PODCAST: HVORDAN FØLES DET AT TRÆDE UD I SIT FØRSTE JOB?

I to podcasts fortæller Anton og Christine om deres første erfaringer med job efter studiet. 

Antons erfaringer fra den første tid i job

"Jeg ville egentlige gerne se om jeg kunne finde en kombination, hvor jeg kunne have med den finansielle verden at gøre, men også hvor jeg kunne komme lidt ud af huset og tale face-to-face med kunderne" - Anton Kleberg, Ejendomsmægler

Hør med når Anton fortæller om sin personlige afklaring, de udfordringer han har mødt og hvilke gode råd han vil give til andre nyuddannede, der ligesom ham selv, ønsker at få en stærk og god start på deres karriere. 

Anton giver os indblik i studiejobbets effekt, praktikforløbets værdi og arbejdslivet efter dimission fra finansøkonomi. Lyt med og få inspiration, viden og gode tips til hvordan du indfrier dine ambitioner.  

Anton F. Kleberg (f. 1994) er salgschef og ejendomsmægler MDE hos LokalBolig.

Anton Kleberg blev uddannet finansøkonom fra Copenhagen Business Academy som 23 årig og tog derefter 2 års trainee-forløb hos lokal bolig, hvor han i dag sidder, som en af områdets førende mæglere.

Interviewer i denne udgave er Mads Tjustrup, konsulent i FTFa’s salgs- & marketingssekretariat.

Christines første erfaringer med et job efter studiet

”Det var mega grænseoverskridende at spørge om hjælp som ny. Det er hele den frygt i at virke uvidende. Du vil gerne vise dig fra din bedste side, og så er det bare super ufedt at sidde og stille nogle af de mest simple spørgsmål," - Christine Petersen, socialrådgiver.

Hør om Christines rejse fra at studere til socialrådgiver til et succesfyldt arbejdsliv som sagsbehandler i Københavns kommune. Christine fortæller om hendes personlige afklaring, de udfordringer hun har mødt og hun giver gode råd til andre nyuddannede, der ligesom hende selv, ønsker at få god start på deres karriere. 

Christine Petersen (f. 1997) er uddannet Socialrådgiver fra Københavns Professionshøjskole.
Christine arbejder nu som sagsbehandler hos Københavns Kommune.

Interviewer i denne udgave er Mads Tjustrup, konsulent i FTFa’s salgs- & marketingssekretariat.

HAR DU HUSKET DET HELE?

Vi har samlet en liste over ting, det er en god idé at tjekke op på, når du bliver færdig med studiet. Livet som færdiguddannet er nemlig ofte lidt dyrere, end da du var studerende. Til gengæld vil du med ro i sjælen kunne fokusere på at få en god start på arbejdslivet eller på at søge drømmejobbet bagefter.

TJEKLISTE

1. A-kassen

Det vigtigste som nyuddannet er, at du skifter din status fra studerende til nyuddannet. Det har du 14 dage til, efter du har afsluttet din uddannelse. Overskrider du 14 dages fristen, kan du først få dagpengeret om ca. et år. Når du er færdiguddannet, begynder du at betale for dit medlemskab hos os. Heldigvis er vi en af de billigste a-kasser. Hold øje med at du får girokortet med posten.

2. Abonnementer

Magasiner, aviser eller teaterture. Der er nogle abonnementer, der tilbyder studierabat. Undersøg om dit abonnement ændrer sig, når du er færdiguddannet og tag stilling til, om du stadig vil være abonnent.

3. Betalingsservice

Rykkergebyrer kan få selv det bredeste smil til at stivne. Få tilmeldt dine faste regninger til betalingsservice, og når du er derinde, så tjek op på, om du betaler til noget, du egentlig godt kan undvære.

4. Boligstøtte

Får du boligstøtte, så afhænger din støtte bl.a. af, hvor meget du tjener. Husk derfor at fortælle Udbetaling Danmark, hvor meget du kommer til at få i indkomst. Ellers risikerer du at skulle betale boligstøtte tilbage.

5. Banken

Med et eksamensbevis i indbakken er du er ved at være voksen. Og så er det ikke fedt, hvis du står og ikke kan betale dine regninger. Hiv fat i din bank og få dem til at hjælpe dig med at lave et budget og en budgetkonto. Nogle banker har også eksempler liggende på deres hjemmeside. Så kender du dine udgifter, og ved hvor mange penge du har, når alt er betalt.Undersøg også om du har konti, der er aldersbetingede – og hvordan du er stillet, når de udløber, og du skal være ”almindelig” kunde. Tjek om din fagforening har en aftale med en bank, hvor du kan få ekstra fordele.

6. DSB

DSB har nogle særlige tilbud, når du er under 25 år eller går på en uddannelse. Er det ikke længere dig, så husk at give dem besked.

7. E-mail

De fleste af os tænker ikke længere over vores mailadresse, fordi vi har vænnet os til den. Men afspejler din mail den person, du er? Det kan virke uprofessionelt at have en mail som babs94 eller sødfyr4real, stående på sit cv eller på sin LinkedIn profil. Så overvej om du bør investere to minutter i at oprette en ny.

8. Fagforening

Det er især, når du er færdiguddannet, at du for alvor kan få brug for råd fra din fagforening. Det er fx fagforeningen, der kan læse din kontrakt igennem, så du er sikker på at få den rigtige løn. Ofte skal du betale et andet kontingent, når du er færdiguddannet, eller starter i job, så husk at give dem besked.

9. Forsikringer

Er du forsikret? Og kan du fortsætte med din billige forsikringsaftale, du tegnede, da du var studerende? Tal med dit forsikringsselskab om, hvor meget dine forsikringer koster fremover. Undersøg om der er bedre og billigere alternativer på markedet.

10. Pensioner

Når du begynder med at arbejde, så skal du tage stilling til, hvordan du fordeler dine pensionsindbetalinger. Hvor meget vil du betale i tilfælde af invaliditet, kritisk sygdom eller død? Det er svært at forholde sig til, men spørg dit pensionsselskab til råds. Tjek også om du med fordel kan samle dine pensioner ét sted.

11. SKAT

Hvad enten du skal på dagpenge eller har job, så vil din indkomst ændre sig, nu hvor du er færdiguddannet. Giv Skat besked om, hvor meget du forventer at tjene, så du med ro i maven kan vente på årsopgørelsen til marts. Husk også at indberette de udgifter, der kan give dig et skattefradrag. Har du været på frikort, så tag stilling til om du vil skifte til dit hovedkort. Så bliver dit fradrag jævnt fordelt.

12. SU

Læser du videre på en ny uddannelse, så husk at give SU-styrelsen besked. Skal du tage slutlån, så husk at søg om det.

top

Afspiller nu: