Nyuddannet | Jobsøgning | Arbejdsliv | Netværk |

HVAD FORTÆLLER DU OM DIG SELV, NÅR DU VIL PRØVE NOGET NYT?

HVAD FORTÆLLER DU OM DIG SELV, NÅR DU VIL PRØVE NOGET NYT?

Er du blevet opsagt? Eller er tiden moden til at prøve noget nyt? Forandringer i arbejdslivet har mange ansigter. Her får du to metoder til at håndtere dem og komme godt videre.

Uanset om du er socialrådgiver, tandplejer eller operasanger har du formentlig brugt mange timer og kræfter på at forme din professionelle identitet. Derfor er jobbet ofte også en stor del af din personlige identitet. Så hvad fortæller du om dig selv, hvis du er et sted, hvor din fortælling ikke længere kan handle om dit job?

1. Form din fortælling

Hvis du vil videre til et nyt job, måske endda lave et karriereskifte, skal du være skarp på det, du fortæller om dig selv, når du møder andre.

”Jo mere klar du er på dit budskab og din fortælling om dig selv, og jo mindre du lader andre gætte sig til, hvad du kan og gerne vil, jo større er din mulighed for succes,” siger FTFa’s karrierecoach Gitte Lønstrup Dal Santo og giver et eksempel:

Operasangere står i en særlig situation. De skal pensioneres som 56-årige, hvor de sjældent er færdige som sangere. Men svarer du blot på autopiloten, når andre spørger: ”Hvad laverdu så?”, kan det være, du nøjes med at svare: ”Jeg skal snart på pension. Så må vi se, hvad jeg så finder på.”

Men du kan også vælge at svare:

”Jeg er i gang med at finde ud af, hvad jeg vil lave, når min ansættelse udløber. Jeg drømmer om to ting; at lære unge mennesker at synge og at bruge min stemme til at formidle kulturelle oplevelser.”

Kan du mærke forskellen?

”I det første svar får du ikke fortalt, hvad du faktisk drømmer om, og så slutter samtalen hurtigt. I det andet svar åbner du til gengæld samtalen, og du giver vedkommende, du taler med, mulighed for at bære budskabet om det, du gerne vil, videre,” forklarer Gitte Lønstrup Dal Santo.

2. Find ud af, hvad du ikke kan leve uden

For at blive rigtig skarp på din fortælling, skal du vide, hvad du gerne vil, og hvad du er god til. Spørg dig selv: Hvad kan jeg ikke leve uden?

”Det er et stort spørgsmål, og at finde svaret er en proces i sig selv. Vejen derhen handler om at finde ud af, hvad du er rigtig god til. Spol tilbage og læg mærke til, hvilke muligheder du tidligere har fravalgt i dit arbejdsliv,” forklarer Gitte Lønstrup Dal Santo og giver et godt råd:

”Forestil dig hvordan din drøm ser ud i sin mindste form. Drømmer du om at undervise, kan en weekendworkshop fx være et sted at starte med at teste den. Test dine mål og drømme ved at tale med andre om dem og ved at tage et skridt ad gangen.”

Med din fortælling og dine drømme kan du gribe hverdagens små samtaler, så dem du taler med, husker dig og kan bringe din fortælling videre i sit netværk.

top

Afspiller nu: