Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

MODUL 2: FÅ ENERGI OG OVERSKUD MED EN GOD PLAN

I dette modul skal du arbejde med en gameplan - en plan for, hvordan du lander dit næste job. En gameplan indeholder de aktiviteter, der skal til for at nå dit mål. Skal planen være bæredygtig, skal den også indeholde aktiviteter, der gør dig glad og giver dig energi.

Dit liv er meget mere end din jobsøgning. I videoen kan du se, hvordan Katrine får tid til jobsøgning, familie og fritid.

Katrine Jobprogram Dim

BRUG VISUALISERING TIL AT LANDE JOBBET

Visualisering er et stærkt redskab til at få dit jobønske til at gå i opfyldelse. Du påvirker nemlig din hjerne, når du ’visualiserer’ dit mål. Man kan sige, at hjernen øver sig på det, der skal ske. Når du visualiserer, er det vigtigt, at du er så detaljeret som muligt, og at du starter med målet:

Forestil dig, at du har landet dit første job. Hvilke handlinger (delmål) har ført dig til jobbet? I videoen kan du se, hvordan du starter med målet og bevæger dig baglæns.

LAV DIN EGEN GAMEPLAN

Download eksempler på aktiviteter og skriv de aktiviteter ned, som du skal have med i din plan. Er dit mål fx at ringe ud til arbejdsgiver, så prøv at bryde målet ned i flere delmål.

Tip: Når du starter med dit mål, bliver det tydeligere for dig, hvilke aktiviteter, der skal ind i din plan.

I videoen kan du se, hvordan du laver din egen gameplan.

HVORNÅR GÅR DU I STÅ I DIN JOBSØGNING?

De fleste jobsøgere oplever på et eller andet tidspunkt at gå i stå i skriveprocessen.

Tjek boksene herunder for at se, hvordan du kan komme videre:

Har du svært ved at komme i gang med at skrive dit cv? Eller går du i stå? Så start et andet sted! Skriv først din ansøgning, og hiv de vigtigste guldkorn ind i din profiltekst i cv’et bagefter.

Hele 80 % af arbejdsgiverne læser cv’et først. Det fortæller Ballisagers Rekrutteringsanalyse fra 2019. Derfor er cv’et vigtigt. Det er ofte kun, hvis arbejdsgiver synes, dit cv er interessant, at han eller hun læser din ansøgning.

Du er ikke den eneste, der synes, at det kan være en udfordring at skrive en god og målrettet ansøgning.

40 % af alle nyuddannede mener, at dét er en af de største udfordringer i jobsøgningen (Ballisager, 2018).

Som nyuddannet skal du i ansøgningen spille dine stærkeste kort: Motivation, den nyeste viden og evnen til at lære nyt.

  • Motivation: Engagement, gåpåmod og nysgerrig er det, arbejdsgiver peger på som en klar fordel hos nyuddannede. Og det kompenserer ofte for en begrænset erfaring. Du kan med fordel indlede din ansøgning med at vise din motivation for jobbet.
  • Nyeste viden: Du har brugt dit studie til at afprøve nye metoder og stille konstruktive spørgsmål. Det skaber en god dynamik på arbejdspladsen og udfordrer erfarne medarbejderes faglighed.
  • Evnen til at lære nyt: Du lider ikke af ’vi plejer’ syndromet. Det gør dig åben over for nye perspektiver og løsninger på problemer. Ofte kan du byde ind med en ny teknologisk viden og bidrage til mere effektive arbejdsgange.

Hvis du går i stå, når du skal analysere jobopslaget, så brug dette skema til at komme videre.

Kolonne 1: Jobbet set fra virksomhedens perspektiv

Hvad er virksomhedens krav, ønsker og opgaver. Skriv alt det ned som virksomheden efterspørger i jobopslaget. Du kan godt forvente at listen bliver lang.

Kolonne 2: Gå igennem kolonne 1 og beskriv i kolonne 2, hvad du har lavet, der matcher deres krav og ønsker. Det er ikke sikkert, du kan matche det hele, men det er også helt naturligt. Jobopslaget skal ses som virksomhedens ønskeliste. Derfor er de ofte nødt til at gå på kompromis med deres krav.

Kolonne 3: Her beskriver du, hvilken værdi du bringer ind i jobbet og virksomheden. Det gør det tydeligt, hvad virksomheden får ud af at ansætte dig. I kolonne 3 finder du alle guldkornene til ansøgningen.

STYRK DIN KONCENTRATION MED POMODORO-TEKNIKKEN

Pomodoro betyder tomat på italiensk og henviser til et minut-ur. Pomodoroteknikken er en enkel metode til, hvordan du bevarer koncentrationen og styrker dit fokus.

Teknikken går i al sin enkelthed ud på at stille et ur på 25 min. og arbejde fokuseret med én opgave i det tidsrum.

Går du kold, kalder telefonen eller får du pludselig lyst til at lave kaffe eller se, hvad der er i køleskabet? Så skal du bare skele til uret og se, hvor lang tid du har igen. Dét gør det nemmere at fortsætte.

Det geniale ved denne teknik er også, at din hjerne faktisk ikke kan koncentrere sig mere end 25 min. ad gangen, så du fortjener rent faktisk en pause.

Sådan gør du:

Inddel din arbejdsdag i flere Pomodoro perioder. Efter 4 X 25 min. med korte 5 minutters pauser imellem, så tager du en længere pause på 30 – 40 min. Det er her, du kan få frisk luft eller frokost.

Pomodoro-teknikken overvinder overspringshandlinger! Det lyder måske for godt til at være sandt, men metoden giver dig mulighed for at holde fokus, bevare energien og komme i flow. Du får velfortjente pauser og bryder uoverskuelige opgaver ned i mindre bidder. Prøv selv!