MODUL 1: OM KOMPETENCER OG HVORDAN DU FÅR HUL IGENNEM TIL ARBEJDSGIVER
I dette modul skal du skabe overblik over alle dine kompetencer. Du har nemlig langt flere kompetencer end dem, du har med dig fra dit studie. Når du er bevidst om, hvad du er god til, bliver det lettere at fortælle det til arbejdsgiver.
Har du fx tænkt på, at dine kompetencer fra dine fritidsaktiviteter også kan bruges på jobbet? Hør Nikolajs historie og bliv klogere på, hvordan du oversætter dine kompetencer til arbejdslivet.
PRØV AT REFLEKTERE OVER DINE KOMPETENCER
Hvilke situationer i dit liv, kommer dine kompetencer kommer til udtryk? Prøv at beskrive konkrete eksempler og få gerne så mange detaljer med som mulig.
Tip: Har du svært ved at finde og beskrive dine kompetencer? Bed tre personer i dit netværk om at beskrive, hvad du er god til.
HVORNÅR TROR DU, AT DU LANDER DIT FØRSTE JOB?
Når du begynder at tænke over, hvornår du lander dit job, er du faktisk i gang med at lægge en plan. Det har betydning, fordi du kan evaluere og tilpasse din indsats, så du får det største udbytte.
Tjek boksene herunder for at se, om din plan er realistisk, og hvad du selv kan gøre for, at den går i opfyldelse.
Det sker faktisk for hele 66 % af alle nyuddannede i FTFa. De lander nemlig deres første job i løbet af de første 3 måneder, de er ledige.
Der er mange ting, du kan gøre for at gøre din jobsøgning effektiv og målrettet. Her er 3 gode råd til at hjælpe dig godt på vej:
- Vær afklaret omkring, hvad du vil, hvad du kan og hvad der motiverer dig
- Planlæg din tid, så der er balance mellem jobsøgning og fritid. Prioritér også hvilke opgaver, der er vigtigst.
- Sørg for, at din jobsøgning indeholder flere aktiviteter som for eksempel research, netværk og uopfordret jobsøgning.
(Kilde: FTFa analyse af nyuddannede i perioden januar 2019 – juni 2021).
Sådan er det for langt de fleste. 76 % af alle nyuddannede i FTFa er faktisk i job inden for 6 måneder efter, de har meldt sig ledige.
Der er dog mange gode grunde til at speede processen op:
Du er fri for at få flere afslag. Selvom du sikkert godt ved, at et afslag ikke er et fravalg af dig, men et tilvalg af en anden kandidat, kan det være svært ikke at tage det personligt.
Du kan se frem til din første løn, nye kollegaer og en stejl læringskurve. De fleste tager ikke et job for pengene, men der er noget magisk over at få sin første løn. Og så kan du være helt sikker på, at dine nye kollegaer glæder sig til at møde dig!
Når du har landet dit fuldtidsjob, kan du blive fritaget for jobsøgning i op til 6 uger, før du starter dit nye job. Du kan med andre ord nyde tiden op til start uden at stresse over, hvornår du lander jobbet.
(Kilde: FTFa analyse af nyuddannede i perioden januar 2019 – juni 2021).
Hvis du er ledig i mere end 9 måneder, har du risiko for det, vi kalder langtidsledighed. Det betyder, at du vil få sværere ved at lande et job.
For det første vil mange arbejdsgivere i højere grad se dig som ledig frem for nyuddannet.
For det andet risikerer du at miste din motivation og tro på dig selv.
Har du særlige udfordringer? Eller er du bange for, at du vil få et længere ledighedsforløb? Så tag endelig fat i en karrierekonsulent hos FTFa. Vi kan støtte dig og bidrage til, at du bliver en af de nyuddannede, der kommer hurtigt i job.
3 TING DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ SOM NYUDDANNET
Tjek boksene herunder og bliv klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Fælles for dem alle tre er, at du skal være konkret og give eksempler, der viser, hvordan dine kompetencer er direkte forbundet med det, arbejdsgiveren efterspørger.
DET HANDLER IKKE OM DIG
Fortæl kun om de ting, du kan, som er relevante for virksomheden. Analysér jobopslaget, som om du er arbejdsgiveren. Ring til kontaktpersonen, og spørg til konkrete arbejdsopgaver og bind så dine kompetencer sammen med arbejdsopgaverne.
FRA LÆRING TIL VIDEN
Vis, hvordan du vil bruge din viden fra studiet. Brug et sprog, som virksomheden kender. Sig ikke: "Fra studiet har jeg viden om empowerment". Brug i stedet: "Med min viden om empowement kan jeg hjælpe beboere med at håndtere svære situationer".
SHOW IT, DON'T TELL IT
Vis, hvad du mener i stedet for blot at fortælle det. Kompetencer uden eksempler passer nemlig på næsten alle ansøgere. Skriv fx ikke kun: "jeg er positiv og fleksibel". Brug altid eksempler, hvor du viser, hvordan du er positiv og fleksibel.