Ledig | Studerende | I job | Nyuddannet | Jobsøgning | Arbejdsliv |

ET KIG IND I FREMTIDENS ARBEJDSMARKED

ET KIG IND I FREMTIDENS ARBEJDSMARKED

Foto: Jesper Balleby

Jesper Bo Jensen, direktør i Fremforsk – Center forfremtidsforskning, giver tre hurtige bud på, hvad der kommer til at præge vores arbejdsliv i fremtiden.


1) Mere freelance

Der kommer stadig til at være brug for fastansatte medarbejderei fremtiden, ligesom der er i dag, men behovet for freelancere vil stige. Det kan give dig mulighed for at få et arbejdsliv med stor frihed til at prøve en masse ansættelser og kompetencer af. Kortere ansættelser vil gøre det vigtigere, at du kan forklare andre, hvad du kan. Øv dig i at forklare dine kompetencer til folk, der arbejder i en anden branche end dig. Det kan blive guld værd i fremtiden.

 

2) Høj mobilitet

Engang var detailhandel ensbetydende med butik, ogs ygeplejerske var lig med et hospital. I dag er der mange, der driver detailvirksomhed online, og sygeplejersker besøger i stigende grad patienter i eget hjem. Den tendens vil brede sig til flere brancher, og vi vil derfor opleve en større mobilitet i arbejdslivet. Vores flyvske hverdag vil betyde, at vi kommer til at lægge større vægt på at bygge en solid base, som vi kan vende hjem til efter en arbejdsdag på farten.

 

3) Robotisering

I fremtiden kommer vi til at se, at rutineprægede opgaver inden for både produktion og administration vil blive overtaget af robotter og maskiner. Vores arbejde vil i højere grad blive at tage over dér, hvor robotterne må give fortabt. Det kan fx være kontakt med kunder eller borgere, ligesom det kan være at indstille robotterne, så de gør, som de skal. Har du et job, hvor der er mange rutineprægede opgaver, så prøv at lægge mærke til de opgaver, hvor du selv tager beslutninger eller finder løsninger – det er den type opgaver, du vil skulle løse i fremtiden.

top