringen for mange nyuddannede er, at de kommer til at være en undskyldning for sig selv, fordi de ikke har erfaring nok. Giv slip på det. Fortæl i stedet, at du som nyuddannet kommer med den nyeste viden inden for dit fag, hvordan du kan bruge den i virksomheden, og hvilken forskel det vil gøre.”

Fortæl, hvad der driver dig

Ifølge arbejdsgiverne er en af de mest største mangler i ansøgning og cv netop, at ansøgerne ikke beskriver deres kompetencer og motivation for jobbet tydeligt nok. Det viser Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2018.

Din motivation finder du ved at svare på spørgsmålet: Hvorfor blev jeg bygningskonstruktør? Hvorfor blev jeg socialrådgiver? Hvorfor blev jeg tandplejer?

”Svaret på spørgsmålet tricker det, der er allermest efterspurgt hos arbejdsgiverne, når de skal ansætte en ny medarbejder. Nemlig, om du er den rigtige til jobbet og passer ind i virksomheden. Hvis du kan forklare det og samtidig koble dit drive til, hvad det konkret betyder for de resultater, du vil kunne skabe for virksomheden, så skiller du dig for alvor ud i bunken af ansøgere,” siger Gitte Lønstrup Dal Santo.

Martin skilte sig ud

Din motivation skal også frem til selve jobsamtalen. Det kan Martin Jensen nikke genkendende til. Han er et af de medlemmer, Gitte har rådgivet i løbet af sommeren. Som nyuddannet bygningskonstruktør troede han nemlig, at virksomheden primært havde fokus på de faglige kompetencer.

”På uddannelsen blev det tydeligt fremhævet, hvor vigtigt det var at være faglig dygtig, og i langt mindre grad at man også bidrager med en masse personspecifikke kompetencer, som får et team til at trives,” fortæller han og uddyber:

"Derfor kom det bag på mig, at jobsamtalen hovedsageligt fokuserede på, hvilket menneske jeg var, mine interesser, og især hvorfor jeg valgte at uddanne mig til bygningskonstruktør og min motivation til jobbet. Vi snakkede også faglighed, men dette var langt fra hovedemnet. Da de spurgte ind til, hvorfor jeg havde valgt uddannelsen, kom dialogen med Gitte op i hovedet, hvor hun netop havde spurgt ind til det samme under sparringen. Det gjorde, at jeg tydeligt og præcist kunne forklare mit studievalg.”

Martin startede i sit første job som nyuddannet i starten af august. Her sætter han ord på, hvad der motiverer ham. Hvorfor blev han bygningskonstruktør?

”Det er både udviklingsmulighederne i faget fra et fagligt perspektiv og kunderejsen, der motiverer mig. Jeg vil gerne hjælpe bygherrer med at tage de rigtige beslutninger med en af deres måske største investeringer i livet. Det motiverer mig at vide, at jeg er med til at hjælpe folk med at bygge et hus, som de er glade for, og at de har investeret deres penge fornuftigt. Mange bygherrer har ikke altid en byggefaglig baggrund, så det at give dem den sparring, de nogle gange ikke ved, de har brug for gør mig stolt i jobbet.”

Martin Jensen er et opdigtet navn, da han ikke har lyst til at stå frem med sit rigtige navn. FTFa kender hans identitet og forløb i a-kassen.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...