Ledig | Faglige organisationer |

HISTORISK SEJR FOR FTFA OG CAU: SAS-ANSATTE PÅ ORLOV, DER BOR UDEN FOR DANMARK, KAN FÅ DAGPENGE

HISTORISK SEJR FOR FTFA OG CAU: SAS-ANSATTE PÅ ORLOV, DER BOR UDEN FOR DANMARK, KAN FÅ DAGPENGE

A-kassernes klagemyndighed, CKA (Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring), trækker ekstraordinært deres afgørelse fra den 3. juli 2020 tilbage efter klage fra FTFa og Cabin Attendants Union (CAU), der er de SAS-ansattes faglige organisation. Det betyder, at SAS-ansatte på orlov kan få dagpenge i Danmark, selvom de bor i Sverige eller Norge.

Ca. 200 medlemmer kan nu alligevel få dagpenge i Danmark, selvom de tidligere på måneden fik et afslag på deres ansøgning om dagpenge.

Det drejer sig om SAS-ansatte, der i forbindelse med massefyringerne har valgt en 2-årig orlov uden løn, og som er bosat i Sverige og Norge.

Grunden til, at de alligevel kan få dagpenge i Danmark er, at CKA har valgt at omstøde deres tidligere afgørelse efter pres fra FTFa:

”Vi er utroligt lettede på vores medlemmers vegne. De har været igennem et helt urimeligt forløb, og derfor er den nye afgørelse en kæmpe sejr,” fortæller Lars Toft Simonsen, juridisk chef i FTFa.

CKA’s beslutning kommer som kulminationen på ugevis af dialog:

”Vi har hele vejen igennem været lodret uenige i CKA’s vejledende anvisninger, og kæmpet for at de skulle omstøde deres afgørelse. Det har vi gjort gennem dialog med CKA, hvor vi har fremlagt juridisk præcedens for, hvorfor vi mente, at vores medlemmer blev frarøvet deres rettigheder helt uretmæssigt. CAU har i samarbejde med os sågar involveret Beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, der aktivt er gået ind i sagen. Efter flere ugers tovtrækkeri er det med den allerstørste glæde, at vi her til morges modtog CKA’s nye anvisninger,” siger Lars Toft Simonsen.

Historisk ny afgørelse

Det er langt fra hverdagskost, at CKA omstøder deres afgørelse, som de har gjort i sagen om SAS-ansatte. Faktisk mindes FTFa’s juridiske chef, Lars Toft Simonsen, ikke, at det er sket tidligere:

”Jeg har ikke oplevet lignende i mine 17 år i a-kassebranchen, så ud over vi mener, at skiftet er helt efter bogen, så er i dag en stor dag for medlemmerne,” afslutter Lars Toft Simonsen, der har været en af de bærende kræfter i FTFa’s klageproces.

FTFa kontakter alle SAS-medlemmer, der har været berørt af CKA’s tidligere afgørelse.

Læs mere om dine muligheder som opsagt i SAS

 

SAGEN KORT

SAS har på grund af corona-krisen valgt at foretage store nedskæringer og reduktioner i medarbejderstaben. SAS gav derfor i slutningen af maj måned deres ansatte valget mellem at blive afskediget og miste deres anciennitet og rettigheder, eller at gå på orlov uden løn i op til 24 måneder, men med lovning om at kunne vende tilbage til SAS med fulde rettigheder.  

FTFa var fra starten af den opfattelse, at de medlemmer, der valgte orlov uden løn - og som boede uden for Danmark - ville være berettiget til dagpenge fra Danmark, da de stadig havde en kontrakt med SAS. Men det meddelte a-kassernes klagemyndighed Center for klager om arbejdsløshedsforsikring (CKA), at de ikke var enige i. Det betød, at FTFa ikke havde andet valg end at give afslag til de mange medlemmer. Samtidig meddelte de svenske a-kasser, at disse medlemmer ikke kunne få dagpenge i Sverige, hvilket så betød, at de helt mistede deres forsørgelsesgrundlag fra den ene dag til den anden, selvom de typisk i mange år har betalt til a-kassen. 

FTFa har sammen med Cabin Attendant Union (CAU) klaget over beslutningen, ligesom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er blevet sat ind i sagen. Det har nu medført, at CKA har ændret deres udtalelse, og nu er enige med FTFa i, at disse medlemmer har ret til dagpenge. 

Du kan læse CKA’s afgørelse her

DINE MULIGHEDER SOM OPSAGT I SAS

Mange medarbejdere har fået tilbud om, at de kan vælge orlov uden løn i 24 måneder i stedet for en afskedigelse. Vi guider dig, så du ved, hvordan du er stillet i forhold til dagpenge, uanset hvad du vælger.

FÅ SVAR PÅ DINE SPØRGSMÅL HER
top

Afspiller nu: