Ledig | Jobsøgning | Arbejdsliv |

KEND DIN TYPE: FORSTÅ DIG SELV OG DINE KOLLEGER

KEND DIN TYPE: FORSTÅ DIG SELV OG DINE KOLLEGER

Nogle gange går samarbejdet med kollegerne forrygende. Andre gange er du frustreret over, at dine kolleger ikke er ligeså hjælpsomme, målrettede eller kreative som dig. Brug personlighedstyperne i Enneagrammet til at blive klogere på det, du er god til, og find ud af, hvorfor du reagerer, som du gør, i forskellige situationer.

Kender du det, at du får den mest geniale idé på arbejdet, og såstiller din kollega 47 kritiske spørgsmål uden at vise den mindste smule begejstring? Eller har du gang på gang hjulpet dine kolleger med deres opgaver og bliver frustreret, når de ikke gengælder din hjælpsomhed?

Faktisk er det ikke altid de andres skyld, når du bliver frustreret. Ifølge Enneagrammet er vi nemlig inddelt i ni forskellige personlighedstyper, som har betydning for, hvordan vi hver især reagerer i forskellige situationer – både derhjemme og på arbejdspladsen.

”Ved at kende din enneagramtype opdager du dine kernekompetencer og bliver opmærksom på, hvornår du overforbruger det, du er god til. Bliver du fx for hjælpsom eller for målrettet, kan du komme i ubalance og i stedet virke irriterende i dine kollegers øjne,” forklarer Flemming Christensen, der er ekspertinden for Enneagrammet og direktør i virksomheden THINK ABOUT IT.

Når du er presset, kommer du i farezonen for at blive en irriterendeudgave af dig selv. Heldigvis findes der forskellige indikatorer, der kan minde dig om, at du er i ubalance:

  • Blame game: Når du mener, at alle andre bærer skylden for dit problem. 
  • Opgaveløsning: Når du har lyst til at minde kolleger om, at de løser en opgave forkert, fordi din måde er den eneste rigtige.
  • Med- og indlevelsesevne: Når du mister empati og ser dine kolleger som redskaber, der enten står i vejen for eller kan hjælpe dig med at indfri dit mål. Eller når du med det samme forsøger at fikse en kollega eller vens problem i stedet for at lytte.

Det er forskelligt, hvilke situationer der presser typerne ud i ubalance. Men spotter du den adfærd i et samarbejde, skal du være opmærksom.

Når vi arbejder sammen

Når du kender din egen type, kan det være givende også at kendedine kollegers typer. For har du nogen gange oplevet, at et samarbejde med en kollega går godt, eller er lidt svært? Forklaringen kan være, at jeres personlighedstyper præger jeres samarbejde på konstruktiv eller drænende vis. Det kan eksempelvis være:

Er du type 8 og din kollega type 3?

Når det går godt, er der masser af glæde, effektivitet og skaberkraft i jeres samarbejde. I har begge et stort drive. Men bliver I pressede, vil I se den andens adfærd som problematisk. Din kollega kan synes, at du er alt for hård og dominerende, og at du ikke lytter, men udelukkende går efter at få det sidste ord. Nul teamplayer. På den anden side vil du synes, at din 3’er-kollega promoverer sig selv og ikke er til at stole på, fordi vedkommende hele tiden skifter mening.

Er du type 2 og din kollega type 6?

Når det går godt, er der ægte teamplayer-spirit, omsorg og grundighed i jeres samarbejde. Men i en presset situation vil din kollega synes, at du er lidt for sød og følsom, og at du ligefrem tester hans/hendes loyalitet. På den anden side kan du sidde med følelsen af, at din 6’er-kollega er pessimistisk, for objektiv og at han/hun tænker for meget på arbejdsopgaven frem for de menneskelige relationer.

Husk, at ingen af jer har skylden. I forstærker blot hinandens adfærd.

Undgå konflikter i dit team

Hver dag løser du opgaver og træffer beslutninger – både alene og sammen med dine kolleger. Nogle kan lide at have det fulde overblik, nogle har brug for at stille de kritiske spørgsmål, mens andre har fuld fart på og ikke dvæler ved detaljer. Med ni forskelligemåder at træffe beslutninger på, kan der selvsagt opstå konflikter.

”Dér, hvor alle konflikter i et team opstår, er, når folk ikke lytter til hinanden. Derfor er det vigtigt, at vi alle sammen lærer at være nysgerrige på hinanden. Vi skal lære at se indad og vurdere, om vores input i en diskussion bidrager til noget nyt eller blot er en gentagelse,” forklarer Flemming Christensen og peger på, at 50% siger deres job op, fordi de ikke føler sig set, mødt eller lyttet til.

Stop op hvis det går skævt

Når en diskussion går skævt, så hjælper det sjældent at fortsætte i flere timer. Stop i stedet op og gå en tur.

”Når du kan mærke, at en kollega trykker på dine røde knapper, og du reagerer uhensigtsmæssigt, så har du et ansvar for at stoppe op. Tag en time-out. Og kom så tilbage og lyt lidt mere til din kollega. Hvis du erkender, at du bærer en del af ansvaret og bare orker at gå en tur i den andens sko, kan du få dine kolleger, produktiviteten og kundetilfredsheden til at blomstre,” slutter Flemming Christensen.

Mere end 130.000 mennesker har allerede taget enneagramtesten. Du kan tage den gratis her: www.thinkaboutit.dk

Hvilken type relaterer du til? 

Klik på +'erne nedenfor og læs om typen. Du kan læse mere om typerne, og hvordan de forskellige typer relaterer sig til hinanden på thinkaboutit.dk

Type 1 - Disciplineret perfektionist

Når typen er i balance er den ordentlig, korrekt og regelret. Når typen er i ubalance, kan den være fastlåst, stivstikker og (selv)kritisk.

Type 2 - Betænksom hjælper

Når typen er i balance, er den støttende, hengiven og omsorgsfuld. Når typen er i ubalance, kan den være sukkersød, martyrisk og offer.

Type 3 - Effektiv udretter

Når typen er i balance, er den effektiv, målrettet og fleksibel. Når typen er i ubalance, kan den være kamæleonagtig, selvhævdende og hævngerrig.

Type 4 - Intens individualist

Når typen er i balance er den unik, kreativ og udtryksfuld. Når typen er i ubalance, kan den være overdramatisk, overfølsom og oversensitiv.

Type 5 - Stille specialist

Når typen er i balance, er den hurtigt tænkende, undersøgende og eftertænksom. Når typen er i ubalance, kan den være virkelighedsfjern, følelseskold og belærende.

Type 6 - Loyal skeptiker

Når typen er i balance, er den forudseende, dedikeret og loyal. Når typen er i ubalance, kan den være ”Rasmus Modsat”, problematisk og overforsigtig.

Type 7 - Entusiastisk visionær

Når typen er i balance, er den eventyrlysten, ubekymret og livsglad. Når typen er i ubalance, kan den være lalleglad, ekstrem og useriøs.

Type 8 - Aktiv udfordrer

Når typen er i balance, er den stærk, robust og kontant. Når typen er i ubalance, kan den være dominerende, hård og kontrollerende.

Type 9 - Tilpassende fredsskaber

Når typen er i balance, er den rummelig, forstående og afventende. Når typen er i ubalance, kan den være konfliktsky, selvudslettende og meningsforladt.

9 FORSKELLIGE PERSONLIGHEDSTYPER

Enneagrammet er ni forskellige personlighedstyper. Typen, du relaterer mest til, forklarer din foretrukne måde at løse opgaver og udfordringer på. Husk, at du er unik og kan rumme elementer af alle typerne. Enneagrammet fortæller ikke noget om din kultur eller livsbegivenheder, der harpåvirket dig. Du bør ikke låse dig selv i den enneagramtype, du relaterer mest til, men i stedet bruge Enneagrammet til at udvikle dine kernekompetencer.

Kilde: THINK ABOUT IT

top

Afspiller nu: