DEN GODE PRAKTIKPLADSANSØGNING
Inden du søger en praktikplads, anbefaler vi, at du starter med tænke over tre ting, du skal kunne forklare til den arbejdsplads, hvor du søger hen. Jo længere tid du bruger på de tre ting, jo nemmere bliver det at skrive ansøgningen.
1. Hvad kan du?
En arbejdsgiver vil være interesseret i, hvilke faglige kompetencer du har med dig fra dit studie og fra dine studiejobs. Er du en haj til sprog eller it, er det også relevant at få med. Start med at lave en liste over, hvad du har lavet, og hvad du har lært. Det kan være alt fra uddannelse, studie- og fritidsjobs, kurser, frivilligt arbejde, udlandsophold og fritidsinteresser. Den liste vil hjælpe dig til at skrive både ansøgningen og dit cv, da du på den måde allerede også får sat ord på nogle af de faglige kompetencer, du besidder.
2. Hvem er du?
Ud over din faglige profil har du en personlig profil, som du også skal sælge, når du søger praktik. Arbejdsgivere kigger efter, om ansøgeren vil falde godt til både på arbejdspladsen og blandt medarbejderne, altså om du kan blive et godt match for virksomheden. Beskriv, hvordan du er som kollega og som person, og hvordan du arbejder og trives bedst. Det er vigtigt, at du både får flettet dine faglige og personlige kompetencer ind i din ansøgning og dit cv for at give et billede af, hvem du er, og hvad du kan bringe af værdi til virksomheden. Det er her, virksomheden kan se, hvilke evner og egenskaber du har.
3. Hvad motiverer dig?
Som den sidste ting anbefaler vi, at du finder ud af, hvad der motiverer dig. Hvad brænder du for? Søger du et kommunikationsjob, skal du selvfølgelig vise, at du brænder for at skrive og formidle. Er det et en praktikplads som socialrådgiver, skal du vise arbejdsgiveren, at dit fokus er på at hjælpe mennesker etc. Det kan være nemmere at finde ud af, hvis du forestiller dig, hvad du godt vil arbejde med efter studiet. Du behøver ikke at låse dig fast, tværtimod, men det kan gøre det nemmere at finde ud af, hvad der tiltrækker dig ved den praktikplads, du skal til at søge.
At finde det rigtige praktiksted
I jagten på en praktikplads er det en god idé både at sende motiverede og uopfordrede praktikansøgninger. De opslåede finder du bl.a. på jobindex.dk og andre databaser. Find de databaser, du synes bedst om.
Til uopfordrede praktikpladser er det vigtigt, du bruger dit netværk og sociale medier som LinkedIn og Facebook til at spore dig ind på de relevante praktiksteder. På LinkedIn kan du for eksempel søge efter praktikpladser i deres database. Det er muligt at krydse et felt af, der hedder "Praktikant", så du kun støder på jobopslag, der omhandler et praktikophold. Det gør du ved at vælge hvilken jobtype, du vil søge og herefter krydser den af, der hedder "Praktikant". På Facebook findes en masse grupper, hvor folk slår praktikpladser op. Her gælder det igen om at søge sig frem til disse grupper afhængigt af, hvilket felt og branche du søger indenfor. De sociale medier er et godt sted og en god mulighed for at finde inspiration til og blive klogere på, hvilken praktik du kunne tænke dig at komme i, samt hvilke opgaver du finder spændende at lave under dit praktikophold.
Fif til at ansøge
- Lav grundig research om den arbejdsplads, du søger praktik hos. Tag for eksempel et kig på virksomhedens hjemmeside og undersøg, hvad det er for en virksomhed; hvad er deres mission, vision og værdier, og står der noget om, hvordan deres arbejdsplads er, etc.?
- Tag kontakt, inden du søger, og forbered en kort og præcis præsentation af dig, og hvorfor du søger en praktikplads hos den pågældende arbejdsgiver. Hav eventuelt nogle få spørgsmål klar til arbejdsgiveren, så personen kan se, at du er velovervejende i forhold til dit valg af praktikplads. Det kan være spørgsmål om arbejdsopgaver, arbejdspladsen, noget praktisk info eller noget helt fjerde.
- Skriv en målrettet praktikansøgning, der tager udgangspunkt i arbejdspladsen. Her kan du med fordel læse vores guide til, hvordan du skriver en målrettet ansøgning.
- Lav et målrettet cv, hvor du skiller dig ud. Læs vores guide til, hvordan du laver et målrettet cv.
Du kan også få en konsulent fra FTFa ud på din skole og få undervisning i praktikpladsansøgning.
HER KAN DU SE EKSEMPLER PÅ DEN GODE PRAKTIKPLADSANSØGNING
Alle eksempler på praktikansøgning er fiktive og skrevet, samt kommenteret på af erfarne jobrådgivere fra FTFa. De er dog alle meget virkelighedstro og inspireret af rigtige ansøgninger fra forskellige ansøgere, fra forskellige brancher og med forskellige erfaringsniveauer. Gå på opdagelse og find inspiration i de forskellige ansøgninger og cv'er.
SE EKSEMPLER PÅ ANDRE MÅLRETTEDE CV HER
Få tips og gode råd til, hvordan du kan målrette dit cv. Vi giver dig 6 konkrete råd til, hvordan dit kronologiske cv kan gøre et godt indtryk. Du kan finde inspiration i flere cv'er, hvor vi har taget udgangspunkt i forskellige brancher. Vi foreslår, at du bruger mindst lige så meget tid på at målrette dit cv, som du gør med din ansøgning.
Det gode cv - eksempler, tips og gode rådHVORDAN STARTER JEG MIN PRAKTIKANSØGNING?
Du kan starte ud med at finde en fængende og interessant overskrift til din ansøgning til en praktikplads. Det er blandt andet dén, der har til formål at fange læserens opmærksomhed. Når du har skrevet din overskrift, er det en god ide at begynde med at skrive, hvorfor du finder netop denne virksomhed eller stilling relevant og interessant for dig. Skriv dig selv ind i formuleringen ved hjælp af eksempelvis "fordi": "Jeg finder virksomheden/stillingen spændende, fordi jeg ...". Inddrag gerne dine kompetencer til at beskrive, hvordan du kan være et godt match til praktikpladsen, og i samme omfang hvordan du kan skabe værdi for virksomheden.