Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

GODE LÆSEVANER TIL STUDIET

Sådan bruger du læseteknikker til at huske de tekster, du læser.

Studieteknik - FTFa

De fleste læser studietekster, ligesom de læser en skønlitterær bog. Men det en rigtig dårlig idé af tre grunde:

  • Du læser ikke med et formål
  • Du læser i alt for lang tid af gangen
  • Du husker ikke teksten særlig godt, når alle ord i teksten får lige meget opmærksomhed
    Hjernen kræver pauser: 20-5 reglen

For at undgå koncentrationssvigt, så skal du gå efter at læse i ca. 20 minutter af gangen, og så tage en pause på ca. fem minutter. Vi er dog alle forskellige, så hvis du kan koncentrere dig mere end 20 minutter, så fortsæt din læsning lidt endnu. Du skal mærke efter og stoppe, inden din koncentration daler. Forsøg dig lidt frem, men forvent, at du i starten maksimalt kan koncentrere dig i 35 minutter af gangen, før du må tage en pause.

Du øger din koncentration ved at læse på denne måde og får dermed et større udbytte af det, du læser.

Hold aktive pauser

Foretag dig noget aktivt, når du holder din pause. Hvis du har læst, så sørg for at komme væk fra computeren og bogen. Udnyt f.eks. tiden til at vaske op, hente en ny kande kaffe eller lave ti armbøjninger.

Skab overblik

Inden du læser en tekst, kan det være en god ide at overveje, hvorfor du læser den. Måske læser du teksten for første gang forud for undervisningen og så handler det om at danne overblik over tekstens emne og centrale begreber.

Gentagelse - husk hvad du læser

Det er selvfølgelig godt, at du lærer at læse hurtigt og effektivt. Her er den store hjælper til at huske dit fagstof er repetition. Gentagelse. Gentagelse. Gentagelse. Efter 24 timer har du glemt 70% af stoffet, hvis du ikke repeterer.

Hvis du derimod repeterer lige efter, du har læst dit stof og igen efter et døgn, kan du genkalde dig næsten 100% af det læste. Derfor er det en god ide at repetere, lige inden du smækker bogen i. Det kan du gøre ved at lave notater til det læste, f.eks. et mindmap. Hvis du repeterer dagen efter og efter en uge, er der meget stor sandssynlighed for, at du vil kunne huske størstedelen af det, du har læst.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...