Har du brug for rådgivning?
70 13 13 12

HJÆLP TIL UOPFORDRET ANSØGNING

Du har sikkert hørt om nogle af fordelene ved at søge uopfordret, men vidste du, at ca. 30 % faktisk får job igennem en uopfordret ansøgning? Der er altså et kæmpe potentiale, der kan udnyttes, ved at søge uden om de opslåede stillinger.

Ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2020, sker ca. hver tredje ansættelse på basis af en uopfordret ansøgning. Dog kan det for mange være svært at komme i gang med at søge uopfordret. Man kommer hurtigt til at tænke ”jeg forstyrrer sikkert”, ”de har nok ikke brug for flere medarbejdere””hvad hvis jeg ikke ved, hvad jeg skal sige” eller ”hvordan kommer jeg i gang?”. For at hjælpe dig videre (eller i gang), med at søge uopfordret, har vi her samlet en række tips, tricks og konkrete vejledninger til, hvordan du kan gribe det an. Fordelene ved at søge uopfordret er mange, og ofte oplever man, at det faktisk ikke er så slemt at træde en smule ud af sin comfort-zone – det er nemlig ofte, når vi giver slip på noget af kontrollen, at vi lærer nyt om os selv og opdager, at vi nogle gange kan meget mere, end vi tror. 

Nyt perspektiv på uopfordrede ansøgninger

Prøv at tænke over din uopfordrede ansøgning som en ”uopfordret henvendelse”. Det kan måske være med til at fjerne lidt af presset om, at det skal ende med et job. I virkeligheden handler en uopfordret ansøgning om at skabe nysgerrighed og rum for dialog mellem dig og den potentielle arbejdsgiver. 

Fordele for DIG ved uopfordret jobsøgning:

 • Du vælger selv, hvor du vil søge job
 • Du vælger selv, hvilke af dine kompetencer du vil sætte i spil
 • Du kan hurtigt gøre dig synlig over for mange arbejdspladser
 • Konkurrencen er, sandsynligvis, meget lavere end til en opslået stilling
 • Ved at søge uopfordret, viser du mod, initiativ og handlekraft – det er noget enhver arbejdsgiver sætter pris på

Fordele for ARBEJDSPLADSEN ved uopfordret jobsøgning:

 • De sparer tid og penge på annoncekroner eller rekrutteringsagenter - noget der kan koste mange penge og mange timer.
 • De er blevet valgt direkte af dig – på den måde ved de, at de får en motiveret og oprigtig interesseret kandidat
 • De får mulighed for at ansætte dig straks, når behovet opstår. De fleste, der ansættes fra et andet job, har typisk en opsigelsesperiode på en måned eller mere – derved kan virksomheden risikere at mangle en medarbejder i en periode. 

Hvor finder jeg virksomhederne?

 • Hold øje med nyhederne i avis eller på nettet. Bliver en virksomhed omtalt positivt, eventuelt fordi den er i vækst, er der større chance for, at der findes en god jobmulighed.
 • Find de branchespecifikke hjemmesider, der kan være relevante for dig – f.eks. finansforbundet.dk hvis du søger et job inden for bankverdenen.
 • Brug LinkedIn og sørg for at din profil er opdateret – husk at slå til, at du er jobsøgende og giv ”rekrutteringskonsulenter besked om at du er interesseret i nyt arbejde”.
 • Tag fat i dit netværk – måske kender de til en ledig stilling på deres arbejdsplads og kan lægge et godt ord ind for dig. Eller også kender de en, som kender en, der talte om en ledig stilling, der netop matcher det, du søger.
 • På jobindex.dk kan du kigge på gamle stillingsopslag – brug disse som inspiration til at finde virksomheder og stillinger du finder interessante.
 • Tænk over din tidligere arbejdsplads – hvilke samarbejdspartnere, kunder, konkurrenter, leverandører eller lignende havde i, som måske kunne være interessant for dig nu.
 • Tag kontakt til tidligere kollegaer, hør hvad de laver nu eller hvordan de kom videre til det job de er i nu. 

Når du er klar til at sende din uopfordrede ansøgning:

 • Sæt modtager på
  Send din uopfordrede ansøgning til den rigtige person. Ring til arbejdspladsen og spørg ind til, hvem det er eller find frem til vedkommende via LinkedIn. Ellers risikerer du, at din uopfordrede ansøgning lander i den forkerte indbakke, og at ingen får den læst.

 • Research er vigtigt
  Uden et stillingsopslag at gå ud fra, er du nødt til at gøre en ekstra indsats for at finde ud af, hvordan dine kompetencer kan matche virksomhedens behov. Vi anbefaler, at du ringer til virksomheden inden, du sender en uopfordret ansøgning. Din opgave er at få fat på en relevant person og få stillet 2-3 relevante spørgsmål, som giver dig input til at matche din profil til den situation, virksomheden er i.

 • Vis hvad du kan 
  En uopfordret ansøgning læner sig ikke op ad et stillingsopslag, så det skal være helt tydeligt, hvilken type opgaver du kan løse, og hvilken slags stilling du søger. Jo mere præcis du er, des nemmere er det for arbejdspladsen at se dig indgå som medarbejder hos dem.
 • Tag læseren i hånden
  Det er vigtigt i alle ansøgninger, at du tydeligt skriver, hvad du kan tilføre den stilling, du søger. Især ved uopfordrede ansøgninger er det afgørende, at arbejdsgiveren kan se dig og dine kompetencer på deres arbejdsplads.
 • Kontakt virksomheden igen
  Din uopfordrede ansøgning skal enten føre til en samtale, eller til at arbejdspladsen husker dig, når de får en ledig stilling. En effektiv måde at opnå det er ved at ringe til arbejdspladsen en uges tid efter, de har fået ansøgningen. Forbered dem på du ringer ved at skrive det i ansøgningen. Et nej kan også føre til at skabe en ny kontakt. Spørg fx arbejdsgiveren:

"Hvem ville du foreslå, at jeg kontakter istedet?"

"Ved du hvilke firmaer, der har succes og som kunne være på udkig efter nye medarbejdere?"

EKSEMPEL PÅ UOPFORDRET ANSØGNING OG CV

Hvad er forskellen på en uopfordret og motiveret ansøgning? Se her, hvordan du lægger vægt på, hvad du kan bidrage med, laver en stram struktur og hvordan du afslutter den uopfordrede ansøgning samt sætter den i sammenhæng med dit cv. 

Se eksempel på uopfordret ansøgning og cv her
EKSEMPEL PÅ UOPFORDRET ANSØGNING OG CV

TIPS TIL DEN UOPFORDREDE ANSØGNING

 • Vær kreativ. Hvis din uopfordrede ansøgning skiller sig ud, har du en større chance for at blive bemærket.
 • Lav en bruttoliste af nøje udvalgte virksomheder du vil sende din uopfordrede ansøgning til, og ret din ansøgning en smule til, så den passer til de forskellige stillinger eller brancher, du søger inden for.
 • Gør din uopfordrede ansøgning personlig. Fortæl, hvem du er som menneske, og hvad du helt unikt kan byde ind med.
 • Hvis du har mod på det, kan det være en god ide at sende en kort præsentationsvideo med i din uopfordrede ansøgning, hvor du fortæller om dig selv og dine kompetencer.
 •  Sæt dine forventninger lavt – et afslag kan også være en positiv anledning til at gøre din uopfordrede ansøgning endnu bedre og skarpere næste gang.
 • Vær klar på at give lidt ekstra i din uopfordrede ansøgning – overvej om et praktikophold eller løntilskudsordning kunne være en måde at få foden inden for i virksomheden/arbejdspladsen.
TIPS TIL DEN UOPFORDREDE ANSØGNING

FÅ 24 TIMERS SPARRING PÅ CV OG ANSØGNING

Indenfor 24 timer på hverdage tilbyder vi at give dig telefonisk sparring på din ansøgning, uopfordrede ansøgning og cv.

Læs mere om 24 timers sparring her
FÅ 24 TIMERS SPARRING PÅ CV OG ANSØGNING

KONTAKT VORES JOBRÅDGIVERE

Er du ledig kan du altid bruge FTFa's jobrådgivere som sparringspartnere. Vi kender dit fagområde og arbejdsmarked, fordi vi samarbejder med 58 faglige organisationer og 500 virksomheder.

Ring på telefon 7013 1312 eller book møde via Tast selv.

Book møde via Tast-Selv
KONTAKT VORES JOBRÅDGIVERE