SÅDAN MELDER DU DIG LEDIG - KOM GODT FRA START
På din første ledighedsdag skal du melde dig ledig på jobnet.dk. Du kan tidligst få dagpenge fra den dato du har tilmeldt sig som ledig på Jobnet.
Når du har meldt dig ledig på Jobnet, vil du modtage en SMS og et brev fra FTFa med information om, hvad du skal gøre for at modtage dagpenge.
For at sikre, at du kommer godt fra start i din første tid som ledig, har vi samlet de vigtigste ting du skal udfylde og vide for at modtage dagpenge. Ved at trykke på linket i vores SMS eller brev bliver du guidet igennem det hele.
Du kan også finde linket på vores hjemmeside. Du skal blot logge ind på Tast Selv og klikke på knappen ”Kom godt fra start”
Der vil være 7 trin som du skal gennemføre, som en del af din ansøgning om dagpenge:
Ja, det skal du. Selvom du er ledig, er det vigtigt at fortsætte med at betale dit kontingent til a-kassen. Dette sikrer, at du fortsat har ret til dagpenge og de andre ydelser, som a-kassen tilbyder. Når du bliver ledig, er det første skridt at melde dig ledig på jobcentret. Dette er en nødvendighed for at kunne modtage dagpenge. Samtidig skal du også melde dig ledig hos din a-kasse, da det er her, du søger om dagpenge.
Når du bliver ledig, er det vigtigt at forstå, hvad selvforskyldt ledighed betyder, og hvordan det kan påvirke din ret til dagpenge. Selvforskyldt ledighed opstår, når du selv har forårsaget din ledighed, for eksempel ved at sige dit job op uden en gyldig grund eller blive opsagt på grund af misligholdelse af dine arbejdsopgaver. Hvis din a-kasse, FTFa, vurderer, at din ledighed er selvforskyldt, kan det have alvorlige konsekvenser for din ret til dagpenge.
Hvad er selvforskyldt ledighed?
Selvforskyldt ledighed opstår, når du selv bærer ansvaret for, at du er blevet ledig. Dette kan ske, hvis du vælger at sige dit job op uden en godkendt grund, eller hvis du bliver opsagt på grund af forhold, som du kunne have undgået, som for eksempel ved at bryde arbejdspladsens regler. Din a-kasse, FTFa, vurderer, om din ledighed er selvforskyldt, og hvis det er tilfældet, kan du blive pålagt en karantæneperiode, hvor du ikke modtager dagpenge.
Konsekvenser af selvforskyldt ledighed
Hvis din a-kasse, FTFa, vurderer, at du er selvforskyldt ledig, kan du blive straffet med tre ugers karantæne, hvor du ikke har ret til dagpenge. Det betyder, at du står uden indtægt i denne periode. For at undgå selvforskyldt ledighed bør du altid rådføre dig med din a-kasse, før du siger dit job op. FTFa kan vejlede dig om, hvornår det er forsvarligt at sige op, og hvornår det kan føre til, at du bliver vurderet som selvforskyldt ledig.
Eksempler på selvforskyldt ledighed
Opsigelse uden gyldig grund: hvis du siger op, fordi du ønsker at skifte job, men uden at have et nyt job på hånden, kan din ledighed blive vurderet som selvforskyldt.
Opsigelse på grund af misligholdelse: hvis du bliver opsagt på grund af gentagne forsømmelser eller overtrædelser af arbejdspladsens regler, kan du blive vurderet som selvforskyldt ledig.
KONTAKT OS
Har du spørgsmål eller brug for rådgivning og sparring, så står vi klar ved telefonerne mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 9:00-15:00 samt torsdage kl. 9:00-18:00.
Tlf. 70 13 13 12