EKSEMPLER PÅ DET GODE CV
Arbejdsgivere bruger typisk to-tre minutter på at læse dit cv. Ofte læser de ikke videre til ansøgningen. Derfor er vores vigtigste råd til dig, at du sætter mindst lige så meget tid af til at målrette dit cv som til din ansøgning. Vi har samlet cv eksempler til dig.
Et målrettet cv (curriculum vitae) er ét, der har fokus på det specifikke job, du søger, og giver overblik over din erhvervserfaring, din uddannelse og kurser, dine kompetencer, personlige data og fritidsinteresser. Kort fortalt præsenterer dit cv din faglige profil og giver din kommende arbejdsgiver et godt overblik over dine personlige og faglige kompetencer samt din erfaring. Vi ved, at det kan være en udfordring at skabe et cv, der skiller sig ud. Derfor har vi samlet flere cv eksempler, der kan inspirere dig til at finde den rette opsætning og struktur.
Opstiller du dit cv, så det nyeste job eller kursus står først, er det nemt at overskue. Det er idéen med at skrive et kronologisk cv. Se vores cv eksempler for inspiration. Det er især effektivt at sende et sådant cv, hvis du søger job inden for den branche, du kommer fra. Vores cv eksempler er fra forskellige brancher.
HER KAN DU SE EKSEMPLER PÅ DET GODE CV
Alle cv eksempler er fiktive og skrevet, samt kommenteret på, af erfarne jobrådgivere fra FTFa. De er dog alle meget virkelighedstro og inspireret af rigtige cv'er fra forskellige ansøgere fra forskellige brancher og med forskellige erfaringsniveauer. Gå på opdagelse i vores cv eksempler forneden.
GODE RÅD OG TIPS TIL DIG OG DIT CV
Nedenfor har vi samlet nogle gode råd og tips til dig, der skal til eller er i gang med at skrive et professionelt cv:
- Sørg for at dit cv er overskueligt, og at det giver læseren lyst til at læse videre. Vælg derfor et layout, som er overskueligt og lettilgængeligt. Sørg også for, at du har den samme skrifttype og det samme layout i din ansøgning og cv, så de matcher hinanden.
- Lav ikke et for kompakt cv, men tænk på at have luft mellem de forskellige afsnit, så cv'et stadig fremstår overskueligt og letlæseligt.
- Husk sidetal, så læseren kan orientere sig i dit cv. Det er nogle gange de små detaljer, der gør forskellen. Det er ærgerligt, hvis dit hårde arbejde og vitale informationer går tabt på grund af manglende sidetal.
- Vær også opmærksom på, at dit cv ikke bliver ét langt opslagsværk, men overvej hvilke ting, du vil bringe på banen i forhold til det job, du søger. Det kan hjælpe at have sin modtager in mente og overveje, hvad denne person kunne finde interesseret og have lyst til at læse om i forhold til det job, du søger.
- Målret altid dit cv afhængigt af, hvem det er, du søger hos. Dette er noget, du skal gøre hver gang, du søger et nyt sted.
- Kom tidligt i dit cv ind på dine faglige og personlige kompetencer, og afgør hvilke kompetencer, du vil lægge vægt på i forhold til det specifikke job, du søger, så du matcher stillingen.
- Som nævnt tidligere er det en god ide at skrive dit cv i omvendt kronologisk rækkefølge, så de nyeste erfaringer, uddannelse(r), kurser mm. står først. Igen skal du prioritere i dine erfaringer, arbejdsopgaver etc., så de bedst matcher den stilling, du søger hos virksomheden. Nogle vælger at skrive et kort afsnit under deres uddannelse, hvor de uddyber, hvad den pågældende uddannelse har givet dem af kompetencer og viden indenfor specifikke områder.
- Husk at få skrevet frivilligt arbejde på cv'et, hvis du har lavet noget, der er relevant at få med. Fortæl også gerne, hvis du har nogle fritidsinteresser eller en hobby. Det viser lidt af, hvem du er som person. Sammenfat eventuelt et kort afsnit om dig selv og dine fritidsinteresser, og skriv hvad dine fritidsinteresser giver dig, eller hvordan de for eksempel hjælper dig med at få fornyet din energi.
- Har du referencer, som du ved, der gerne vil kontaktes inden en ansættelse, kan du skrive dem på og eventuelt skrive, at kontaktoplysninger til personen/personerne kan indhentes ved en samtale.
- Send altid både din ansøgning og cv i PDF-format. På den måde kan der ikke ændres i dine dokumenter, og så ved du også, at dit layout ikke ændrer sig, hvis dit materiale bliver åbnet på forskellige computere.
- Hvis du har en opdateret LinkedIn-profil, er det en god ide at tilføje linket på dit cv. LinkedIn er yderligere med til at give en kort oversigt over din erfaring, karriere og kvalifikationer.
Har du brug for at se forskellige cv eksempler på, hvordan det kan skrives og opstilles? Så gå på opdagelse og find inspiration i vores mange cv'er, hvor vi har taget udgangspunkt i forskellige brancher og opsætninger af cv eksempler.
1. Cv’et skal give et nemt overblik over din erfaring.
2. Skriv om opgaver og successer, der er relevante for det aktuelle job.
Sæt gerne tal på fx budgetter, antal gange du har løst en opgave (gør du det dagligt eller har du prøvet den en gang i din karriere) etc.
3. Gør brug af et resumé eller en kompetenceprofil i toppen af dit cv.
Skriv 10-15 linjer, hvor du beskriver de kompetencer, som er vigtigst i det job, du søger. Husk at der kun er plads til en påstand om det, du kan. At du rent faktisk kan det, underbygger du i resten af cv’et.
4. Sæt cv’et pænt op.
5. Læs korrektur og sørg for, at navne står korrekt.
Tjek altid korrektur på dit materiale, og at du har det rigtige virksomhedsnavn skrevet på dit cv. Nogle gange kan man stirre sig blind på sine egne fejl, når man læser korrektur på egne ting. Derfor kan du for eksempel få en ven eller et familiemedlem til at læse dit materiale igennem og tjekke korrektur for dig, så du undgår slåfejl og grammatiske fejl. Samtidig kan de også fortælle dig, om dit cv fremstår overskueligt og letlæseligt, samt hvordan dit layout ser ud.
6. Indsæt et vellignende og professionelt billede, så arbejdsgiveren kan sætte ansigt på din ansøgning.
Benyt dig altid af et professionelt og vellignende billede af dig selv. Tænk gerne over, at læseren måske vil printe dit cv ud, så derfor skal billedet, du vælger, også egne sig til at blive printet i sort/hvid.
TJEKLISTE TIL DIT CV
Når du har skrevet dit cv, skal du gerne kunne nikke genkendende til disse fire ting:
- Cv’et er præcist, konkret og sagligt
- Folk uden for branchen vil kunne forstå, hvad jeg har lavet
- Jeg skriver specifikke erfaringer og ikke overfladiske titler eller opgaver
- Alle oplysninger er målrettede den stilling, jeg søger
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
Et godt cv er et kronologisk cv. Du skal skrive dine nyeste erfaringer først, så arbejdsgiverne nemt og hurtigt kan finde den information, som de leder efter. Udover at være kronologisk så er et godt cv målrettet. Det betyder, at du skal målrette informationen, så den taler til arbejdsgiveren og om de opgaver, som du skal løse.
Du laver et cv ved at samle og skrive dine erfaringer og kvalifikationer ned ét sted. Du skal sørge for at skrive dine faglige egenskaber ned kronologisk, og du skal sørge for, at de er målrettet den stilling, du søger. Helt konkret skal dit cv være præcist og klart, kronologisk og målrettet.
KONTAKT VORES JOBRÅDGIVERE
Er du ledig, kan du altid bruge FTFa's jobrådgivere som sparringspartnere. Vi kender dit fagområde og arbejdsmarked, fordi vi samarbejder med 54 faglige organisationer og 500 virksomheder.
Ring på telefon 7013 1312 eller book møde via Tast Selv.
Book møde via Tast SelvBLIV MEDLEM AF FTFa
Der er mange fordele ved at blive medlem af FTFa. Bliv for eksempel klogere på vores priser, satser og hvad vi tilbyder vores medlemmer, og find spørgsmål og svar til medlemskab.
Læs om priser og fordele her