SONJA LAVEDE BRANCHESKIFT VED AT SE PARALLELLER MELLEM GAMMEL OG NY BRANCHE
Da 61-årige Sonja Haxholm blev ledig efter 35 år i finansbranchen, skulle hun pludselig til at overbevise arbejdsgivere i en anden branche om, at hun havde de relevante kompetencer. Det var ikke lige til. Men ved at netværke og skrive cv’et på en ny måde førte vejen alligevel Sonja til drømmejobbet.
Ledig - 06. juli 2018 - Camilla Bech Hornung
”Hvad i alverden kan jeg bruges til?”
Det var en af de første tanker, der løb gennem hovedet på Sonja Haxholm, da hun blev ledig og skulle til at søge nyt job efter 35 år i finansbranchen. Det var nemlig en menneskealder siden, hun sidst havde skrevet en ansøgning og et cv.
”Jeg fandt hurtigt ud af, at mit cv skulle være langt mere målrettet. I stedet for mit livsforløb og liste af arbejdsopgaver skulle jeg konkret skrive, hvordan udvalgte arbejdsopgaver relaterede sig til specifikke opgaver hos SKAT,” fortæller Sonja og uddyber sin motivation for at søge hos SKAT:
”Jeg har det bedst, når jeg er god til noget. Hos SKAT følte jeg ikke, at begreberne var helt nye, og her havde jeg noget relevant erfaring at bidrage med. Derfor ville jeg rigtig gerne have job dér.”
Resuméet i dit cv er din salgstale
Med FTFa’s karrierecoach ved sin side fik Sonja først sat ord på, hvad hun kunne, og så hvordan hendes kompetencer kunne bruges i SKAT:
”Jeg fandt ud af, at det er resuméet i starten, der sælger mig. Her skulle jeg ultrakort præsentere min elevatortale. Derudover skulle jeg trække paralleller fra mine tidligere arbejdsopgaver til de nye i SKAT. Det var svært, og til at starte med synes jeg ikke, at de var sammenlignelige, men langsomt fandt jeg ud af det, ” siger Sonja og giver et eksempel:
Erfaringen fra en inkassoafdeling svarede til inddrivelse af gæld hos SKAT. Her ligner sagsgangen, ligesom kundekontakten minder om kontakten til borgere med gæld.
Find og brug de rette ord
Et er at matche arbejdsopgaver og kompetencer. Noget andet er at bruge de rette ord, der på en og samme gang gør arbejdsgiveren nysgerrig og tryg i maven.
”Du er død og pine nødt til at være kreativ. Ring til arbejdsgiveren, hvis du kan. Jeg kontaktede selv SKAT, da jeg hørte om en ledig stilling. Den viden skulle jeg bruge til at gøre resuméet mere målrettet ved at finde de ord, de lagde vægt på,” forklarer Sonja og peger på to spørgsmål, hun stillede:
- Hvad er jeres værdier?
- Hvordan arbejder man i SKAT?
Derudover læste Sonja også gamle stillingsannoncer for at blive klogere på, hvilke arbejdsopgaver medarbejderne i SKAT har. Hendes indsats gav pote, og den 1. januar 2018 startede Sonja hos SKAT.
Netværk udenfor andedammen
Jobbet hos SKAT fik hun imidlertid ikke lige med det samme. Forinden var hun bl.a. ansat i et vikariat hos Horsens Kommune.
”Man kan ikke stå stille og vente på et job, når man er mig. Så da jeg blev tilbudt et vikariat i kommunen, takkede jeg ja. Selvom vikariatet måske var en omvej, lærte jeg virkelig meget, og jeg tror, at det var medvirkende til, at jeg kom i betragtning hos SKAT. Nogle af opgaverne i en kommune ligner nemlig lidt opgaverne i SKAT,” fortæller hun.
Det var også i kommunen, at Sonja rykkede sine grænser og begyndte at netværke udenfor andedammen:
”Netværk er svært, når man som jeg, på trods af mange forskellige afdelinger, har levet i den samme andedam i mange år. Men jeg tog mod til mig og spurgte folk på kommunen, om de mon kendte nogen, der kunne bruge mig. Det var virkelig grænseoverskridende. Men når du har gjort det en eller to gange, finder du ud af, at du ikke dør af det.”
Sonja blev mødt af hjælpsomhed og smil, og fik endda nogle udtalelser med på vejen, som hun kunne vise til sin kommende arbejdsgiver.
Sonjas råd til dig:
- Brug FTFa og få sparring på din ansøgning og dit cv
- Gør dig umage med resuméet i dit cv
- Træk paralleller mellem gamle og nye arbejdsopgaver i dit cv
- Stå ikke stille og grib de muligheder, der byder sig
- Tro på dig selv
- Brug dit netværk – fortæl, at du søger job og spørg relevante personer om hjælp og eventuel en udtalelse