A-KASSE FOR STUDERENDE
A-kassen er guld værd for dig som studerende. For ikke nok med, at du kan sikre dig dagpengeret, når du er færdiguddannet, får du også en trofast følgesvend under din uddannelse, der sparrer og rådgiver dig ud fra dit behov. Læs om alle fordelene ved et medlemskab for studerende her på siden.
- Kan jeg blive medlem af en a-kasse som studerende?
- Oplev fordelene ved et gratis medlemskab
- Hvornår skal jeg melde mig ind i a-kassen som studerende?
- Skal jeg forny mit gratis medlemskab?
- Hvad kan FTFa gøre for mig som studerende?
Kan jeg blive medlem af en a-kasse som studerende?
Nogle gange kan du som studerende godt have pasta-med-ketchup-dage. Heldigvis er medlemskabet hos din a-kasse gratis, når du er studerende under 30 år og læser på en uddannelse, der varer mindst 18 måneder. Er du over 30 år, skal du desuden være tilmeldt og betale til efterlønsordningen, ligesom du skal have haft ret til dagpenge ved uddannelsens start.
I begge tilfælde er der en indtægtsgrænse for at være gratis medlem. Kan du ikke blive gratis medlem, har vi valgt, at du slipper for at betale administrationsbidraget til FTFa, mens du er under uddannelse. Du skal derfor kun betale den del af kontingentet, som staten kræver.
- Er din uddannelse SU-berettiget, må du ikke tjene mere end 294.806 kroner i 2024.
- Er din uddannelse en kombination af SU og elevløn, så skal du kontakte FTFa for at høre mere om dine muligheder.
- Har du mistet dagpengeretten, kan du være gratis medlem, mens du er ledig. Men du skal være tilmeldt jobnet.dk, og du må ikke modtage offentlig forsørgelse (kontanthjælp eller revalideringsydelse).
Kan du ikke blive gratis medlem, koster et medlemskab hos a-kassen FTFa kun 381 kroner om måneden (2024). Som studerende er du nemlig fritaget for at betale administrationsbidraget på 107 kroner til FTFa. Når du er færdig med din uddannelse, koster et almindeligt medlemskab 488 kroner om måneden (2024).
DERFOR SKAL DU VÆRE MEDLEM AF FTFa SOM STUDERENDE
Oplev fordelene ved et gratis medlemskab
- Du får ret til dagpenge, når du afslutter dit studie.
- Du får personlig sparring af vores jobrådgivere, når du skal søge praktikplads eller studiejob.
- Du får konkrete værktøjer til studieteknik.
- Du kan deltage i inspirationsmøder om eksempelvis LinkedIn og værdien af netværk.
Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse som studerende?
Er du studerende, kan du med fordel melde dig ind i FTFa, allerede når du starter på dit studie. Det er helt gratis, og du kan få hjælp af vores jobrådgivere, mens du læser, og du kan under studiet frit benytte dig af vores studieportal med gode råd.
Ellers skal du melde dig ind i FTFa senest 14 dage efter, du har afsluttet din uddannelse for at sikre din ret til dagpenge. Du kan maksimalt have gratis medlemskab som studerende i 5 år.
Vær opmærksom på, at du tidligst kan få ret til gratis medlemskab som studerende fra den dato, hvor vi har modtaget din ansøgning om gratis medlemskab.
Har du mere end et år tilbage af dit studie?
Hvis du bliver medlem af FTFa, når du har mere end et år tilbage af dit studie, kan du få dagpenge allerede fra dagen efter, du afslutter din uddannelse. Du opnår ret til dagpenge på dimittendsats.
Kan du ikke blive gratis medlem, kan du alligevel med fordel melde dig ind i a-kasse, da du så kan få ret til dagpenge dagen inden din sidste eksamen. Ellers går der en måned, inden du kan få dagpenge, efter du er færdig med din uddannelse.
Har du mindre end et år tilbage af dit studie?
Har du mindre end et år tilbage af dit studie, skal du huske at melde dig i a-kasse senest 14 dage efter, at du har afsluttet din uddannelse for at få ret til dagpenge. Du kan få dagpenge på dimittendsats efter en måned.
Er du ansat som elev?
Er du ansat som elev på kontrakt, er din uddannelse først afsluttet den dag, din kontrakt udløber. Husk, at du skal tilmelde dig a-kassen senest 14 dage derefter.
Hvis du har mere end et år tilbage af dit studie, og du melder dig ind i FTFa som gratis medlem, kan du få dagpenge allerede fra dagen efter, din kontrakt udløber. Du opnår ret til dagpenge på dimittendsats.
Tager du noget af din uddannelse i udlandet?
Har du taget en del af din uddannelse i udlandet, eller overvejer du at rejse ud for at studere? Så er reglerne for optagelse i a-kassen de samme som for danske uddannelser.
Det er meget vigtigt, at du kontakter FTFa, inden du rejser ud. Der kan nemlig være nogle særlige forhold, der gælder, som eksempelvis om uddannelsen er offentligt anerkendt.
Skal jeg forny mit gratis medlemskab?
Du har gratis medlemskab i hele din studieperiode og skal derfor ikke forny dit gratis medlemskab. Hvis du afbryder din uddannelse eller tjener mere end den tilladte grænse for gratis medlemskab (294.806 kroner om året inklusiv SU), skal du tage kontakt til os.
Hvis du skifter uddannelse, skal du straks indsende en ny ansøgning om gratis medlemskab – vær opmærksom på, at vi tidligst kan godkende din ret til gratis medlemskab til den nye uddannelse fra den dato, hvor vi har modtaget din ansøgning.
Når du har færdiggjort din uddannelse, skal du skifte status fra studerende til nyuddannet for at få ret til dagpenge. Herefter kan du påbegynde rejsen mod dit drømmejob og få sparring til din jobsøgning undervejs.
Hvad kan FTFa gøre for mig som studerende?
Som studerende og medlem af FTFa får du adgang til Studieliv — vores univers af inspiration, tips og tricks som du kan bruge i dit studieliv. Hvad enten du søger gode værktøjer til at forbedre din studieteknik, søge praktikpladser mere effektivt eller blive bedre til gruppearbejde, så kan du finde det her. Du kan også dykke ned i LinkedIn og få indblik i, hvordan du kan bruge platformen til din fordel, allerede imens du er studerende.
Vi har også sammensat en hurtig inspirationsartikel til dig med 8 ting du skal huske, mens du studerer.
Kontakt os med spørgsmål til a-kassen for studerende
Vores dygtige medarbejdere sidder klar ved telefonen og tastaturet, hvis du skulle have nogle spørgsmål angående a-kassen for dig som studerende. Intet spørgsmål er for stort eller småt. Vi kan, allerede inden du er færdig med din uddannelse, hjælpe dig med at lægge en plan for fremtiden, så du kan komme godt i gang med arbejdslivet, når du er færdig med studiet.
Telefon: 70 13 13 12