Ledig | Studerende | Nyuddannet | Jobsøgning | Arbejdsliv |

NÅR DU SIGER MERE END DINE ORD

NÅR DU SIGER MERE END DINE ORD

Kropssprog og tonefald kan udgøre op til 90 % af meningen af det, vi siger, og det vi forstår, når andre taler. Brug FTFa’s HR-konsulent, Marie-Louise Christensens erfaringer fra talrige jobsamtaler.

Det er langt fra altid det, du siger, der er det vigtigste. Ofte er dit kropssprog og tonefald faktisk det, der har størst betydning for, hvad modtageren hører.

Fysiske faktorer

Korslagte arme, tilbagelænet krop, konstant vippende ben.

”Der er ingen facitliste for kropssprog, men der er nogle ting, du kan være opmærksom på, hvis du vil undgå at give et negativt indtryk,” siger Marie-Louise Christensen og nævner som eksempel:

”Hvis dine hænder flagrer meget, eller dit blik flakker, kan det få dig til at fremstå nervøs. Sker det til en jobsamtale, når jeg stiller et spørgsmål, vil jeg instinktivt spørge mere ind for at undersøge årsagen til det nervøse kropssprog. Sidder du og flader ud på stolen, og vipper dit ben med 100 km./t., kan du give et indtryk af, at du er uinteresseret og utålmodig for at komme videre i programmet.”

Stemmens afsløringer

Det er vigtigt, at du får talt i et passende toneleje, der forstærker det, du siger. På studiet kan det fx være, at du skal overveje, hvor hård din stemme skal være, hvis du giver din studiekammerat kritisk feedback på et stykke arbejde.

Til jobsamtalen bør du overveje, hvilken type stilling du søger:

”Når jeg rekrutterer, spiller det ind, at personen bruger sin stemme på en måde, der dels understøtter det, personen siger, men også passer til den funktion, han eller hun skal varetage,” fortæller Marie-Louise, der også understreger, betydningen af den arbejdsplads, du søger job hos:

”Tag et kig på arbejdspladsens image og overvej med dig selv, om der er ting ved din personlighed, du skal lægge ekstra vægt på – og hvordan du kan bruge din stemme til at forstærke det indtryk.”

Hvad gør andre?

Mange af faldgruberne med vores kropssprog og stemmebrug falder vi i, uden vi lægger mærke til det. Derfor er det første skridt til at få dit budskab tydeligere igennem, at du er opmærksom på, hvad du kommer til at gøre ubevidst. Er du usikker på, hvad du vil gøre bedre? Så kan det være en god idé at få inspiration hos andre eller spørge om feedback.

”Vi møder hele tiden mennesker, der gør indtryk på os, enten godt eller dårligt. En måde at komme i gang med at forbedre dit kropssprog og toneleje er at lade dig inspirere af andre. Læg mærke til de små ting, som andre gør ekstra godt eller mindre godt, og prøv dem af for dig selv,” anbefaler Marie-Louise.

top

Afspiller nu: