SÅDAN KOMMER DU IGANG
1. Dit sociale netværk - Start med at overveje, hvad du gerne vil have ud af at arbejde med og udbygge dit netværk. Er det fx at få faglige sparringspartnere, eller er det et mål i sig selv at lære flere folk at kende?
2. Dit faglige netværk - Begynd at kortlægge de personer, du kender i forvejen professionelt og privat. Skriv også folk på listen, selvom du ikke har talt med dem i lang tid, og selvom I aldrig har været helt tætte. Er der nogen, der kunne være interessante at tage kontakt til?
3. Dit netværks netværk - Vær både digital og fysisk i din tilgang. Du kan holde forbindelsen via sociale medier, mails, telefonsamtaler og fysiske møder. Vær ikke genert i forhold til at starte en relation, selvom den kun foregår digitalt. Ligesom det kan være effektivt at tage mod til sig og invitere til et uformelt møde. Eller spørge dit netværk om der er nogen i deres netværk, som kender nogen inden for en bestemt branche eller i en bestemt funktion, som du tage et uforpligtende møde med for at spørge ind til deres branche, virksomhed, funktion, arbejdsopgaver, arbejdsdag, projekt, osv.
HVORFOR ER NETVÆRK VIGTIGT?
Har du mod på at arbejde med og styrke dit netværk, er det vigtigt at holde dig for øje, at det kan være en længerevarende proces. Det er de færreste, der står med drømmejobbet på hånden, når I mødes til kaffe første gang. Netværk er en måde at gøde jorden på. Forhåbentlig betyder det, at du i fremtiden kan høste en eller anden form for gevinst fra en af de kontaktspirer, du har plejet.
Gevinsten kan komme i form af et job, et råd, faglig sparring, en anbefaling – eller en tak for, at du har hjulpet én i dit netværk videre eller delt ud noget af din viden. Skal netværk give værdi, er det vigtigt, at du som udgangspunkt ikke forventer noget til gengæld eller nogen øjeblikkelig gevinst, men at du er aktiv, troværdig og giver noget af dig selv fx i form af sparring eller kontakter.