Ledig | Faglige organisationer | Netværk |

FTFa HYLDEDE DANSK MUSIK

FTFa HYLDEDE DANSK MUSIK

Fødderne vipper rytmisk, og der bliver knipset i takt til klassikere som ”Langebro” og ”Kvinde min” i receptionen hos FTFa Aarhus denne morgen. I anledning af Spil Dansk Ugen har FTFa nemlig arrangeret morgensang og mini-koncerter med danske kunstnere.

"FTFa er A-kasse for mange musikere og kunstnere, som befinder sig på et atypisk arbejdsmarked, hvor de lever for deres kunst, men ikke altid kan leve af deres kunst. I anledning af Spil Dansk Ugen vil vi gerne sætte fokus på dem og deres arbejde," siger forsikringschef Karsten German.

I løbet af uge 44 blev receptionen derfor fyldt med fællessang fra Arbejdersangbogen, klassisk guitar, musikalske fortolkninger af Johannes V. Jensen og en hyldest til Kim Larsen. Det musikalske program blev sat op i samarbejde med Dansk Musikerforbund, og her var man glade for initiativet.

”For mange musikere er det en udfordring at tjene penge nok på musikken, og der er heller ikke samme sikkerhed som i andre brancher. Det er fedt, at FTFa sætter fokus på det på denne måde,” siger Lars Kiehn, formand for Dansk Musiker Forbund i Aarhus.

Bedre mulighed for dagpenge

Denne morgen er det spillemand Anders Munch, der fører tilhørerne gennem en lille del af Kim Larsens musikalske CV, og det føles faktisk, som om Danmarks nationalskjald er genopstået. Hæsheden og den drævende intonation sidder lige så præcist, som den karakteristiske sixpence.

”Vi læser stadig H.C. Andersens eventyr og synger Grundtvigs salmer. På samme måde tror jeg, vi vil synge Kim Larsens sange om 100 år, fordi de rummer noget eviggyldigt,” siger Anders Munch, da han har stillet guitaren fra sig.

Han har selv optrådt som Kim Larsen-klon i Danmark og udlandet i snart et kvart århundrede og er booket et år ud i fremtiden. Det er dog de færreste musikere, der har så mange jobs i kalenderen, og derfor glæder Karsten German sig over de nye dagpengeregler, der trådte i kraft 1. oktober 2018.

”De nye regler er mere fleksible og lettere at forstå. Nu kan man for eksempel udgive musik uden at miste sin dagpengeret, og man kan have en hjemmeside uden automatisk at blive betragtet som selvstændigt erhvervsdrivende,” forklarer han.

Hos Dansk Musiker Forbund håber Lars Kiehn også, at de nye regler vil gøre livet lettere for danske musikere.

”Forhåbentlig vil det gøre systemet bedre gearet til musikernes måde at arbejde på. Blandt andet kan den nye mulighed for at få supplerende dagpenge i 30 uger, selv om man har selvstændige aktiviteter, måske gøre det lettere for nogle at få gang i musikkarrieren,” mener han.

Af Anneline Højrup – Foto: Helene Bagger

Du kan blive klogere på de nye dagpengeregler, der gælder for alle fag og brancher her
top

Afspiller nu: