Ledig | Jobsøgning | Arbejdsliv | Netværk |

FÅ EKSPERTENS RÅD: SÅDAN NETVÆRKER DU

FÅ EKSPERTENS RÅD: SÅDAN NETVÆRKER DU

At netværke og skabe relationer med bekendte og nye mennesker kan være grænseoverskridende. Hvad skal jeg spørge om? Og hvem kan jeg tillade mig at kontakte? FTFa’s job- og karrierecoach, Martin Nielsen, giver dig her nøglen til, hvordan du kan sætte realistiske succeskriterier for dit netværksarbejde. Både når du søger job og er i arbejde.

Du behøver ikke at ringe til direktøren i din drømmevirksomhed og spørge, om han eller hun har et job til dig. Men kender du en medarbejder i virksomheden, kan du med fordel høre, om han eller hun har tid til en kop kaffe og en snak om virksomheden eller deres jobområde.

”Jeg møder mange, der føler, at deres professionelle netværk forsvinder, når de bliver ledige. Dér kan det især være grænseoverskridende at række hånden ud og bede om hjælp. Men netværk handler ikke om at stå med hatten i hånden og bede om et job. Det handler om at bidrage med viden, gøre sig synlig og, først og fremmest bare bede om et godt råd, som du kan bruge i dit arbejde eller til at målrette din jobsøgning,” siger Martin Nielsen på baggrund af flere års erfaring som job- og karrierecoach hos FTFa.

Han understreger, at netværk er vigtigt i din jobsøgning:

”Mange job skifter hænder uden, at der nødvendigvis er et stillingsopslag involveret. Vi kan se, at der er et kæmpe jobmarked, hvor stillinger bliver besat uden om den almindelige jobkø.”

Brug dit netværk, når du er ledig

Er du på jobjagt, kan du med fordel fortælle dit netværk, hvad du søger efter i et nyt job, så de kan være dine udvidede øjne og ører.

”Det er vigtigt, at du har nogle realistiske succeskriterier for dit netværksarbejde. Det kan fx være at få ny viden om en relevant virksomhed, eller det kan være, at du sørger for at få et telefonnummer på en ny person, du kan kontakte, efter du har afsluttet din første samtale. Vær ikke tilbageholdende, når du ringer, de fleste vil rigtig gerne hjælpe. Spørg høfligt, om de har tid lige nu, ellers ringer du tilbage. Forklar personen, hvorfor du har brug for netop hans/hendes råd,” forklarer Martin Nielsen og foreslår, at du kortlægger dit netværk:

  • Skriv navnene på alle dem, du kender.
  • Lav en note ved hvert navn om, hvad han/hun kan hjælpe dig med. Hvem kan du sparre fagligt med, hvem der kan fortælle om jobåbninger og hvem kan du gå til i svære situationer?
  • Sortér i listen, så du kun har dem stående, der er relevante for din jobsøgning.
  • Forbered en kort præsentation af, hvorfor du kontakter dem.

Netværk mens du har job

Netværk og loyale relationer er noget, vi bygger op over tid. Derfor er det helt afgørende, at du også tænker på dit netværk, mens du har job.

”Er du god til at pleje dit netværk løbende, så bliver det også langt mere naturligt for dig at bruge dit netværk, når du søger job. Tænk netværk ind i så mange situationer som muligt. Husk på, at netværk handler om, hvad du og dit netværk får ud af at involvere hinanden. Det er nødvendigt at give noget af dig selv, bruge tid på og bidrage med viden til dit netværk,” siger Martin Nielsen.

Han peger på nogle små ting, du kan gøre, hvis du ikke er netværksmenneske af natur:

  • Small talk, øv dig i at starte samtaler med folk fx til møder, konferencer eller i kaffekøen.
  • Brug sociale medier til at dele relevant viden.
  • Husk fødselsdage og jubilæer.
  • Tænk over, om du deler opslag på fx LinkedIn for din egen skyld eller om opslaget er noget, der beriger dit netværk.
  • Hold dine vigtigste kontakter ved lige ved løbende at give lyd fra dig.

Den 17. juni kl. 13 kan du følge en debat om netværk, og hvordan du kan komme i gang med det. Vi livestreamer nemlig fra årets Folkemøde på Bornholm. Få et netværks-boost og se med her

Læs mere om netværk

top

Afspiller nu: