Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

BEVAR DIN ENERGI

Her får du gode råd til at fastholde og genfinde din motivation.

Studieteknik - FTFa

Din motivationen er din energi - dit brændstof. Hver eneste gang, du gør noget, gør du det ud fra din motivation. Men nogle gange kan det knibe med motivationen. Når eksaminer rykker nærmere, og der skal læses lange faglige tekster, kan det være svært at finde og holde motivationen.

I videoen her får du gode råd til at fastholde og genfinde din motivation:

Bevardinenergilinda

 

Fasthold og genfind din motivation

Indre og Ydre motivation

Man kan inddele motivation i indre og ydre motivation. Den indre motivation er, når der er noget, du bare vil gøre. Mens den ydre er, når der er noget, du føler, du bør gøre.

Den indre motivation er super god brændstof og kan få folk til at klare alle mulige udfordringer, men det er urealistisk at tro, at vi altid kan klare os med den indre motivation. Nogle gange må vi trække på den ydre motivation og det er helt ok.

Det ydre motivation er ofte enten en positiv ydre motivation eller en negativ. Ligesom man kan bruge enten pisk eller gulerod for at få et æsel til at gå.

Den positive kan eksempelvis bestå i et ønske om at opnå en høj karakter. Så hvis jeg læser en fagtekst, fordi jeg gerne vil opnå en høj karakter, då er der tale om ydre, positiv motivation.
Hvis jeg læste den, fordi jeg virkelig var nysgerrig og havde lyst, så var det indre motivation.
Og hvis jeg læste den, fordi jeg var bange for at dumpe faget, så var det ydre, negativ motivation.

Øvelse

Når motivationen begynder at falde, kan det være en rigtig god ide at huske tilbage på, hvad det var din oprindelige motivation for at starte på studiet.

Derfor kan du prøve at skrive ned, hvorfor du valgte netop denne uddannelse i sin tid. Var det drømmen om en særlig karriere, en interesse for særlige fag eller lysten til at studere en særlig retning? Start eventuelt med stikord og udvid med hele sætninger.
Se øvelsen i videoen (02:45).

Hvordan genfinder jeg motivationen?

Når du arbejder med motivation og ønsker at fastholde eller genfinde den, kan det være en rigtig god ide at reflektere over disse 4 spørgsmål:

  1. Hvad giver dig arbejdsglæde? – Hvad gør dig glad, når du studerer?
  2. Acceptér at du ikke har 100 procent motivation altid.
  3. Genbesøg din motivation – hvorfor valgte du netop denne uddannelse? (se dine svar på øvelsen ovenfor).
  4. Team op med en makker. Fortæl, hvordan du har det, og hvordan han/hun kan hjælpe dig, hvis det er svært.

Ved at reflektere over disse spørgsmål, bliver du bevidst om din egen situation. Måske finder du energien til at fortsætte, eller måske finder du ud af, at du faktisk skal noget andet. For det kan godt være, at virkeligheden viser sig anderledes end drømmene, og at du må finde energi og glæde i noget andet, end du først regnede med. Det er også helt okay.

FLERE RELATEREDE NYHEDER OG CASE HISTORIER

Læs mere nyheder om samme emne. Her er et udpluk...