GUIDE: I JOB EFTER STUDIET

Tillykke! Du har både uddannelse og job på hånden. Følg de fire trin i guiden her, så du sikrer dig muligheden for dagpenge. Bare for at være på den sikre side. Så kan du få dagpenge, hvis du bliver ledig inden for de næste to år. 

 

1. BRUG 2 MINUTTER PÅ DIN A-KASSE

Skift status

Udfyld blanketten Statusskift på Tast Selv senest 14 dage efter din sidste eksamen.

Husk dit kontingent

Betal dit medlemskab, så du bevarer dit økonomiske sikkerhedsnet og muligheden for vores sparring. Du betaler en gang hver tredje måned. Din nye medlemspris kan du se lige her.

2. VÆR OBS PÅ FØLGENDE

  • Kig efter en bekræftelse på dit statusskifte i indbakken på Tast Selv i dagene efter, du har udfyldt blanketten Statusskift.
     
  • Når du har lyst til at søge videre til et nyt job, så brug os som sparringspartner til at lande dit næste job. Læs mere her.

  • Vi er din a-kasse og giver dig råd til, hvordan du får et nyt job, eller til dagpengelovgivningen. 
    Men vi er ikke en fagforening.  Dem kan du til gengæld finde her

    Vi anbefaler, at du melder dig ind i én. Især nu hvor du er kommet i job. Se de 58 faglige organisationer, vi samarbejder med her.

3. SPRINGET FRA STUDIE TIL JOB

Deadlines, ansvar og snak over kaffemaskinen. Hverdagen som ansat kan være meget anderledes end hverdagen som studerende. Vi har samlet nogle råd til, hvordan du kan falde godt til i dit nye job.

Vær opsøgende på opgaver

Som ny i jobbet er det ikke sikkert, at din chef og dine kolleger ved, hvad du kan, eller hvad du gerne vil prøve kræfter med. Byd ind på opgaver og sig højt, hvad du har af ønsker i forhold til arbejdsopgaver.

Det er okay at sige fra

Dine kolleger har sikkert set frem til, at du starter, så I sammen kan løfte større og flere arbejdsopgaver. Derfor vil du måske blive tilbudt opgaver, som du vil have svært ved at nå, eller som måske ikke burde ende på dit skrivebord. Det er en del af dit job at sige nej, hvis du har rigeligt med opgaver.

Forventningsafstem med din nærmeste leder eller dit team

Som ny på jobbet er det ofte rart at vide, hvad der forventes af dig. Hvornår har du løst din opgave godt nok? Hvor selvkørende skal du være? Og hvornår forventer din chef at hun/han bliver orienteret eller inddraget? Nogle gange sker det helt naturligt, andre gange kan der være behov for, at I lige sætter jer sammen og taler om det. Er du i tvivl, kan du fx spørge dine venner, hvilke erfaringer, de har gjort sig.

Lær kollegerne at kende

Gode, inspirerende eller sjove kolleger gør ofte forskellen mellem en fin arbejdsplads og en fantastisk arbejdsplads. Brug derfor tid på at lære dine kolleger at kende – og på at de kan kende dig. Du kan fx spørge ind til deres weekend, familieforhold og interesser eller til deres arbejdsopgaver og erfaringer.

Planlæg fremad

Det kan være overvældende at sidde med ansvaret for sine egne opgaver, som andre er afhængige af. Både nyuddannede og gamle rotter i faget kan nogle gange blive så optagede af deres opgaver her og nu, og de glemmer at se frem i tiden. Planlæg din tid, også frem i tiden, så du ikke bliver overrasket over de opgaver, der kommer. Vær på forkant så meget du kan fx ved at spørge dine kolleger, om hvilke opgaver der er i pipelinen.

Del succeser og udfordringer

Nogle dage vil du køre med succes efter succes, mens andre dage kan være frustrerende og svære at tage fat på. I begge tilfælde er det rart at dele følelsen, enten med kolleger eller venner. Det vil få din succes til at vokse, og i mange tilfælde kan et godt råd være vejen frem til at få knækket den nød, du har siddet og kæmpet med. Husk, at det er ok at spørge om hjælp og råd hos dine kolleger, hvis du sidder med en opgave, du har brug for sparring på.

Tag den med ro

At være nyuddannet kan føles som et backflash til teenage-tiden, hvor frygten for at gå glip af noget var stor. Som nyuddannet vil du vise, hvad du kan, og der er mange opgaver, der er nye og spændende at prøve af. Medmindre du har sat dig et mål for, at du vil give dig fuldt ud til at arbejde, så husk at tage den med ro. Du har mange år på arbejdsmarkedet, og du skal nok nå dine mål. Pas på dig selv.

Ideer i Kina-bogen

I stedet for at pitche alle dine gode ideer på første arbejdsdag, så skriv dem løbende ned i en Kina-bog eller et dokument. Når de første 100 dage er gået, så tager du din liste frem og pitcher de ideer, du stadig tænker er relevante. På dette tidspunkt har du fået en større fornemmelse af, hvilke af dine ideer, der er særlig egnede at gå videre med. De første 100 dage er nemlig en gave for enhver virksomhed. Du kommer ind som ny medarbejder og kan se alting med friske øjne. Du kan spotte når noget virker ulogisk eller ineffektivt.”

4. LÆR AF ANDRE, DER HAR TAGET SPRINGET

Mød Tessa, Jan og Ignas, der alle er nyuddannede og for nyligt trådte ind på arbejdsmarkedet for førte gang.

Læs om deres oplevelser her
top

Afspiller nu: